علمای اسلام در سخت ترین شرایط به تولید علم می اندیشیدند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مهدی هادوی تهرانی، مدرس خارج حوزه علمیه فقه و اصول حوزه علمیه گفت: علما اسلام در سخت ترین شرایط در بسط و گسترش مفاهیم دینی تلاش کردند و پیوسته در علوم اسلامی به نظریه پردازی و تولید علم همت گمارده اند.
وی با بیان اینکه اسلام یک دین کامل و جامع است، ادامه داد: وقتی به مکتب فکری پیامبر اکرم (ص) نگاه می کنیم، خاتمیت از آن به خوبی برداشت می شود.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که پیامبر اکرم(ص) از مصدر وحی برخوردار بودند، افزود: اعتماد به عقل و رجوع به آن از آموزه هایی است که نبی مکرم (ص) بر آن تاکید داشته اند.
وی با انتقاد از شیوه هایی که بر نص جمود دارند، افزود: اخباری گری یعنی نقش عقل در برداشت از نصوص نادیده گرفته شود و این جریان مخصوص به شیعه و یا حتی دین اسلام نیست و در تمام ادیان دیگر، این گونه مکتبی دیده می شود.
این پژوهشگر حوزه علمیه قم با بیان اینکه این تفکر هم اکنون نیز وجود دارد، افزود: نص گرایی مشخصه هایی دارد و امروز برخی چه به طور رسمی یا غیر رسمی از این تفکر برخوردار هستند.
وی با اشاره به نقش بی بدیل مرحوم وحید بهبهانی در شکستن تابوی اخباری گری اظهار داشت: کار وحید بهبهانی شجاعانه، فداکارانه و بسیار عجیب بود و وی در فضایی که برخی از علمای بزرگ اصولی شیعه در کتب خود از اظهار نظر تقیه می کردند با جسارت به نقد مبانی اخباری گری پرداخت و علم اصول را احیا کرد.
این استاد حوزه علمیه گفت: نص گرایی در برخی دورانها بسیار تنزل پیدا می کند که به عنوان نمونه می توان از جمود به گفتار علما و فقها اشاره کرد که فضا را برای نقد بحث های آنان محدود می کند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه نقد گفتار علما به معنای نادیده گرفتن مقام علمی آنان نیست اظهار داشت: تکریم علما امری ضروری است اما در جایی که طبق دستور اهل بیت (ع) در ظواهر قرآن هم به عقل خود اطمنیان می کنیم غیر قابل نقد بودن بیان علما چه جایی دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه در پایان گفت: باید در تمام عرصه ها مانند فقه، عقاید و اخلاق از عقل و وحی در کنار یکدیگر بهره بگیریم. /909/پ202/ع