توصیه های بهداشتی و معنوی علمای حوزه برای غلبه بر کرونا+صوت
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، نزدیک به 20 روز است که کشور ما درگیر میهمانی ناخوانده به نام «کرونا» شده و این میهمان که از قبیله ویروس های منحوس نیز محسوب میشود، بخش عمده ای از اخبار و مطالب روز جامعه را به خود اختصاص داده است.
این ویروس که البته توان زیادی در از پای درآوردن افراد از نظر جسمی ندارد و تنها دو تا سه درصد افراد را به کام مرگ می کشاند، اما خوب توانسته جو روانی جامعه را به هم بریزد و به نوعی فوبیای کرونایی را رقم بزند تا جایی که ترس از ویروس کرونا بیش از خودش مردم را به واهمه انداخته است.
همه اقشار مدیران و مسؤولان به ویژه وزارت بهداشت و درمان در کنار نیروهای جهادی از جمله طلاب و گروه های انقلابی شبانه روز در حال تلاش اند تا شر این ویروس را به زود زود از این کشور امام زمان(عج) بکنند، اما چیزی که در این بین وجود دارد، توجه به دعا و مناجات در کنار رعایت اصول بهداشتی است.
ماه رجب المرجب که نیمی از آن را پشت سر گذاشتیم و امروز در پانزدهمین روز و در آستانه اعمال ام داود هستیم، ماهی سرشار از رحمت و مغفرت و عنایات ویژه الهی است که غفلت از دعا و مناجات در آن قابل جبران در زمان دیگری نیست.
از این رو خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، در گفتوگوهایی کوتاه با تنی چند از اعضای شورای عالی حوزه های علمیه، اساتید برجسته درس خارج حوزه، اعضای جامعه مدرسین و مدیران حوزه از آن ها توصیه هایی بهداشتی و معنوی را دریافت کرده است که در ادامه این گزارش به بیانات این اساتید محترم می پردازیم:
آیت الله سید احمد خاتمی عضو شورای عالی حوزه و عضو مجلس خبرگان رهبری:
در عرصه این گونه مسائل هرکس باید به وظیفه خودش عمل کند، مسؤولان بهداشت کشور بحمدالله در این عرصه وارد شده اند که از آنها تشکر می کنیم، اما از مسؤولان معنویت کشور که حوزه ها در خط مقدم هستند انتظار می رود که در این عرصه فعال وارد شوند و اعتقادات را تقویت کنند.
به همان اندازه که مسؤولان بهداشت کشور برای بهداشت جسم مردم تلاش میکنند، روحانیان باید در ستادی به افزایش معنویت در مردم بپردازند و دعای هفتم صحیفه سجادیه سفارش میشود.
آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری رییس شورای عالی حوزه های علمیه:
برای برطرف شدن این مشکل نکته اول مسأله رعایت و مراقبت های پزشکی از جمله ضدعفونی و پرهیز از مسافرت ها و شرکت در تجمع ها است و نکته دوم آن که در کنار همه این مسائل و مراقبت ها، ما کنار گنجینه گرانبهای دعا و توسل به اهل بیت(ع) هستیم که با توجه به سفارشی که رهبر معظم انقلاب کردند و از لسان معصومین هم وارد شده، نماز جعفر طیار خیلی مورد تأکید و سفارش است و نماز بسیار مجربی برای استجابت دعا است.
آیت الله سید محمد غروی عضو شورای عالی حوزه و عضو جامعه مدرسین:
کرونا یکی از ابتلائاتی است که بیش از صد کشور جهان با آن دست پنجه نرم میکنند، که باید گریز و درمان از آن را جدی بگیریم که بهترین آن این است که تا جایی که میشود رفت و آمدهای غیر ضروری را قطع کنیم و بیشتر در خانه بمانیم و از طرف دیگر روحیه انسان نقش بسیار مهمی در مقاومت بدن دارد به همین جهت درماه رجب که رحمت الهی ریزش میکند، توجه به دعا و توسل به ائمه ضروری است.
آیت الله عباس کعبی عضو مجلس خبرگان رهبری و عضو جامعه مدرسین:
دعا و رعایت توصیه های بهداشتی دو روی سکه مبارزه با کرونا است؛ اولا ما در شدائد و سختی ها مأمور به تضرع هستیم و باید به توسل و ادعیه خاص توجه کنیم به ویژه دعای هفتم و دعای بیست و سوم و پنجاه و چهارم صحیفه سجادیه را بخوانیم به ویژه سه مرتبه نزدیک به ظهر و سه مرتبه نزدیک به غروب خواندن دعای «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی فِی دِرْعِکَ الْحَصِینَةِ الَّتِی تَجْعَلُ فِیهَا مَنْ تُرِیدُ» خیلی تأثیر دارد؛ البته امید به خدا داشته باشیم و به شایعات و اخبار غیر مستند و فضای مجازی اعتماد نکنیم.
