ضرورت راه اندازی کرسی های آزاد اندیشی در حوزه های علمیه
به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی در دیدار با طلاب استعدادهای برتر حوزه های علمیه کشور، در تالار آیینه آستان قدس رضوی، با بیان این که وجود حضرت رضا(ع) باب العلم، باب الحکمه و باب المعرفه است، گفت: همه آنچه از علم و دانش آمده متعلق به وجود ایشان است.
وی با بیان این که در عالم بسیاری مدعی دانشمندی هستند و فرمول های بسیاری را نیز به جهت استعداد برتری خود فرا می گیرند، تصریح کرد: فقیه، فقه در جان و سرشت او نشسته و فقه نیز به معنای عقاید حقه، اخلاق فاضله و بایدها و نباید های الهی است.
حیات طیبه انسان باید در همه حال جلوه ای از فقه باشد
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان این که آنچه از دین است اگر در جان انسان بنشیند آنگاه همه حرکات و سکنات، از کلام و رفتار و قیام و قعود همه بر مبنای فقه و جلوه ای از فقه می شوند، خاطر نشان کرد: فقهای بزرگ ما در طول تاریخ فقه در جانشان نشسته بود و اینان انسان های عبد مخلص در محضر پروردگار بودند که تلاش داشتند هر آنچه هست جلوه ای از فقه باشد.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که این علم و اساس آن بر بندگی است و جان انسان نیز از علم و دانش مایه گرفته، اظهار کرد: امروز موضوع مهم و اساسی شناخت فقه و نیازهای جامعه است که می خواهد مبنی بر آموزه های دینی باشد؛ در حقیقت زمان شیخ انصاری و شیخ طوسی فقه حکومت نمی کرد، اما امروز جامعه مبتنی بر فقه قرار دارد.
مرکز امور نخبگان بستری برای بروز ظرفیت های نخبگی طلاب است
وی با بیان این که نخبگان در شناخت فقه و جامعه از یک سو و نیاز جوامع از سوی دیگر نقش مهمی دارند چراکه می توانند جامعه را برخوردار از فقه کنند، اظهار کرد: بنابراین وظیفه نخست طلاب در حوزه بهره گیری از ظرفیت های حوزوی بوده و مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر نیز بستری برای بروز ظرفیت های نخبگی طلاب است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان این که همه ائمه ما اصحاب و شاگردان خاصی داشتند که اینان ظرف وجودی شان برای درک مفاهیمی بیش از دیگران بود، عنوان کرد: در همه حوزه های درسی علما حلقه های محدودی از شاگردان خاص خود داشتند که این حلقه های خاص ظرفیت های بیش تری در درک مفاهیمی دارا بودند که بیان آن به سهولت در حلقه های درسی ممکن نبود.
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان با بیان این که البته آن زمان مرکز نخبگی وجود نداشته و امروز چنین مرکزی برای چنین امر مهمی تعلق گرفته که در زمینه نخبه پروری در فضای حوزه های علمیه تلاش کرده و افرادی به صورت خاص این را دنبال می کنند، گفت: حوزه های استفتاء از جمله این حلقه های خواص هستند که به دیدگاه فقها نزدیکترند.
طلبه موثر، قطعا دارای پایه و مبانی اصولی قوی است
وی با بیان این که بنیاد این حرکت جدید نیست، اما ساز و کار آن نوین و بروز است، تصریح کرد: باید تجربه پیشینیان مورد توجه بوده و برای آیندگان حرکت علمی قوی تر با ساز و کار به روز تر صورت بگیرد؛ البته در این زمینه حتما هر طلبه نخبه علمی نخبه اجرایی نیست؛ یعنی ممکن است یک طلبه در حوزه علمی نخبگی داشته باشد، اما از نظر اجرایی قوی نباشد که این امروز در همه حوزه ها رایج است اما اشکالی ندارد و طلبه ای که می خواهد در جامعه موثر باشد باید دارای پایه و مبانی اصولی قوی باشد.
