"نه" تهران به واسطهگری آبه شینزو
به گزارش خبرگزاری رسا، نخست وزیر ژاپن در حالی قرار است چهارشنبه این هفته به تهران سفر کند که برخی محافل سیاسی و رسانهای از احتمال میانجی گری شینزه آبه میان ایران و آمریکا خبر دادهاند که ناظران سیاسی بر این باورند؛ جمهوری اسلامی ایران واسطه گری هیچ یک از مقامات سیاسی آن کشور را نخواهد پذیرفت و ضمن استقبال از گسترش روابط سیاسی با ژاپن آماده پذیرش هیچ واسطهای در هیچ سطحی وجود نخواهد داشت.
یک رسانه ژاپنی با استناد به بیانیهای از دولت این کشور گزارش داد آبه شینزو، نخستوزیر ژاپن روز ۱۲ ژوئن (۲۲ خردادماه) وارد تهران خواهد شد. خبرگزاری کیودو با گزارش این خبر نوشت این سفر نخستین سفر یک نخستوزیر مستقر ژاپن به ایران در طول چهار دهه گذشته است.
رسانه ژاپنی مدعی شده آبه شینزو امیدوار است در این سفر به عنوان میانجی میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا عمل کرده و دو طرف را به گفتوگو به منظور کاستن از تنشها دعوت کند.
این سفر در حالی انجام میشود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز ۶ خردادماه در یک کنفرانس خبری مشترک با نخستوزیر ژاپن ابراز امیدواری کرد توکیو بتواند میان تهران و واشنگتن میانجیگری کند. ترامپ گفت تمایل دارد با تهران وارد گفتوگو شود.
تاکئو فوکودا، آخرین نخستوزیر مستقر ژاپن است که در سال ۱۹۷۸ به ایران سفر کرده. آبه شینزو اولین نخستوزیر ژاپن است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران وارد تهران خواهد شد. طبق گزارش خبرگزاری کیودو مقامهای ژاپنی در تلاش برای ترتیب دادن دیدارهایی میان آبه با حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران هستند.
مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا که اردیبهشتماه سال گذشته بعد از خروج آمریکا از برجام ۱۲ شرط را برای عقد توافق جدید با ایران مطرح کرده بود یکشنبه هفته جاری (۱۲ خرداد/۲ جولای) گفت که دولت آمریکا حاضر است بدون پیششرط» با ایران مذاکره کند. او در عین حال گفت کمپین فشار آمریکا علیه ایران ادامه خواهد یافت. در همین حال، یک منبع آمریکایی چهارشنبه به پایگاه آسیاتایمز گفته دونالد ترامپ بعد از بررسیهایی که در دولت او انجام شده به دنبال راهی آبرومندانه برای خروج از وضعیت تنش با ایران است و به همین سبب پیشنهاد مذاکره بدون پیششرط با ایران را مطرح کرده است.
دیوار بی اعتمادی میان ایران آمریکا بلند است
سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی پیرامون احتمال میانجی گری ژاپن برای مذاکره میان ایران وآمریکا به سیاست روز گفت: با توجه به شایعاتی که در خصوص دفتر نخست وزیرژاپن، به جمهوری اسلامی ایران مطرح است سوالی در محافل سیاسی در بین تحلیلگران پرسیده میشود، آیا در شرایط کنونی سفر آقای آبه شینزو، به تهران به عنوان واسطه مذاکرات احتمالی میان ایران وآمریکا صحیح است؟
وی افزود: در پاسخ به این سوال باید گفت جمهوری اسلامی ایران از سفر همه مقامات موثر در نظام بین الملل به منظور گسترش امنیت، توسعه، پیشرفت و خیر و صلاح بشریت در همه سطوح استقبال مینماید و در طول چهل سال گذشته نیز همیشه تهران میزبان بسیاری از موثرین سیاسی در امورات مختلف با توجه به منافع ملی کشور بوده است.
