حضور روحانیت در رسانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی متحول شده است
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی و امور بینالملل دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، حجت الاسلام دکتر صدیق اورعی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه روحانیت، پیش از انقلاب اسلامی نیز در جامعه حضور تأثیرگذاری داشته است ،اظهار داشت: کسی نمی تواند منکر حضور روحانیت در صحنه اجتماع در قبل از پیروزی انقلاب شود.
وی ادامه داد: در آغاز باید ببینیم که جایگاه اجتماعی روحانیت، قبل از این 30 سال چه بوده است و آنها در جامعه، دارای چه موقعیت هایی بوده اند، بدون تردید، قبل از پیروزی انقلاب، روحانیون دارای یک جایگاه اجتماعی دینی بوده اند که این موقعیت اجتماعی دینی دارای زیر مجموعه هایی بوده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد مرجعیت دینی را بالاترین موقعیت اجتماعی روحانیون در قبل از انقلاب است، خاطرنشان کرد: روحانیت علاوه بر مرجعیت تقلید که یک جایگاه تخصصی است، تا حدودی دارای ولایت در امور خاص نیز بودهاند.
وی با بیان اینکه برگزاری مراسم دینی از دیگر وظایف روحانیت بوده است،یادآور شد:این برنامه ها شامل برپایی نماز جماعت و عزاداری ها است، دعوت به اخلاق، بیان باورها و آموزش احکام دینی و فقهی از دیگر وظایف روحانیت است.
حجت الاسلام اورعی پرداختن به مشاوره های اجتماعی و خانوادگی را از دیگر وظایف این قشر ذکر کرد، بیان داشت: حضور روحانیت در عرصه ها و موقعیت های سیاسی از دیگر کارهای روحانیت در پیش از انقلاب بوده است،به گونه ای که می توان به حضور مؤثر روحانیت در بسیاری از اعتراضات مردمی علیه حکومت های وقت، در کنار مردم اشاره کرد.
وی با بیان اینکه موقعیت های درون سازمانی روحانیت بخش دیگری از موقعیتهای روحانیون، قبل از انقلاب اسلامی است، بیان داشت: البته در این تقسیم بندی محصل یا طلبه، مدرس و استاد و مدیر حوزه علمیه از جمله سلسله مراتبی است که در دورن نهاد و سازمان روحانیت، در آن مقطع وجود داشته است .
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: حضور روحانیت در رسانه های صوتی، تصویری و استفاده از رسانه های مکتوب و مطبوعات، اعم از تأسیس روزنامه و فعالیت روحانیون به عنوان مدیر مسئول و سردبیر و ... در مطبوعات، بعد از انقلاب، رشد چشمگیری داشته است.
وی در رابطه با موقعیت روحانیون در عرصه سیاسی معتقد است این شرایط به طور واضح نسبت به قبل از انقلاب تغییر یافته است؛ به گونه ای که می توان به انتخاب رهبری فقیه و مجتهد، حضور 6 فقیه در شورای نگهبان، شرط اجتهاد برای ریاست قوه قضائیه و نمایندگی مجلس خبرگان رهبری و مواردی از این دست که بر اساس قانون اساسی به روحانیت محوّل شده است، اشاره کرد.
حجت الاسلام اورعی در بیان پیشنهادها و راهبردهای خود برای حضور توأم با توفیق روحانیت در دهه چهارم انقلاب اسلامی به مواردی اشاره می کند : میتوان در بعضی از زمینه ها اقداماتی را انجام داد که روحانیت، حضور مؤثرتری در جامعه داشته باشد که برای مثال، تسلط کلامی روحانیون، یکی از زمینه های افزایش اثربخشی حضور آنان در اجتماع است.
وی ادامه داد: رویه سنتی حوزه، این گونه است که آموزش زبان و ادبیات عرب، فقه و اصول از جمله دروسی است که جزء ملزومات حوزه است، اما فراگیری علوم قرآنی و یا فلسفه این گونه نیست، فراگیری علم کلام می بایست جزء ملزومات حوزه قرار گیرد، چرا که آن چیزی که در حال حاضر، در جامعه غوغا می کند، شبهات اعتقادی فراوانی است که ذهن جوانان را به خود مشغول ساخته است.
نخستین همایش روحانیت و انقلاب اسلامی به همت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پنجشنبه 12 اسفند ماه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار خواهد شد.
/916/د102/ع