۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۴
کد خبر: ۴۹۰۵۵۰
زاهدی:

ناراحتی دانشمندان هسته‌ای از وضعیت فعلی

وزیر اسبق علوم، تحقیقات و فناوری گفت: اعداد و ارقام و نگاه به دستاوردهای هسته‌ای نشان می‌دهد از عرش به فرش و از اوج به زمین در حوزه هسته‌ای رسیده‌ایم. این مسأله اثرات منفی در اداره کشور دارد.
زاهدی

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از فارس، محمدمهدی زاهدی وزیر اسبق علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: سال 85 که وزیر علوم دولت نهم بودم در روز 20 فروردین ماه به همراه رئیس جمهور وقت به نطنز رفتیم و برای اولین بار آبشار 164 تایی را مورد بازدید قرار دادیم.

وی ادامه داد: نکته قابل تأمل این است که مجموعه کسانی که در آنجا کار می‌کردند جوان‌هایی بودند که بین 25 تا 30 سال سنشان بود و تحت حمایت دانشمندان کار خود را دنبال می‌کردند. در آن دوره همیشه مباحث هسته‌ای را در وزارتخانه به صورت جدی پیگیری می‌کردیم. 

رئیس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: با شهید شهریاری جلسات متعددی داشتیم تا بتوانیم برنامه‌ریزی لازم را انجام دهیم تا بتوان به مباحث پیشرفته هسته‌ای دسترسی پیدا کنیم و این موضوع برای کشور خوشبختانه موفقیت‌های زیادی را به همراه داشت.

زاهدی اظهار داشت: گام‌های بزرگی را برای تربیت نیروی انسانی و همین‌طور ساخت و تهیه لوازم موردنظر در جلسات وزارت علوم و سازمان انرژی هسته‌ای انجام شد که در نهایت به غنی‌سازی 20 درصد و ساخت لوله سوخت منجر شد.

وی در مورد مقایسه فعالیت‌های دولت کنونی و گذشته در مورد مسائل هسته‌ای، خاطرنشان کرد: باید دید قبلاً‌ در چه وضعی بودیم و الان در چه وضعی هستیم. ما در برجام هزینه سنگینی را پرداخته‌ایم و امتیازات زیادی به طرف مقابل داده‌ایم اما طرف مقابل به وظایف خود عمل نکرد.

وزیر اسبق علوم، گفت: قبل از برجام 18 هزار سانتریفیوژ نسل اول و هزار سانتریفیوژ نسل دوم و همین‌طور 9700 کیلوگرم اورانیوم غنی‌سازی شده داشتیم. دو تأسیسات غنی‌سازی در نطنز و فوردو را ایجاد کرده‌ایم و غنی‌سازی در فوردو را شروع کرده بودیم. ساخت راکتور آب سنگین اراک در مجتمع سوخت اورانیوم طبس را انجام داده بودیم و همین‌طور ساخت صفحات سوخت را داشته‌ایم.

وی در مورد فعالیت‌های دولت گذشته در صنعت هسته‌ای ادامه داد: همچنین در آن دوران پروتکل الحاقی را انجام نمی‌دادیم و ساخت کیک زرد در مجتمع اردکان را ایجاد کرده بودیم. حال وضع ما چگونه است؟

زاهدی در مورد فعالیت‌های دولت فعلی در صنعت هسته‌ای، بیان داشت: الان وضعیت ما این گونه است، 6104 سانتریفیوژ نسل یک داریم و تعداد سانتریفیوژهای نسل دوم ما به انگشتان دست هم نمی‌رسد و تنها 300 کیلو اورانیوم غنی‌سازی شده می‌توانیم داشته باشیم. همچنین عدم  غنی‌سازی تا ده سال دیگر، عدم غنی‌سازی در فوردو تا 15 سال دیگر، بتن‌ریزی در قلب راکتور اراک، عدم ساخت سوخت اورانیوم طبیعی برای همیشه، عدم ساخت غنی‌سازی 20 درصد همه از فعالیت‌های دولت فعلی است.

رئیس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: در صنعت هسته‌ای به شدت آسیب دیده‌ایم و یادمان نمی‌رود که در چه جایگاهی قرار داشتیم و الان کجا هستیم. نگرانی در بین دانشمندان هسته‌ای، علاقه‌مندان و دانشجویانی که در این رشته تحصیل می‌کنند ایجاد شده است.

وی اضافه کرد: امیدواریم دولتمردان با توجه به هزینه سنگینی که نظام و مردم داده‌اند با یک اراده قوی و پشتیبانی ملت و رهبری بتوانند حق مردم را بگیرند. این مسأله بسیار مهم است زیرا ما از یک طرف تعهدات خود را انجام دادیم اما از سوی دیگر طرف مقابل با پررویی اجازه نمی‌دهد هیچ بانک بزرگی با ما تبادل ارزی برقرار کند.

زاهدی با اشاره به اینکه بانک‌های بین‌المللی تحت فشار آمریکا هستند، خاطرنشان کرد: باید با طرف مقابل به دلیل عدم پایبندی به تعهدات خود مقابله کنیم تا روح شهدای هسته‌ای شاد شود. 

این استاد دانشگاه تأکید کرد: اعداد و ارقام و نگاه به دستاوردهای هسته‌ای نشان می‌دهد از عرش به فرش و از اوج به زمین در حوزه هسته‌ای رسیده‌ایم. این مسأله اثرات منفی در اداره کشور دارد. ما به صورت بالقوه توان زیادی در صنعت هسته‌ای داریم.

وی گفت: بسیاری از دانشمندان هسته‌ای از وضعیت فعلی ناراحت هستند. برخی پراکنده و برخی دیگر نیز به شغل‌های دیگری روی می‌آورند./۱۳۲۵//۱۰۲/خ

ارسال نظرات