۲۳ شهريور ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۹
کد خبر: ۸۶۳۹۰
استاد دانشگاه:

بدون توجه به شریعت اسلامی، گفتمان حقوقی با مسلمانان امکان پذیر نیست

خبرگزاری رسا ـ عضو هیئت علمی دانشگاه مفید، گفت:در جوامع اسلامی، قوانین با شریعت اسلامی درهم تنیده شده است.
نشست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام ادیب، از اعضای گروه فلسفه دانشگاه مفید در دومین نشست گفتمان فرهنگ های حقوقی دانشگاه مفید برگراز شد، در خصوص تعارض دین و زندگی مدرن به سخن پرداخت.

وی بیان داشت: قانون ابزار تنظیم زندگی انسان هاست و در دنیای امروز که مردم جهان به یکدیگر نزدیک تر شده اند، تعامل میان نظام های حقوقی بسیار ضروری به نظر می رسد و راه آن گفت و گو است.

عضو هیئت علمی دانشگاه مفید قم ادامه داد: گفت و گو آدابی دارد که در گفتگوی بین ادیان نه تنها باید آداب نوشته بلکه باید آداب نانوشته را نیز ملاحظه کرد.مراد از آداب نانوشته، مبادی، پیش فرض ها، و عوامل نانوشته ای است که باعث تفکیک یک نظام حقوقی یا عرف یا مجموعه حقوقی می شود.

وی افزود: در جوامع اسلامی، قوانین با شریعت اسلامی درهم تنیده شده است و در برخی کشورها مانند ایران، شریعت به عنوان منبع قانون گذاری است که قوانین موضوعه باید با شرع مطابق و یا حداقل مخالف نباشد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در برخی کشورها، شریعت جزو منابع حقوقی به شمار نمی‌آید، گفت: در بسیاری از کشورهای اسلامی شریعت از طریق عرف و خواست مردم در قانون تجلی پیدا کرده است و گفتگوی حقوقی با مسلمانان بدون توجه به شریعت امکان پذیر نیست.

وی یادآور شد: حتی کسانی که اعتقاد به شریعت ندارند بدانند بدون توجه به شریعت اسلامی، گفتمان حقوقی با مسلمانان و شناخت نظام های حقوقی آنان امکان پذیر نیست و گفتگوی حقوقی نظام حقوقی غربی با اسلام در دو محور مبانی کهن و مبانی نو مانند مدرنیته قابل بحث است.

استاد دانشگاه مفید، گفت: به نظر می رسد بحث درخصوص مبانی جدید ضروری تر و چالش برانگیز تر است. /909/ پ202/ص
ارسال نظرات