۰۱ آبان ۱۳۸۸ - ۱۱:۱۷
کد خبر: ۶۶۲۱۳

گزارشی از افتتاح نخستین مؤسسه آموزش عالی حوزوی کشور در آمل

خبرگزاری رسا ـ نخستین مؤسسه آموزش عالی حوزوی کشور روز پنجشنبه در آمل افتتاح شد.
حوزه علميه امام حسن عسکري آمل
 
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ساری، نخستین مؤسسه آموزش عالی حوزوی کشور که وابسته به حوزه علمیه امام حسن عسکری (ع) آمل است روز پنجشنبه با پیام تصویری آیت الله جوادی آملی و با حضور حجت الاسلام عبدالکریم فرحانی، معاون امور مدارس و شهرستان های مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه ، آیت الله طبرسی، نماینده ولی فقیه درمازندران، حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی و نیز جمع کثیری از ائمه جمعه استان و اساتید برجسته حوزه در آمل به صوری رسمی افتتاح شد.
 
حجت الاسلام جوادی آملی: توسعه مراکز تخصصی حوزوی در کشور امری ضروری است

در ابتدای این مراسم حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی، مدیر مدرسه علمیه امام حسن عسکری (ع) آمل و نیز مدیر مؤوسسه آموزش عالی حوزوی امام حسن عسکری، به آغاز فعالیت نخستین مؤوسسه آموزش عالی حوزوی کشور در آمل اشاره کرد و گفت: این موؤسسه آموزش عالی با هدف ارتقاء سطح علمی و آموزشی استان، تأمین نیازهای دینی در حوزه های مختلف برای مراکز متعدد، ایجاد فضای علمی، آموزشی و پژوهشی برای نخبگان حوزوی استان و نیز ایجاد اشتیاق در بین جوانان منطقه و توجه به حوزه های علمیه با توجه موقعیت علمی و اعطای مدرک راه اندازی شده است.

وی با بیان این که این مؤوسسه آموزش عالی در نخستین گام با پذیرش 25 نفر از طلبه‌های سطح شش و هفت در رشته علم کلام در مقطع کارشناسی فعالیت‌های آموزشی خود را در سطح عالی آغاز کرد، تصریح کرد: در آزمون ورودی رشته کلام اسلامی 43 نفر داوطلب شرکت کردند.

حجت الاسلام جوادی آملی ادامه داد: مؤوسسه آموزش عالی حوزوی امام حسن عسکری (ع) آمل همچنین در نظر دارد در رشته‌های مختلف علوم اسلامی در رشته‌های تفسیر، فقه، فلسفه و دیگر رشته‌های مرتبط در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با پذیرش علاقمندان فعالیت‌های خود را توسعه دهد.

مدیر مدرسه علمیه امام حسن عسکری (ع) آمل در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که دانشگاه ها در فضایی هستند که به شدت نیازمند علوم و معارف حوزوی هستند، تصریح کرد: علومی که امروزه در دانشگاه ها تدریس می شوند برگرفته از مبانی دینی و اسلامی نیست.

وی با اشاره به این که حوزه های علمیه و فراگیری معارف دینی از زمان رسالت پیامبر اکرم (ص) آغاز شده است، گفت: تفقه در دین و نیز فراگیری علوم دینی مورد تأکید قرآن نیز قرار گرفته است.

حجت الاسلام جوادی آملی ادامه داد: حوزه علمیه های همواره در مسیر فراگیری علوم دینی بودند و هستند و با توجه به جهت گیری ها و رویکرد هایی که در جوامع امروزی وجود دارد، نیازمندی به برنامه ریزی عمیق و وسیع در حوزه های علمیه ضروری است تا این مراکز تخصصی بتوانند استعداد و زمینه های علمی با سلایق گوناگون را در جهت خاص قرار دهند.

وی با اشاره به این که حوزه های علمیه و فراگیری معارف دینی از زمان رسالت پیامبر اکرم (ص) آغاز شده است، گفت: تفقه در دین و نیز فراگیری علوم دینی مورد تأکید قرآن نیز قرار گرفته است.

حجت الاسلام جوادی آملی ادامه داد: فراگیری علوم دینی و حوزوی کار بسیار ارزشمندی است و اهمیت فراگیری این علوم با هدف تقویت جامعه ضروری است. پ
 
 
آیت الله جوادی آملی: همه علوم مقدمه علم انسان شناسی است


در ادامه مراسم نیز پیام آیت الله جوادی آملی که به صورت ویدیو کنفرانس پخش شد.

آیت الله عبدالله جوادی آملی، مدرس خارج حوزه علمیه قم، در این پیام خود گفت: همه علوم مقدمه علم انسان شناسی است تا انسان شناسی مقدمه ای برای خداشناسی باشد.

در ادامه این پیام آمده است: آن چه در این گردهمایی برای همه محترم است آشنایی به علوم اسلامی است چون ذات اقدس الهی انسان را که مسجود فرشته ها است، دارای علمی خواهد بود که مسجود همه علوم است، یعنی همه علوم مقدمه علم انسان شناسی است تا انسان شناسی مقدمه ای برای خداشناسی باشد.

