۱۳ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۸:۱۴
کد خبر: ۷۴۴۱۲
معاون اداری و مالی حوزه های علمیه:

ساعات کاری کارکنان حوزه‌های علمیه یک ساعت افزایش یافت

خبرگزاری رسا ـ با هدف خدمت رسانی بهتر و حفظ شان و کرامت طلاب و روحانیون و مراجعه کنندگان به بخش‌های اداری مرکز مدیریت حوزه، ساعت کاری این مرکز افزایش یافت.
توزيع کارت آزمون ورودي حوزه علميه خوزستان آزمون سراسري طلاب ايراني و غير ايراني جامعه المصفي العالميه


به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین محمودی معاون اداری مالی حوزه های علمیه با اشاره به افزایش ساعت کاری کارکنان حوزه های علمیه گفت: تحولاتی که در مرکز مدیریت حوزه های علمیه درحال رخ دادن است، امسال را، سالی بسیار پرکار و متحول کرده و به دریایی که ظاهری آرام دارد، ولی از درون متلاطم است تبدیل کرده است.
 
وی افزود: این تحولات ناشی از مطالبات جدی و پیگیری‌های مداوم اعضای شورای عالی و مدیریت حوزه های علمیه است که با تمام توان و جدیت به دنبال اجرای سیاست‌های حوزه هستند و در بخش های آموزش و پژوهش نمود بیرونی این تحولات به راحتی مشاهده می شود و در آینده طلاب و روحانیون از آثار آن بهرمند می شوند.

معاون اداری مالی حوزه، بیان داشت: در بخش های اداری و مالی، خوشبختانه اتفاقات مهمی افتاده که ماحصل تلاش پیگیر و شبانه‌روزی اعضای شورای عالی و مدیر حوزه های علمیه در جهت ساماندهی مسائل امور اداری و مالی است و در این بخش، شرح وظایف این معاونت، با نگاه ستادی به فعالیت های مرکز، مراحل قانونی را گذراند و به تصویب نهایی شورای عالی حوزه رسید و به گونه‌ای که زحمات کارشناسان و مدیران در این بخش به ثمر رسید.

وی تصریح کرد: در سوم بهمن سال جاری، شرح وظایف این معاونت ابلاغ شد که در آن ابعاد مختلفی مورد دقت نظر قرار گرفته و توجه به منابع انسانی، اصلاح روش و هماهنگی پرداخت حقوق کارمندان مرکز مدیریت در تمام رده های ستادی و صفی با سیستم لایحه پرداخت نظام هماهنگ، مطابق با لایحه خدمات کشوری از جمله آنها است.

حجت الاسلام‌والمسلمین محمودی گفت: همسان سازی وضعیت منابع انسانی مرکز مدیریت حوزه با نهاد های مشابه، استاندارد سازی الگوهای مدیریتی مرکز در بخش منابع انسانی از موارد تصویب شده در این لایحه است که تحولی در نظام پرداخت حقوق ایجاد کرد.

معاون امور اداری مالی حوزه با اشاره به تحولات این معاونت، اظهارداشت: اتفاق خوب دیگر، اصلاح ساعات کاری مرکز است که طی سنوات مختلف با بررسی هایی که مدیران و کارشناسان انجام دادند،امسال با همسان سازی وضعیت منابع انسانی، ساعت کار نیز با سایر نهاد‌ها و دستگاه‌های کشور هماهنگ شد و از 10 بهمن سال جاری کارمندان موظف شدند از ساعت 7 صبح تا 14 عصر در محل کار حضور داشته باشند، لذا ساعات کاری مرکز مدیریت حوزه های علمیه از روزی 6 ساعت به 7 ساعت افزایش یافت تا تمام واحد های تابعه مرکز مدیریت در قم و استان ها، مدارس و نمایندگی ها بر این مبنا فعالیت کنند.

معاون اداری مالی حوزه تصریح کرد: ساعات کار همه حقوق بگیران تحت لایحه خدمات کشوری، روزی 7 ساعت است.
 
به گزارش ایلنا حجت‌الاسلام والمسلمین محمودی اضافه کرد: البته افزایش ساعات امکان رسیدگی بهتر به کارهای معوقه و آرامش بیشتر برای انجام فعالیت‌های اداری را در پیک مراجعات فراهم می‌کند و برگزاری جلسات کاری و توجیهی در وقت مراجعات صورت نخواهد گرفت.

وی به مهمترین محورهای برنامه های مرکز مدیریت حوزه در خصوص منابع انسانی اشاره کرد و افزود: برنامه‌های آموزشی به منظور ارتقای سطح کیفی کارکنان، در دست مطالعه است تا سطح معلومات و کارایی همکاران از نظر اداری، برخورد با مراجعین و آشنایی با آیین نامه، ارتقا یابد و در این راستا برگزاری دوره‌هایی، نقاط ضعف و قوت در برخورد با روحانیون و مراجعین بررسی می شود.

حجت‌الاسلام و‌‌المسلمین محمودی ادامه داد: نظام ارزیابی علمکرد کارکنان با توجه به استاندارد‌های امروزی نهادهای عمومی و انقلابی از برنامه‌های جدیدی است که طی دو ماه آینده اجرایی می شود، البته ارزیابی در ابعاد مختلف آشنایی با وظایف، نحوه برخورد با مراجعین و اشرافی که به آیین نامه دارند صورت می گیرد و همه معاونین، مدیران کل و کارمندان در رده های مختلف مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.

معاون امور اداری مالی حوزه به تاثیر این ارزیابی ها اشاره کرد و گفت: ارزیابی عملکرد پرسنل در نحوه خدمت رسانی و برخورد با مراجعین، تاثیر بسزایی دارد و سبب شناسایی نقاط ضعف و تبدیل آنها به نقاط قوت می‌شود.

وی با تشریح روند ارزیابی کارکنان، اضافه کرد: در مرحله اول، ارزیابی به صورت غیر مترقبه و بدون معرفی شاخص‌ها، با تکمیل فرمی که دارای صد امتیاز در ابعاد مختلف است از مسئول مستقیم و معاون مربوطه انجام می شود، البته هر کارمند توسط سه معاونت اداری مالی، معاونت مربوطه و معاونت آمار و بررسی در ابعاد مختلف ارزیابی می شود و نتیجه آن به صورت محرمانه به آنها ارائه می گردد.

این مدیر حوزوی عنوان کرد: هر کارمندی که زیر 50 درصد امتیازات لازم را کسب کند ریشه‌یابی خواهد شد و پرونده کارگزینی کارمند مزبور به هسته گزینش مرکز منتقل تا مورد مطالعه قرار گیرد و علل و عوامل آن مشخص گردد تا تصمیمات لازم اتخاذ شود.

وی بیان داشت: این ارزیابی جنبه تشویقی نیز دارد و برای کارمند نمونه در بودجه سالانه مبلغی به عنوان تشویق تصویب شده است که به او اهدا می‌شود و نیز به صورت همگانی از کارمندان نمونه تقدیر به عمل خواهد آمد.

حجت‌الاسلام و‌المسلمین محمودی در پایان خاطر نشان کرد: برنامه ریزی به منظور ماندگاری و حفظ کارکنان در مرکز از دیگر برنامه های این معاونت است و از آنجایی که عموماً نیروی های فرهیخته، پرتلاش و دلسوز به دلیل برخی برخوردهای اداری، مرکز را ترک می‌کردند در شرح وظایف جدید، این معاونت موظف شده برای حفظ کرامت کارمندان، کار گروهی را تشکیل و راه‌های خدمت رسانی بهتر به آنها را بررسی کند. /915/د103/ف.

ارسال نظرات