تذکر آیت الله جوادی آملی به مترجم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان به ریاست اسقف پاپ کاردینال ژان لویی توران، سفیر واتیکان در جمهوری اسلامی ایران و هیات همراه روز پنج شنبه بیستم آبان ماه در سفر یک روزه به شهر مقدس قم با برخی از مراجع تقلید و علما دیدار و گفتگو کردند.
این دیدارها که با حضور خبرنگاران رسانه های گروهی برگزار شد، حاشیه هایی نیز به همراه داشت که خبرنگار خبرگزاری رسا به نگارش آن پرداخته است.
*نخستین برنامه شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان دیدار و گفت و گو با حضرت آیت الله مکارم شیرازی از مراجع تقلید در ساعت 30/9 صبح بود که این دیدار در دفتر این مرجع تقلید در مدرسه امام سجاد(ع) و در فضایی کاملا صمیمی برگزار شد.
*حضرت آیت الله مکارم شیرازی در این دیدار به گرمی از هیات عالی رتبه واتیکان استقبال و افزایش و گسترش این گونه دیدارها را سبب پیشرفت ادیان و مذاهب در دنیا ارزیابی کرد.
*حجت الاسلام محمد حسین مظفری رییس مرکز گفت و گوی ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ضمن معرفی هیات عالی رتبه واتیکان، هدف از سفر این گروه و هیات را شرکت در هفتمین دور گفت و گوها با شورای ادیان پاپ که از چندین سال قبل به همت این سازمان آغاز شد و همچنین دیدار با علما و مراجع تقلید، ذکر کرد.
*سخنان حضرت آیت الله مکارم شیرازی و استقبال گرم وی از شورای پاپی گروه ادیان واتیکان، باعث شد که اسقف پاپ کاردینال ژان لویی توران در آغاز سخنانش، از این مرجع تقلید تشکر کند و از تحت تاثیر قرار گرفتن خود سخن بگوید.
*وی همچنین سفر به قم را اولین سفر خود به این شهر مذهبی عنوان و از قم به عنوان شهری با وجهه و جلوه های شناخته شده ارزشی و معنوی در جهان یاد کرد.
*حضرت آیت الله مکارم شیرازی نیز پس از سخنان کاردینال ژان لویی توران، از توضیحات وی قدردانی کرد و این گونه طرز تفکرها را برای تفاهم در گفت وگوهای ادیان مختلف مؤثر و مفید خواند.
*محکوم کردن اقدامات افراطی منتسب به گروهای وهابی تندرو، نقطه مشترک دیگر سخنان حضرت آیت الله مکارم شیرازی و رییس شورای پاپی ادیان واتیکان بود، این مرجع تقلید اظهار داشت اقدامات این گروه تندرو محکوم است و نباید آن را به پای مسلمانان نوشت، کاردینال ژان لویی توران نیز با اذعان به این مساله، این گونه اقدامات افراطی و تروریستی را مانعی مهم بر سر راه گفت و گوهای دوجانبه عنوان کرد.
* کاردینال ژان لویی توران در خصوص اظهار نظر حضرت آیت الله مکارم شیرازی درباره موج اسلام ستیزی و اسلام هراسی در غرب و برخورد با مساله حجاب در برخی کشورهای اروپایی و همچنین منع ساخت مناره مساجد در سوئیس، این مسائل را ناشی از عدم آگاهی و برخوردهای افراطی برخی از غربی ها دانست.
*دومین برنامه شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان در سفر به قم، دیدار با آیت الله یزدی دبیر مجلس خبرگان رهبری و رییس جامعه مدرسین بود که این دیدار در ساختمان دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری برگزار شد و حاشیه هایی را نیز به همراه داشت.
*حضور حجج الاسلام و المسلمین عبدالهی و اسلامیان از اعضای خبرگان رهبری از نکات حاشیه ای این مراسم بود، آیت الله یزدی در این ارتباط توضیح داد که قرار بود جمع دیگری نیز حضور داشته باشند اما تنها این دو عضو از اعضای خبرگان رهبری این فرصت و امکان را پیدا کردند.
*رییس شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان در ابتدای این دیدار نقش دین در جامعه مدنی را مورد اشاره قرار داد و بر این نکته که ادیان باید عامل اتحاد و همدلی در جهان باشند، نه تفرقه و اختلاف، تاکید کرد.
*آیت الله یزدی نیز پس از سخنان رییس شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان، به ارائه دیدگاه های خود در خصوص مسائل مختلف جهان پرداخت و در پاسخ به سؤال یکی از اعضای هیات واتیکان در خصوص ساختار مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و نسبت و رابطه موجود بین این دو مجلس و نحوه نظارت بر مصوبات و قوانین مجلس شورای اسلامی، ماموریت ها، وظایف و ساختار مجلس خبرگان رهبری و دیگر دستگاه های مهم کشور را برای هیات واتیکانی تشریح و خاطر نشان کرد: نحوه انتخاب نمایندگان این دو مجلس مهم در جمهوری اسلامی ایران به صورت کاملا دمکراتیک و با رای مردم است و شورای نگهبان قانون اساسی نیز مسؤول نظارت و بررسی قوانین مصوب در مجلس شورای اسلامی است و مجلس خبرگان هیچ گونه نظری در خصوص مصوبات مجلس ندارد.