این پیام می افزاید: از این جهت وجود مبارک رسول گرامی اسلام این رسالت را به خوبی تعیین کرده است که انسان را به فراگیری علوم دعوت کرد و فرمودند: طلب علم لازم است بر هر مردم مسلمان و بر هر زن مسلمان،گاه علومی که تحصیل آنها لازم است مشخص کردند و این دو مطلب اصیل را به عنوان طلب علم و فریضه بیان کردند، بحث علوم را به عنوان عندهم الثلاثه کتابی آوردند به نام قرآن کریم که نه تنها مصداق کتاب های آسمانی پیشین است.

در ادامه این پیام آمده است: وقتی سیره و سلطه داشت علومی که همه کتاب های آسمانی را در بردار مشتمل است و مکمل و مشتمل بر علوم خواهد بود، این قرآنی که آورده است بر سه بخش تقسیم شده است بخشی از آیات و صور این آیات مشتمل بر آیه محکمه است، بخشی از قرآن کریم مشتمل بر فریضه عادله است بخش دیگرش مشتمل بر سنت قائمه البته هر کدام از این سه بخش زیر مجموعه فراوانی دارد که علوم عقلی و کلامی را به خوبی تبیین می کند، از توحید، نبوت و معاد و از عدل و امامتو سایر شعب بعدی فقه اصغر و اوسط و اکبر را به همراه وارد مسأله اعتقادات را اخلاق را فقه و حقوق را به همراه دارد.

همان طوری که کتاب الهی مشتمل بر سه رشته اساسی است خطبه ها و خطابه های آن حضرت، مناظره و مباهله های آن حضرت، نامه و مناظرات و احتجاج های آن حضرت، نصایح آن حضرت مشتمل بر همین سه بخش است یعنی معارف اعتقادی، احکام فقهی و حقوقی و مسائل اخلاقی و علوم و امور دیگر زیر مجموعه این ها خواهد بود.

این پیام می افزاید: از این جهت عترت طاهرین و علی بن ابی طالب (ع) آن بزرگوار هم در نامه های خود در مناظرات خود، خطبه ها وخطابه های خود همین سه بخش را تعلیم دادند، خصوصاً در عصر نورانی اما باقر (ع) و امام صادق (ع) شاگردانی را در سطوح سه رشته با گرایش های کلامی سمت وسوی آنها مشخص می شد تربیت کردند، عده ای را به معارف اعتقادی، عده ای را به مسائل فقهی و حقوقی، عده ای را به مسائل اخلاقی و دستورات زندگی خاص خود، رابطه خود با خدا، رابطه خود با جامعه را مشخص کردند.

آیت الله جوادی آملی در پایان پیام خود آورده است: این محفل گردهمایی برای تعیین علوم اصلاح انسانی با گرایش کلام اسلامی از یک سو و آشنایی با شعب ضروری این داشته ها است و از سوی دیگر پیوند بین این داشته ها است، از سوی سوم تا انسان مظهر الگوی جامعه بشود، اگر اولیای الهی کلامات جامعه هستند همه خودشان کلمات جامعه هستند، شاگردان آنها هم در همین مسیر گام بردارند، امید وارم همه اساتید، فضلا، محققان و دین پژوهان در فراگیری این رشته ها و نشراین فقه بیش از گذشته موفق باشند.
 
آیت الله طبرسی: توسعه  و تقویت مدارس علمیه شهرستان ها نیازمند حمایت ویژه است
 

سخنران بعدی این مراسم آیت الله طبرسی، نماینده ولی فقیه در مازندران بود.

وی با تأکید بر گسترش حوزه های علمیه شهرستان‌ها گفت: تاسیس مراکز تخصصی حوزوی نیز استان ها ضروری است.

آیت الله طبرسی، علما را سند عقاید مردم و جامعه دانست و گفت: این روحانیان و علمای دین هستند که مردم را درصحنه های دین و انقلاب تاکنون نگه داشتند.

امام جمعه ساری با بیان این که امام خمینی (ره) فقه و دین را از بایگانی بیرون آوردند، گفت: معمار کبیرن انقلاب به فقه و دین عینیت بخشید و آن را نشر و گسترش داد و امروز وظیفه ما در قبال آن محافظت است.

وی به اشاره این که هم اکنون مازندران با دارابودن 24 حوزه علمیه و بیش از هشت هزار روحانی نیاز به فراگیری و تخصصی شدن علوم مختلف دینی و به روز را دارد تصریح کرد: نیازامروز اکثر جامعه به اطلاعات روز است و روحانیان هم باید در این خصوص به علوم مختلف مجهز شوند.

نماینده ولی فقیه در مازندران با اشاره به این که باید به حوزه های مختلف به لحاظ مادی هم کمک شود خاطرنشان کرد: این روحانیان هستند که بیش از هر قشری از جامعه با همه مردم جامعه سروکار دارند.

آیت الله طبرسی ادامه داد: عقاید و فکر دین مبین اسلام باید از علمای دین نشر وانتقال داده شود.

