ارتباط با برادر دینی براساس آیات و روایات
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین حمید درایتی، استاد درس خارج فقه و اصول حوزه، امشب در مجتمع بنی فاطمه با اشاره آیه شریفه «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُواْ بَينْ َ أَخَوَيْكمُ ْ وَ اتَّقُواْ اللَّهَ لَعَلَّكمُ ْ تُرْحَمُونَ»، گفت: مومنان با یکدیگر از نظر اعتقادی و ایمانی پیوند برادری دارند.
وی اظهار کرد: ما با دیگران دو نوع پیوند خونی و پیوند فکری و اعتقادی داریم که هر چه قدر این پیوند ایمانی مستحکم تر باشد، ارتباط با برادر دینی ما مستحکم تر است و آن چه ما را به برادر دینی خود نزدیکتر می کند استحکام ایمان و عقیده و شدت التزام به مبانی دینی است.
حجت الاسلام والمسلمین درایتی به توجه به حقوق برادر دینی تأکید و ابراز کرد: به تناسب این که مومن به چه میزان و درجه ایمانی و دینی قرار دارد، حفظ حقوق آن ها و وظیفه ما در برابر ان ها بیشتر می شود البته حفظ حقوق، جان، مال و آبرو مومن بر ما واجب است.
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه افزود: گاهی رابطه بین برادران دینی از رابطه خونی فراتر می رود چنانچه امام علی(ع) در خصوص بستگان خود به دشمنی آن ها اشاره کرده و این که آن ها در صف کفر قرار داشته اند و حضرت در مسیر ایمان رو در روی آن ها بودند.
وی با بیان این که پیامبر اکرم(ص) می فرماید:«اگر مسلمانی بفهد که مسلمان دیگر در گوشه ای از عالم گرفتار است و اهمیت ندهد، مسلمان نیست»، گفت: برادران مومن نباید نسبت به یکدیگر بی تفاوت باشند و این از درجات ایمان است که نسبت به گرفتاری برادر مسلمان خود چه میزان احساس وظیفه کرده و اقدام می کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین درایتی اظهار کرد: امیرالمومنین(ع) در نامه ای در نهج البلاغه خطاب به امام حسن مجتبی(ع) در خصوص رابطه با برادر ایمانی می فرماید:«با برادر ایمانی خود اینگونه باش که اگر بی مهری کرد، شما محبت کن؛ اگر قطع رابطه کرد، شما رابطه برقرار کن و اگر بخل کرد، شما بخل نکن» بنابراین حق برادر مومن این نیست که شما مقابله به مثل کنید که برخی با اشاره به آیه شریفه« فَمَنِ اعْتَدي عَلَيْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدي عَلَيْکُمْ» مقابله به مثل می کنند که این آیه در خصوص رابطه با برادران دینی نمی باشد.
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه افزود: پیوند برادری که در مسیر ایمان و عبادت پیدا کرده ایم و کار خیر و قرآن واسطه آشنایی ما می باشد، ارزشمند است و نباید از دست بدهیم، پیامبر در خصوص رابطه با برادر ایمانی می فرماید:«آنقدر باید در برابر برادر ایمانی خوب برخورد کرد که گویی او آن چنان بزرگ است و تو در برابر او کوچک هستی» البته این برخورد مورد نظر پیامبر در خصوص افراد مومن و با تقوا است در برابر انسان های کم ظرفیت نباید چنین برخورد کرد.
مومن چشم مومن است
وی با بیان این که امام صادق(ع) می فرماید:«مومن چشم مومن است»، گفت: مومن به عنوان چشم و راهنمای مومن قرار دارد و وظیفه دارد که برادر دینی خود را به مسیر و جهت درست هدایت کند و خطرات مادی و معنوی را به وی تذکر دهد.
حجت الاسلام والمسلمین درایتی افزود: امام صادق(ع) در خصوص وظیفه مومن در برابر برادر دینی خود می فرماید:«به برادر دینی خود خیانت نکنید، ظلم نکنید، خلف وعده نکنید، وی را فریب ندهید» و در حدیثی دیگر می فرماید:«برادر دینی مانند جسد واحد هستند.»
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه اظهار کرد: امام باقر(ع) در خصوص برادران مومن می فرماید:«خداوند بشر را از طینت واحد خلق کرده است» حال گاهی از گرفتاری برادر مومن خود احساس درد و تألم می کنید به خاطر همین طینت واحد است.
وی با بیان این که هر مسلمانی امین مسلمان دیگر است، اظهار داشت: خداوند در سوره نور می فرماید:«وقتی شما شنیدید که کسی آبروی مسلمانی را می برد، حتی اگر راست هم بگوید، راست او دورغ است.» بنابراین آبرو مسلمان آن قدر محترم است که باید دفاع کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین درایتی به نتیجه حفظ حقوق برادر دینی و داشتن تقوا در زمان مرگ اشاره و ابراز کرد: امام صادق(ع) در روایتی به حالت مومن در زمان مرگ اشاره می کند که کسی که تقوا دارد، جان دادن برایش آسان است و با اطمینان به دیدار حق می شتابد اما کسی که صله رحم ندارد، ظلم می کند، ورع و تقوی ندارد، به وضعیت برادر دینی خود بی تفاوت است در هنگام مرگ از وی در مورد آن ها از وی سوال می شود و پیامبر(ص) از وی رو برمی گرداند./864/پ۲۰۲/ب۱