۱۱ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۵:۵۱
کد خبر: ۹۹۴۵۳
مدیر مؤسسه فرهنگی دین پژوهی بشری:

اندیشه نفی استعمار خارجی و استبداد داخلی مهمترین خدمت روحانیت به انقلاب اسلامی است

خبرگزاری رسا ـ مدیر مؤسسه فرهنگی دین پژوهی بشری گفت: انقلاب اسلامی خدمات بسیاری به روحانیت داشته است که آشتی دادن روحانیت با روشنفکران و تحصیل کرده های دانشگاهی یکی از این خدمات است.
همايش تخصصي روحانيت و انقلاب اسلامي


به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، حجت الاسلام باقری فر، مدیر مؤسسه فرهنگی دین پژوهی بشری با بیان اینکه خدمات متقابل روحانیت و انقلاب اسلامی را می‌توان به دو بخش خدمات روحانیت به انقلاب اسلامی و خدمات انقلاب اسلامی به روحانیت تقسیم کرد، اظهار داشت: نخستین و مهمترین خدمت روحانیت به انقلاب اسلامی، بازسازی اندیشه های دینی در راستای نفی استعمار خارجی و استبداد داخلی و فراهم کردن بسترها و زمینه های ذهنی انقلاب با برجسته کردن آموزه های حماسی اسلام و تشیّع بود.

وی ادامه داد: روحانیت، آموزه های اسلام و تشیّع را به گونه ای بازسازی کرد که بتواند به مردم قوت بدهد که در راستای تکلیف، به مقابله با استکبار و استبداد بپردازند.

مدیر مؤسسه فرهنگی دین پژوهی بشری با بیان اینکه نخستین و مهمترین خدمت روحانیت به انقلاب اسلامی، بازسازی اندیشه های دینی در راستای نفی استعمار خارجی و استبداد داخلی و فراهم کردن بسترها و زمینه های ذهنی انقلاب با برجسته کردن آموزههای حماسی اسلام و تشیّع بود، بیان داشت: روحانیت، آموزه های اسلام و تشیّع را به گونهای بازسازی کرد که بتواند به مردم قوت بدهد که در راستای تکلیف، به مقابله با استکبار و استبداد بپردازند.

وی با بیان اینکه خدمت روحانیت به انقلاب را میتوان تا حد زیادی سبب ساز شکل گیری هویت اسلامی انقلاب قلمداد کرد، خاطرنشان کرد: خدمت دوم روحانیت، تربیت نیروهای دینمدار و انقلابی و دادن اعتماد نفس به آنها بود و اینکه می شود و اقشار مختلف مردم می توانند وارد عرصه مبارزه با رژیم گذشته شوند، را روحانیت به مردم باوراند.

حجت الاسلام باقری فر ادامه داد: آوانگاردی و رهبری مردم در انقلاب خدمت دیگر روحانیت به انقلاب بود، قبلاً حرکت هایی صورت می گرفت ولی هیچ کدام موفق به ایجاد نهضتی فراگیر و ملی و به تمام معنا مردمی نمی شدند، بلکه این روحانیت بود که توانست این کار را انجام دهد و یک حرکت توده ای فراگیر را علیه رژیم شاه، ساماندهی و رهبری کند.

وی با بیان اینکه خدمت بعدی روحانیت به انقلاب، حفظ هویت دینی و اسلامی انقلاب و جلوگیری از خلط آن با دیگر جریانات وابسته یا ملهم از تئوری های شرقی و غربی بود، بیان داشت: علت اینکه این انقلاب با تئوریهای دیگر انقلاب ها خلط نشد و اصالت دینی انقلاب حفظ شد و از خلط آن با تئوریهای غیر دینی جلوگیری شد، در دو مسئله هشیاری و دقت نظر حضرت امام(ره) در انتخاب شعارها، جهت گیریها و حتی واژه ها و خلق ادبیات انقلاب و کوشش در راستای حفظ هویت دینی انقلاب بود.

مدیر مؤسسه فرهنگی دین پژوهی بشری با بیان اینکه ترسیم چشم اندازهای امیدبخش برای پس از سرنگونی رژیم شاه، نیز یکی دیگر از خدمات روحانیت به انقلاب بود، یادآور شد: در این باره، حضرت امام(ره) بر این باور بود که نباید نگران مدیریت پس از انقلاب بود؛ چون همان مردمی که در مبارزه حضور دارند می توانند مدیریت پس از انقلاب را به پیش ببرند.

وی اضافه کرد:خدمت بعدی روحانیت به انقلاب، به حداقل رساندن هزینه های انقلاب، با تاکتیک های ویژه، در مقایسه با انقلاب های دیگر بود، همچنین به حداقل رسیدن زمان انقلاب، از دیگر خدمات روحانیتبه انقلاب اسلامی بود، به گونه ای که در کمتر از 2 سال، حرکت فراگیر اعتراض مردمی به سرانجام رسید و انقلاب شد؛ بر خلاف تئوری های مبارزاتی غیر اسلامی که نیاز به یک برنامه صد ساله را برای سرنگونی رژیم پیش بینی کرده بودند، اما با تاکتیک های امام، این زمان به حدود 2 سال تقلیل یافت.

حجت الاسلام باقری فر در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه انقلاب اسلامی نیز خدماتی به روحانیت کرده است، یادآور شد: نخستین خدمت انقلاب به روحانیت، آزمایش میزان اصالت و اعتبار تئوری ها و دیدگاه های روحانیت درباره انقلاب در صحنه عمل و عینیت جامعه بود .

وی با بیان اینکه بسترسازی برای عملیاتی شدن بسیاری از آموزه های متروک دین در قلمرو فرهنگ، سیاست، اقتصاد و روابط بین الملل از دیگر خدمات انقلاب به روحانیت بود، تصریح کرد: خدمت بعدی، فراهم ساختن بسترهای لازم برای فهم بسیاری از وقایع تاریخی صدر اسلام، پیش از اسلام و ادیان دیگر بود همچون اختلاف میان شیعه و سنی، تزویر، جنگ و ... که تجربه انقلاب اسلامی، این موارد را به عینه برای مردم به تصویر کشید .

مدیر مؤسسه فرهنگی دین پژوهی بشری اضافه کرد: آشتی دادن روحانیت با روشنفکران و تحصیل کرده های دانشگاهی، خارج ساختن روحانیت از انزوای حجره ها و مساجد و مطرح ساختن روحانیت در صحنه های ملی و بین المللی و خرافه زدایی از چهره دین و حاملان آن، از دیگر خدمات انقلاب به روحانیت بود.

حجت الاسلام باقری فر با بیان اینکه، اگر حوزه و روحانیت بخواهد نقش آوانگاردی و تأثیرگذار خود را در جامعه ایران و در عرصه بین الملل حفظ نماید، لازم است در چهار قلمرو دین، مردم، قدرت و شخصیت‏ها و جریان‏های تأثیرگذار در جهان، به صورت شفاف‏تر و فعال‏تر از گذشته ایفای نقش کنداظهار داشت: بازخوانی و بررسی مجدّد مجموعه نصوص دینی، در سایه 31 سال تجربه برآمده از اداره نظام مبتنی بر دین، به منظور نظام‏سازی نوین دینی، نظام حقوقی، نظام اخلاقی، نظام اقتصادی، نظام سیاسی، نظام اجتماعی، و نظام فرهنگی از دیگر مباحثی است که باید به آن توجه داشته باشیم.

نخستین همایش روحانیت و انقلاب اسلامی به همت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پنجشنبه 12 اسفند ماه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار خواهد شد.
/916/د102/ع

ارسال نظرات