وی با اشاره به رکود ماندن برخی از حوزه های علیمه و دروس حوزی در گذشته ابراز امیدواری کرد: با افزایش مراکز آموزش عالی حوزوی و تربیت مدرسان و اساتید مجرب دروس حوزوی فراموش شده از حالت رکود خارج شود.

نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر حمایت مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور از مدارس علمیه شهرستان ها گفت: توسعه مدارس علمیه شهرستان ها بدون حمایت مرکز مدیریت امکان پذیر نیست.

امام جمعه ساری توسعه مراکز تخصصی حوزوی در مازندران را ضروری دانست و خاطر نشان کرد: راه اندازی مراکز تخصصی و توسعه آنها نیازمند حمایت ویژه است.

نماینده ولی فقیه درمازندران اجرایی شدن دقیق مصوبات شورای عالی حوزه‌های علمیه را نیازمند برنامه ریزی مناسب به همراه اعتبار کافی دانست و بیان داشت: مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور باید با برنامه ریزی دقیق و مناسب در جهت توسعه و تقویت حوزه های علمیه تلاش کنند.

آیت الله طبرسی همچنین افزایش تعداد حوزه های علمیه در این استان را ضروری دانست و تصریح کرد: با توجه به گسترش عرفان های دروغین در جامعه افزایش مدارس علمیه به عنوان یکی از مهمترین مراکز پاسخگویی به شبهات دینی امری ضروری است و علم کلام نیز به عنوان یکی از نیازهای اولیه جامعه محسوب می شود.
 
 
حجت الاسلام فرحانی:  توسعه مراکز و مؤوسسات آموزش عالی حوزوی از برنامه های مهم مرکز مدیریت است 

معاون امور مدارس حوزه‌های علمیه کشور که آخرین سخنران این مراسم بود تقویت مدارس و حوزه های علمیه را یکی از مهمترین دغدغه های بزرگان کشور دانست و گفت: رهبر معظم انقلاب، مراجع و علمای بزرگ کشور بر تقویت مدارس علمیه شهرستان ها تأکید دارند..

معاون امور مدارس حوزه‌های علمیه کشور، با اشاره به این که برای رسیدن مدارس علمیه به جایگاه مطلوب در طول بیش از یک سال گذشته اقدامات بسیار خوبی انجام شده است، تصریح کرد: اصلاح ساختار تشکلاتی مرکز یکی از اقدامات مهمی بوده است که طی یک سال گذشته در مرکز مدیریت حوزه علمیه قم صورت گرفته است.

حجت الاسلام فرحانی با اشاره به تشکیل معاونت جدید امور مدارس و شهرستان های حوزه علمیه قم گفت: این معاونت کار تأسیس، ارتقاء و نیز انحلال مدارس علمیه کشور را بر عهده دارد.

معاون امور مدارس حوزه‌های علمیه کشور، کمیته مدارس، رشته های تخصصی، آموزش و نیز راهبردی را چهار کمیته تشکیل شده در شورای گسترش مرکز مدیریت حوزه علمیه قم اعلام کرد و افزود: هر یک از این کمیته ها وظایفی را در راستای تقویت و ارتقاء مدارس علمیه سراسر کشور بر عهده دارند.

حجت الاسلام فرحانی همچنین به تهیه سند چشم انداز پنج ساله واحد های آموزشی کشور خبر داد و گفت: این سند از سوی معاونت امور مدارس و مرکز مدیریت حوزه علمیه قم تهیه و پیشنهاد شد که باید در شورای معاونین مرکز به تصویب برسد و پس ازآن برای تصویب به شورای گسترش حوزه های علمیه ارسال شود تا پس از تصویب توسعه مراکزآموزشی در چارچوب این سند انجام شود.

وی با بیان این که توسعه زیر ساخت های حوزه سرمایه گذاری اساسی می خواهد، در عین حال از پیگیری این مرکز برای حل برخی مشکلات اعتباری مدارس علمیه با رایزنی از طریق مجلس، دولت و نیز دفتر رهبری در حال پیگیری است

حجت‌الاسلام فرحانی، در بخش دیگری از سخنان خود از تشکیل هیأتی برای احیاء موقوفات حوزه های علمیه کشور در مرکز مدیریت حوزه علمیه قم خبرداد.

وی با بیان این که کمیته عالی وقف با نظر آیت الله یزدی و نماینده ولی فقیه درسازمان اوقاف تشکیل شده است، خاطر نشان کرد: من و همچنین حجت‌الاسلام محمودی به عنوان عضو این ستاد پیگیر مدارس و حوزه های علمیه موقوفه کشور هستیم.

معاون امور مدارس حوزه‌های علمیه کشور، با اشاره به این که منابع ارزشمندی از حوزه های علمیه موقوفه در کشور وجود دارد، تصریح کرد: ما در این کمیته عالی و هیأت تشکیل شده، به دنبال احیای موقوفات حوزه‌های علمیه هستیم.

حجت الاسلام فرحانی ادامه داد: تاکنون نیز قدم های کارشناسی با تلاش این هیأت و دوستانی در شهرستان‌ها صورت گرفته است./ز502
ارسال نظرات