مطالبه حوزه طرح رویکردهای جدید اجتهادی در پرتو فقه سنتی جواهری است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین سید مصباح عاملی، مدیر حوزه علمیه خراسان ظهر امروز از موسسه علمی، پژوهشی، فرهنگی الهادی(ع) بازدید و با حجت الاسلام و المسلمین سید هادی مرتضوی، موسس این مجموعه دیدار و گفتگو کرد.
تمجید از فعالیت های خودجوش موسسه علمی، پژوهشی، فرهنگی الهادی(ع)
مدیر حوزه علمیه خراسان در این بازدید با تمجید از اقدامات برجسته علمی خودجوش صورت گرفته در این موسسه علمی، پژوهشی، فرهنگی تصریح کرد: این چنین اقدامات خودجوشی برای حوزه جای تبیین و تحلیل دارد و حرکت های مشابه خودجوش در حوزه علمیه باید به این سمت و سو حرکت کنند که با چه عوامل و راهکارهایی می توان به طلبه انگیزه داد تا در هر فصل و زمانی وقت و بی وقت برای پیگیری بحث رغبت و انگیزه داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین عاملی ادامه داد: امروز باید از انگیزه هایی که خالصانه به دنبال طلب علم و تزکیه حرکت می کنند به درستی استفاده کرد چراکه اگر حوزه در این زمینه موفق باشد، بی شک تحول اتفاق می افتد.
وی با بیان این که اهداف حوزه و روح حاکم بر مجموعه فعالیت های حوزه همه در راستای تعلیم و تربیت شکل گرفته یادآور شد: باید طلاب با انگیزه های الهی فعالیتشان را ادامه دهند تا این تحول اتفاق بیافتد.
ضرورت تاکید بر سنت اصیل مباحثه در فضای حوزه های علمیه
حجت الاسلام والمسلمین عاملی پیش مطالعه و به ویژه حضور فعال طلاب در درس را از مهمترین مسائل در تعلیم طلاب دانست و با بیان این که مباحثه واقعا بنا به تعبیر مقام معظم رهبری تمرین استادی است، بیان کرد: طلاب باید برای خودشان هم مباحثه ای قوی انتخاب کنند و این سبک باید امروز در مدارس علمیه رواج و گسترش پیدا کند.
مدیر حوزه علمیه خراسان ادامه داد: به حمد الله امروز این حضور فعال و به ویژه سنت اصیل مباحثه در مدارس علمیه به خوبی در حال پیگیری است و مدیران مدارس باید نظارت مستقیمی بر عملکرد آنان به خصوص مباحثاتشان داشته باشند.
روحیه مباحثه میان طلاب تقویت شود
وی با بیان این که روحیه مباحثه و مناقشه باید بین طلاب تقویت شود، اظهار کرد: این روش متعلق به حوزه است که به جای معلم محوری شاگرد محوری امروز در حال نهادینه سازی است که این معلم و شاگرد محوری تاثیرات متقابلی دارد و در فضای حوزه این رواج شاگرد محوری می تواند بهترین روش برای فهم مطالب علمی باشد.
حجت الاسلام والمسلمین عاملی با بیان این که باید رویکرد های جدید در عین پایبندی به سنت های اصیل حوزوی مطرح شود همانطور که امام راحل نیز بحث هایی در درس خارج پیش از درس داشتند، گفت: بدین ترتیب فلسفه اجتهاد پاسخگویی به مسائل روز جامعه داشته و باید با این روش ها حرف و پیامی برای مردم و پاسخی برای حل مسائل و مشکلات آنان از درس بیرون بیاید.
ضرورت تحول حوزه های علمیه در راستای احیا و ارتقای علوم عقلی
مدیر حوزه علمیه خراسان با بیان این که اگر فقها و علمای اعلام بر حسب مقتضیان زمان و مکان و شرائط برجسته امروز جامعه پیرامون طرح برخی شبهات دینی، در صدد پاسخگویی به این ها نباشند جامعه به خطر می افتد، تصریح کرد: امروز باید همچون فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی علوم عقلی در حوزه های علمیه تقویت شود تا علما به شبهات و مسائلی که القای در شبکه های مجازی و رسانه ها و یا در مجالس علمی و مکاتب مختلف مطرح می شود با پشتوانه نظری قوی پاسخ دهند.
مطالبه حوزه طرح رویکردهای جدید در پرتو فقه سنتی جواهری است
وی با بیان این که مطالبه امروز رویکرد های جدید در پرتو همان فقه سنتی جواهری است، خاطر نشان کرد: بی شک اگر آن سبک و سنت گذشته حوزه حفظ و صیانت نشود حرکت های اجتهادی معنایی ندارد و از سوی دیگر برای اینکه بخواهیم تا به مسائل و شبهات روز پاسخگویی داشته باشیم باید حتما به رویکرد های جدید و جدی بپردازیم.
حجت الاسلام والمسلمین عاملی با اشاره به ضرورت شناسایی مشکلات و مسائل روز ابراز کرد: مقام معظم رهبری چندین سال است که در پیام نوروزی خود اشاره به اقتصاد مقاومتی دارند و این مساله امروز به عنوان مساله اصلی نظام اسلامی طرح شده که باید در حوزه علمیه این رویکرد های جدید به دنبال سبک سنتی گذشته دنبال شود تا بتوان فقه جواهری روزآمد و کارآمد را تدوین کرد.
ضرورت اصلاح و ساماندهی دروس خارج حوزه علمیه خراسان
مدیر حوزه علمیه خراسان با اشاره به ضرورت ساماندهی دروس خارج یادآور شد: اولویت حوزه باید اصلاح و ساماندهی دروس خارج باشد و رفع مشکلات چهار حوزه اصلی و بنیادین ورود طلاب مسلط به مبانی پایه و نخستین حوزه به درس خارج، حضور فعال و پر رنگ در دروس و مباحثات، نحوه ارزیابی امتحانات پایان سال طلاب و تعیین تابلو مسیر آن طلبه برای آینده پیش رویی که پس از گذراندن هشت سال دروس خارج دارد باید در برنامه و دستور کار باشد.
وی با بیان این که در راستای ساماندهی دروس خارج از نظرات و هم اندیشی بزرگان حوزوی به خصوص اساتید معزز حوزه استفاده می کنیم، گفت: باید این موسساتِ حوزویِ خودجوش را توسعه داد و همواره بر تاکید مقام معظم رهبری مبتنی بر مجتهد پروری در حوزه های علمیه توجه اساسی و ویژه داشت آنطور که فرمودند از اصول اساسی حاکم بر حوزه مجتهد پروری است./۸۶۴/پ201/ب1