حملات شدید روسیه به اوکراین پاسخی به تلاش برای ترور پوتین

یک فرمانده ارتش روسیه روز یکشنبه فاش کرد که اوکراین در جریان بازدید اخیر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه از کورسک، با حمله پهپادی قصد ترور رئیس جمهور روسیه را داشته است. این افشاگری در بحبوحه تشدید بیسابقه حملات روسیه به اوکراین و تشکیل منطقه امنیتی حائل جدید مطرح میشود.
یوری داشکین، فرمانده یگان پدافند هوایی روسیه، در مصاحبهای تلویزیونی فاش کرد که بالگرد حامل رئیس جمهور روسیه چند روز پیش در جریان اولین بازدید او از کورسک (پس از بازپسگیری این منطقه توسط روسیه)، در مرکز یک حمله گسترده پهپادی اوکراین قرار گرفته است.
این رویداد ممکن است دلیل تشدید اخیر حملات روسیه به اوکراین باشد که از روز یکشنبه و همزمان با بزرگترین تبادل اسرا بین دو کشور آغاز شد. تبادل اسرا نتیجه مذاکرات هفته گذشته مسکو و کییف در استانبول بود.
بزرگترین حمله هوایی روسیه به اوکراین
مقامات اوکراینی گزارش دادند که روز یکشنبه، نیروهای روسی ۳۶۷ حمله پهپادی و موشکی به کییف و سایر شهرها انجام دادند که به عنوان بزرگترین حمله هوایی از زمان آغاز جنگ توصیف شده است. این حملات دستکم ۱۲ کشته و دهها زخمی برجای گذاشت.
پس از حمله روز یکشنبه، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، از آمریکا خواست تا این حمله را محکوم کند. زلنسکی در تلگرام نوشت: سکوت آمریکا و سایر کشورهای جهان تنها پوتین را تشویق میکند.
انتقاد تند ترامپ از پوتین
واشنگتن از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، لحن خود را نسبت به روسیه و پوتین ملایم کرده بود. با این حال، ترامپ روز یکشنبه با لحنی بسیار انتقادی به حملات واکنش نشان داد.
او پیش از سوار شدن به هواپیما برای بازگشت به واشنگتن پس از تعطیلات آخر هفته، در مصاحبه با خبرنگاران در نیوجرسی ادعا کرد: از کارهایی که پوتین میکند ناراحتم، او آدمهای زیادی را میکشد.
ترامپ افزود: نمیدانم واقعا چه اتفاقی برای پوتین افتاده است. من او را مدتهاست میشناسم. همیشه با او کنار میآمدم. اما او موشک به شهرها میفرستد و مردم را میکشد، و من اصلاً از این کار خوشم نمیآید. ما در میانه گفتوگو هستیم و او موشکها را به کییف و سایر شهرها شلیک میکند.
در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا تحریمهای بیشتری را علیه روسیه در نظر دارد، ترامپ پاسخ داد: مطمئناً. پس از رسیدن به واشنگتن، ترامپ نظرات بیشتری را در رسانههای اجتماعی منتشر و ادعا کرد که پوتین کاملا دیوانه شده است.
ایجاد منطقه امنیتی حائل توسط روسیه
در تحولی دیگر مرتبط با جنگ روسیه و اوکراین و همزمان با بمبارانهای روسیه، مسکو از ایجاد یک منطقه امنیتی حائل پس از بازپسگیری کنترل منطقه مرزی کورسک با اوکراین خبر داد.
ارتش روسیه افزود که نیروهایش در حال انجام مأموریتهای جنگی در عمق خاک اوکراین از سمت سومی هستند تا این منطقه امنیتی حائل را ایجاد کنند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، چند روز پیش از منطقه کورسک بازدید کرده بود و دستور داده بود تا یک منطقه حائل به سرعت ایجاد تا از تکرار سناریوی نفوذ اوکراین جلوگیری شود.
مسکو پس از پایان نفوذ اوکراین در کورسک، در استحکام مرزهای خود درنگ نکرد. ارتش روسیه برای ایجاد منطقه امنیتی حائل طبق دستور پوتین، شروع به انجام مأموریتهای جنگی در عمق خاک اوکراین در منطقه سومی کرده است.
منطقه سومی اوکراین در مقابل استان کورسک روسیه قرار دارد و مرز بین آنها ۲۷۵ کیلومتر امتداد دارد. ارتش روسیه کنترل برخی شهرکها در منطقه سومی، از جمله شهرک یوناکوفکا را به دست گرفته است.
این شهرک یک نقطه استراتژیک بسیار مهم محسوب میشود، زیرا یک گذرگاه حیاتی و محور لجستیکی برای ارتش اوکراین بود که تحرکات نظامی، انتقال مبارزان و پشتیبانی لجستیکی را به سمت استان کورسک روسیه تسهیل میکرد.
تهدید روسیه به گسترش منطقه حائل به کل اوکراین
از سوی دیگر، دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه، تأکید کرد که منطقه حائل بین روسیه و اوکراین، تمام خاک اوکراین را نیز در بر خواهد گرفت، مادامی که کمکهای نظامی به ارتش اوکراین ادامه یابد.
مدودف در کانال تلگرام خود ویدیویی منتشر کرد که مرزهای منطقه حائل را نشان میدهد که با رنگ قرمز مشخص شده بود و تمام خاک اوکراین را در بر میگرفت. در پایان ویدیو، بیشتر مرزهای اوکراین به رنگ قرمز ظاهر میشود و تنها منطقه کوچکی نزدیک لهستان به رنگ آبی باقی میماند.
آمار تلفات و تبادل اسرا
حمله روسیه بزرگترین حمله از نظر تعداد پهپادها و موشکهای پرتاب شده از زمان آغاز جنگ بود، اگرچه حملات دیگری تلفات بیشتری به بار آورده بودند.
ایگور کلیمنکو، وزیر کشور اوکراین، گفت که ۱۲ نفر کشته و ۶۰ نفر زخمی شدهاند. آمار قبلی کشتهشدگان که توسط مقامات منطقهای و تیمهای نجات به طور جداگانه اعلام شده بود، به کشته شدن ۱۳ نفر اشاره داشت.
این حمله در حالی صورت میگیرد که اوکراین و روسیه سومین و آخرین عملیات تبادل اسرا را انجام دادند که در آن هر دو طرف ۱۰۰۰ نفر را مبادله کردند.
اوکراین و متحدان اروپاییاش در تلاشند تا مسکو را به امضای توافقنامه آتشبس ۳۰ روزه به عنوان اولین گام برای مذاکره بر سر پایان جنگ سه ساله سوق دهند.