آیت الله ابوالقاسم علیدوست استاد درس خارج حوزه علمیه قم:
ما نظام بهداشت در اسلام داریم که اگر کسی بهداشت مورد نظر اسلام را مراعات کند از خیلی از آسیب ها در امان می ماند همچنانکه مطالب زیادی فقهای ما در اطعمه و اشربه مطرح کرده اند و این نظافت تا مرزی پیش می رود که النظافه من الایمان یک شعار تلقی میشود؛ باید بدانیم که آلودگی جسمی و روحی انسان را به خطر می اندازد که برای مقابله با آلودگی جسمی باید به نظافت ظاهری و برای نجات از آلودگی معنوی باید به دعا و مناجات روی بیاوریم.
آیت الله حسن ممدوحی استاد درس خارج حوزه علمیه قم و عضو جامعه مدرسین:
عقل و شرع حکم میکند در مورادی که خطر احساس میشود انسان نباید مرعوب شود و در عین حال احتیاط کند و قدم در مواضع مخاطره آمیز نگذارد، یعنی نه بترسد که منفعل بشود و نه این که متهورانه وارد دامن خطر شود.
حجت الاسلام والمسلمین حسن نظری شاهرودی رییس مؤسسه دائره المعارف فقه:
در این شرایط تکلیف هرکسی است که نظافت را رعایت کند، از آن طرف هم در این ایام خاص برای رفع این بلا و گرفتاری و شفای بیماران دعا کند و اعمال ویژه ماه رجب را انجام بدهد، اما تأکید می کنیم همه باید در کنار دعا و مناجات اصول بهداشتی را زیر پا نگذاریم.
حجت الاسلام والمسلمین محمود ملکی معاون تهذیب حوزه های علمیه:
خاصیت طبیعتی که ما در آن هستیم یعنی دنیا همین سردی و گرمی و مریضی و دنیا آمدن و از دنیا رفتن است که همه این ها برای امتحان انسان است و بهترین عمل در هرجایی به حسب خودش است، بنابراین در مریضی و ویروس کرونا رعایت بهداشت و مسائل اخلاقی و انصاف در خرید و فروش و بهداشت در گفتار و رفتار و زندگی اهمیت زیادی دارد و در عین حال باید صبر که در رأس ایمان است به منصه ظهور گذاشته شود.
حجت الاسلام والمسلمین مهدی رستم نژاد معاون آموزش حوزه های علمیه:
دین ما دین عقلانیت، منطق و علم است و لذا دستورات دینی که معطوف به حفظ جان و نفس انسان و حتی نظافت و رعایت مسائل بهداشتی زیاد داریم و در قرآن کریم می خوانیم که خود را به دست خود، نابود نکنید، بنابراین حفظ جان واجب است و اگر کسی خودش را زخمی کند دیه بر او واجب است، اما در کنار مباحث بهداشتی و رعایت نظافت و رعایت دستوراتی که کارشناسان مربوطه دارند، رابطه مان با خدا هم باید در این جا یک رابطه خوبی باشد و از ابزار معنوی از جمله توسل به اهل بیت(ع) در این جهت کمک بگیریم.
حجت الاسلام والمسلمین عباس رفعتی نائینی استاد درس خارج و سخنگوی حوزه های علمیه:
ویروس کرونا مثل بسیاری از ویروس هایی که قبلا در زندگی ما و کشور تجربه کردیم یک ویروس عفونی با نوع خاصی است که با پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی یقینا میتوان از ابتلاء به آن جلوگیری کرد؛ توصیه مؤکد دین بر این است که باید همیشه نظافت را رعایت کنیم به ویژه در این برهه تا وقتی که این ویروس هست، رعایت این نکات و اصول بهداشتی یک فریضه دینی محسوب میشود و فریضه عقلی و عقلایی است و همچنین دعا و تضرع در پیشگاه خداوند این بیماری را ریشه کن میکند.
حجت الاسلام والمسلمین احمد فرخفال رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین:
بلیه ای که به عنوان کوید 19 مطرح است دو وظیفه جدی را برای ما ایجاد میکند، اول رعایت دستورات بهداشتی در جهت تسلط در جامعه و دیگری دعا و توسل در پیشگاه حق تعالی است که با این دو موضوع جامعه ما مسیر خوب و حرکت سازنده خودش را خواهد داشت.
حجت الاسلام والمسلمین سید صادق محمدی استاد حوزه علمیه قم و رییس انجمن اصول فقه:
یکی از اسباب سلامت جسم و روان دعا و توسل است و امروزه نقش دعا در رفع افسردگی و سلامت روان یک امر ثابت شده است، یعنی در واقع هم به لحاظ آموزه های دینی و هم به لحاظ تجربه های بشری نقش دعا در سلامت روان یک امر ثابت شده است هرچند اهمیت رعایت مسائل بهداشتی بر کسی پوشیده نیست.
حجت الاسلام والمسلمین محمد همتیان استاد اخلاق حوزه علمیه قم:
عالم، عالم اسباب و مسببات و علت و معلول است و ما باید توجه داشته باشیم که اسباب و علل در این عالم هم مادی و هم معنوی است و برای این بیماری، هم باید از اسباب مادی یعنی رعایت دستورات بهداشتی و هم از اسباب معنوی یعنی دعا و مناجات استفاده کنیم و بدون توجه به یکی دیگری بی نتیجه می ماند.
/1330/ج
تهیه و تنظیم: داود جعفری
گزارش گاملی بود.
این تعطیلات کرونایی فرصت خوبی برای آغاز این راه است ..
جالب بود