*رییس شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان پس از سخنان آیت الله یزدی دوباره رشته سخن را بدست گرفت و با تشکر از توضیحاتی که وی در خصوص ساختارهای کنونی دستگاه های مهم کشور ایران ارائه کرد، گفت: شما سیاست را جزیی از دین می دانید، در حالی که ما دین را جدای از امور سیاسی می دانیم و معتقدیم که دین و سیاست هریک در زمینه خود مختار هستند ولی با هم همکاری می کنند.
*وی همچنین ادامه داد که ما به عنوان روحانی وظیفه داریم کسانی را تربیت کنیم که بعدا اگر مسؤلیتی در اداره کشور داشته باشند روی اصول دین و مذهب کارها و امور را انجام بدهند؛ آیت الله یزدی نیز دراین خصوص گفت: یعنی اگر مخالف دین و آموزه های دینی شما کسی مسؤول شود شما ناراحت نمی شوید.
*گفت و گوی آیت الله یزدی با کاردینال ژان لویی توران در خصوص مساله جدایی دین از سیاست، با ورود حجت الاسلام والمسلمین محمود عبداللهی از اعضای مجلس خبرگان رهبری به این بحث وارد فاز دیگری شد.
*این عضو مجلس خبرگان رهبری با طرح سؤالی از هیات گفت وگوی ادیان واتیکان پرسید ما در جریان هستیم که یکی از مسائل شما جدایی دین از سیاست است، حال اگر متصدیان امور کشور و نظام شما از ارزش ها و هنجارهای شناخته شده و مورد قبول تان تخلف کردند و یا حقوق اجتماعی را پایمال کردند، چگونه در این موضوعات ورود پیدا می کنید؟ آیا بی تفاوت هستید؟ یا اینکه کلیسا نسبت به تخلفات اجتماعی و ضد ارزشی موضع خاصی را اتخاذ می کند؟
*با طرح این سؤال اعضای شورای پاپی گفت و گوی ادیان واتیکان به هم نگاه می کردند و پس از صحبت هایی که چیزی از آن عاید ما و به تبع حاضران نشد، یکی از اعضای هیات همراه واتیکان گفت: «در جوامع ما احزاب سیاسی هستند که از مسیحیت الهام می گیرند و یا اعضای مجلس هستند که عضو احزاب لائیک می باشند؛ این ارزش های مسیحی در حوزه سیاسی انتقال پیدا می کند و این وظیفه کسانی است که در مجلس و احزاب سیاسی فعالیت دارند، با توجه به این گفت و گوی اسقفان با دولتمردان و از سویی دیگر فعالیت اعضای متعهد مسیحی اگر اختلافاتی هست از این طریق مسائل دنبال می شود.» البته ارتباط این سخنان و جواب عضو هیات اعزامی واتیکان به قم با سؤال حجت الاسلام والمسلمین عبداللهی نیز جالب و قابل تامل است.
*برنامه بعدی هیات شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان در ادامه برنامه کاری شان، دیدار با حضرت آیت الله عبدالله جوادی آملی در دفتر وی در محل پژوهشکده علوم وحیانی معارج واقع در 75 متری عمار یاسر قم بود.
*از نکات جالب حاشیه ای دیدار کاردینال ژان لویی توران و هیات شورای پاپی گروه ادیان واتیکان با حضرت آیت الله جوادی آملی، می توان به تذکر این استاد برجسته حوزه علمیه قم به مترجم این دیدار اشاره کرد.
حضرت آیت الله جوادی آملی در ابتدای شروع سخنان خود، به مترجم توصیه کرد با توجه به علمی بودن سخنانش، به دقت به سخنان وی گوش دهد و با دقت و بدور از عرف معمول دیپلماتیک سخنان وی را برای هیات واتیکانی ترجمه کند، مترجم نیز با گفتن کلمه چشم حاج آقا تذکر حضرت آیت الله جوادی آملی را اجابت کرد.
*در ابتدای این دیدارها، کاردینال ژان لویی توران با ارائه گزارشی از اقدامات و فعالیت های شورای پاپی گروه ادیان واتیکان، مراتب احترام، سلام و ادب پاپ بندیک شانزدهم را به مراجع تقلید و علما ابلاغ کرد و علما و مراجع تقلید نیز متقابلا از هیات واتیکان خواستند تا این سلام آنها را به پاپ ابلاغ کنند.
*از جمله امور و نکات مورد تاکید علما و مراجع قم و همچنین هیات واتیکان، تاکید بر نقش بی بدیل دین در همگرایی و تعامل بین مذاهب مختلف بود که تقریبا در تمامی دیدارها به آن اشاره و تصریح شد.
*گفتنی است، شورای پاپی گفتگوی ادیان واتیکان ظهر پنج شنبه نیز با حضور در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با حجت الاسلام والمسلمین ربانی و مبلغی رییس و معاون پژوهشی این مرکز علمی نشست مشترکی را برگزار و همچنین عصر پنج شنبه از دانشگاه ادیان و مذاهب بازدید کردند. /924/پ201/ج