تاکید بر راه اندازی کرسی های آزاد اندیشی در حوزه های علمیه
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در ادامه ضمن اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر کرسی های آزاد اندیشی در فضای حوزه های علمیه، با بیان این که در کنار حفظ و تقویت مبانی اصولی باید سخن جدیدی در کرسی های آزاد اندیشی ارائه شود، خاطر نشان کرد: باید در فضای حوزه های علمیه با راه اندازی، این کرسی های آزاد اندیشی مقابل تحجر ایستاد و ایستادگی کرد.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که نخبگان جامعه و نظام اسلامی باید آن پرچمی را که امام خمینی(ره) آن مجاهد کبیر برافراشت، همچنان تا ابد سرافراز نگه دارند، اظهار کرد: دشمنان به شدت با تاسیس، تثبیت و توسعه این نظام مخالف بودند اما با گذشت 4 دهه از انقلاب اسلامی هم تاسیس، هم تثبیت و هم توسعه محقق شده و بیداری اسلامی عالم را فراگرفته است.
توطئه دشمن در القا ناامیدی و ناکارآمدی نظام
وی با بیان این که امروز در دهه چهارم انقلاب اسلامی دشمنان القا ناامیدی و ناکارآمدی در نظام جمهوری اسلامی می کنند که این حرکت ناشی از اتاق فکر های گسترده و حرکت های وسیع راهبردی در غرب است تا نظامی به نام فقه نهادینه نشود، بیان کرد: امروز در سوریه نیروهای مردمی در دفاع از انقلاب گام برداشند، حشد الشعبی به راه افتاده و مجاهدینی به نام حزب الله افراد مقتدر پرورش می دهد که همه نشان می دهند آنان در این القا ناکارآمدی در نظام اسلامی نیز شکست مسلم خورده اند.
طلاب نخبه مرزبانان فرهنگی عقیدتی جامعه اند
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان این که امروز شما باید در اندیشه راهکار در راستای حل کردن مسائل، بازکردن گره ها و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه با کار فرهنگی پیشرو باشید، یادآور شد: یکایک شما به عنوان مرزبانان فرهنگی عقیدتی هستید؛ بنابراین باید در برابر افکاری که ایثار و اراده ها را بر ضد نظام تهدید می کند بایستید و نگذارید جهالت علمی ریشه بدواند.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان این روشنفکر حقیقی آنانی هستند که نیاز جامعه را شناخته و پیش از دیگران هشدار می دهند، بیان کرد: همه شما باید در تشخیص مشکل و آسیب و اعلام آن پیشرو باشید؛ علم خودتان را اظهار کنید؛ اگر آسیب هایی در جامعه اسلامی می بینید آن را فریاد بزنید و در مقابل آنانی که خوی درنده دارند، سکوت نکنید.
روشنفکران جامعه نسبت به القائات و حوزه فکری فرهنگی حساس باشند
وی با بیان این که آسیب وارد شده به جامعه را راصدین درک می کنند که بیش از دیگران بر مسائل جامعه احاطه دارند، تصریح کرد: هر یک از شما روشنفکران جامعه باید نسبت به القائات و حوزه فکری فرهنگی حساس باشید و بدانید کشور قطعا با تلاش حوزه های علمیه در زمینه نخبه گزینی، نخبه پروری و حمایت از آنان ، می تواند در مسائل علمی بدرخشد.
حجت الاسلام والمسمین رئیسی ضمن اشاره به مدرسه علمیه عالی نواب به عنوان یک مرکز علمی منسجم، سازماندهی شده و به روز در حوزه های علمی، خطاب به طلاب نخبه استعداد برتر خاطر نشان کرد: مدرسه علمیه عالی نواب امروز با دیروز قابل قیاس نیست؛ بسیاری امکانات امروز برقرار شده که دیروز هیچ یک نبودند و باید از این امکانات بهره جست و تلاش بسیار کرد.
رسالت امروز حوزه های علمیه
تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که حوزویان باید در برابر فضای ناامید کردن مردم، فضای امید را در جامعه اسلامی القا کنند، ابراز کرد: هر یک از شما مسئول و موظفید تا با تلاش عملی نگذارید توطئه های جدید دشمنان نظام و انقلاب در زمینه القا ناکارآمدی و همچنین ناامیدی در بدنه جامعه اسلامی موثر واقع شود و راه حل نجات بخش امروز کشور نیز عمل به فرمایشات و رهنمودهای مقام معظم رهبری و عملیاتی کردن آن را در راستای گشایش گره مشکلات در جامعه اسلامی است.