نیازمند تدوین فلسفه حقوق هستیم
حجتالاسلام سیدابراهیم حسینی، عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به اینکه ما نیازمند تبیین فلسفه حقوق هستیم، گفت: واقعیت این است که در مبانی با چالش مواجه هستیم و تا زمانی که در بحث انسانشناسی، خداشناسی و شناخت جهان به توافق نرسیدهایم، این تعارضات وجود دارد.
این کارشناس علم حقوق بیان داشت: در بحث حقوق بشر بدون یک نگرش خاص، بدون یک جهان بینی و رویکرد فلسفی نمی توانیم سخن بگوییم.
وی گفت: کوفی عنان هم این مساله را مطرح کرد که اگر حقوق بشر بخواهد جهان شمول شود باید به فرهنگ دیگران توجه کند، مرحوم علامه جعفری هم این مساله را به خوبی در کتاب حقوق بشر خود تبیین کرده است.
این استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر اینکه حقوق بشر باید جهان شمول باشد، گفت: حقوق بشر به معنای حقوق انسان ها نیست بلکه منظور حقوقی است که بشر بماهو بشر دارد.
وی با اشاره به سخن امام علی (ع) در نهج البلاغه که «نسبت به شهروندان مهرورزی کن بخاطر این که یا برادر دینی تو هستند یا بشر» گفت: بشر به ما هو بشر، غربی و شرقی و مسلمان و غیرمسلمان نمیشناسد، طبق بیان علامه جعفری، باید به همه فرهنگها در بحث حقوق بشر توجه شود.
حجت الاسلام حسینی با بیان اینکه حقوق بشر و آزادیهای مطرح شده در زبان اندیشمندان لیبرال، یعنی کارهایی که می توان انجام داد و نه کارهایی که نمی توان انجام داد، گفت: مطلق بودن آزادی بیان ادعایی غربی است و از لحاظ نظری، طرز تفکر لیبرالیستی نیز همین است.
وی گفت: اگر انسان دارای کرامت است، مجاز نیست هر چیزی را بگوید و هر کاری را انجام بدهد اما از تناقض نماهای اعلامیه جهانی حقوق بشر این است که از یک طرف از کرامت انسانی صحبت میکند و از سوی دیگر آزادیهای مبتنی بر اباحه گری را اجازه میدهد.
این محقق علوم انسانی اظهار داشت: اگر انسان کریم است نمی تواند هر کاری را که دوست دارد انجام دهد زیرا رفتار انسان موجب می شود تا اعتلای شخصیت یا انحطاط یابد.
وی با اشاره به روایتی از امام علی(ع) گفت: هر کس به دیگری اهانت کرد، قبل از او به خودش اهانت کرده است که متاسفانه این توهین را اعلامیه حقوق بشر تجویز کرده است. /909/ت302/ع