این استاد دانشگاه بیان داشت: اما پذیرش آقای آبه به عنوان نخستین نخست وزیر ژاپن به ایران که در رسانهها وی را نماینده آمریکا معرفی و از او به عنوان واسطه گفتوگوی بین ایران و آمریکا معرفی مینمایند پذیرفتنی نیست و خطوط سیاست خارجی کشور ایران در قانون اساسی و اسناد بالادستی موجود و در فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در چند سخنرانی ویژه در هفتههای گذشته و به خصوص در حرم حضرت امام ره در روز ۱۴ خرداد سال جاری به وضوح مشخص شده است.
وی بیان داشت: در این فرمایشات اخیر پر رنگ شدن خط قرمز سیاست خارجی ایران با آمریکا در سطح مذاکره کاملا به وضوح تبیین و ترسیم شده است و قطعا عبور از این خط قرمز به معنای عدول از سیاستهای کلان نظام بوده و قطعا هیچ یک از نهادهای رسمی کشور دست به چنین اقدامی نخواهند زد؛ بر این اساس پیامهای مستقیم و غیر مستقیم نیز به دولت متبوع ژاپن ارسال شده است که جمهوری اسلامی ایران واسطه گری هیچ یک از مقامات سیاسی آن کشور را نخواهد پذیرفت و ضمن استقبال از گسترش روابط سیاسی با ژاپن آماده پذیرش هیچ واسطهای در هیچ سطحی وجود ندارد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهارداشت: اینجانب به عنوان تحلیلگر مسائل سیاسی بر اساس واقعیتهای موجود اینگونه این شایعه را که آقای آبه به عنوان واسطه گفتوگو و مذاکره به ایران خواهد آمد را رد مینمایم، به دلیل اینکه پاسخ مقامات جمهوری اسلامی ایران به واسطههایی از کشورهای دیگر با صراحت به نفی گفتوگوها و رد قبول هرگونه گفتوگو کاملا اعلام شده است و بعید میدانم کشوری همچون ژاپن با توجه به جایگاه ویژه صنعتی و اقتصادی که در نظام بین الملل دارد مایل باشد به عنوان یک واسطه از کشوری که امروز دست رد بسیاری از کشورهای مستقل، نیمه مستقل و حتی همپیمان وی به سینه آن خورده است عمل کند و با پاسخی که از جمهوری اسلامی دریافت خواهد کرد به ترامپ و آمریکا پاسخگو باشد.
وی تصریح کرد: در حقیقت آمریکا در صورتی که بخواهد کمترین تمایل ملت ایران را به خود جلب کند، باید دو اقدام اساسی را قبل از هرکار و اعزام هر واسطه احتمالی به ایران انجام دهد. ۱- بازگشت به توافقات برجام و ۲- رفع همه تحریمهای فرامرزی خویش.
این استاد دانشگاه معتقد است؛ این بدان مفهوم است که تنفر ملت ایران از آمریکا به نقطهای رسیده است که فقط این دو اقدام اساسی که باید به صورت رسمی اعلام گردد، میتواند آنان را به شرایط یکسال قبل برگردانده که امیدوار به تئوریهای دیپلماسی بوده و در غیر این صورت هیچ غعذر و اقدامی پذیرفته نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: دیوار بی اعتمادی ملت ایران از دولت آمریکا به میزانی مرتفع و قطور گشته که گفتار درمانی، فریبهای سیاسی مانند اعلام شرط و پس از مدتی برداشتن آن شروط و یا اعزام واسطههایی از کشورهای مختلف و غیره و به موازات این اقدام تشدید دشمنیها، تهدیدها و اعزام ناوها، افزایش تحریمها، فشار به دوستان منطقهای، اعزام تیمهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی به کشورهای پیرامونی ایران و امثال آن بجز افزایش بدبینی و استحکام دیوار بی اعتمادی بین ملت ایران و دولت آمریکا در زمان حال و آینده هیچ تاثیری در دیدگاه ملت و دولت ایران نخواهد گذاشت.