۰۴ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۶
کد خبر: ۱۰۵۴۲۲

«من از موصل آمده‌ام» برگزیده کتاب سال تبریز شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب «من از موصل آمده‌ام» نوشته رضا قلی‌زاده علیار در بخش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس جشنواره کتاب سال تبریز برگزیده شد.
من از موصل آمده ام
به گزارش خبرگزاری رسا از تبریز به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز، میرجلال‌الدین کزازی، استاد دانشگاه و نویسنده برجسته کشور در اختتامیه جشنواره کتاب سال تبریز با یادآوری ویژگی‌های منحصر به فرد تاریخی و فرهنگی شهر تبریز، پیشتاز بودن تبریز در گرامی داشت کتاب را شایسته و بایسته شهری دانست که از دیرباز در راه تولید و معرفی اندیشه و کتاب به عنوان معرف این اندیشه‌ها تلاش کرده است.

کزازی، با یادآوری از صاحب نامان برجسته تبریز در عرصه ادب و نوشتار و فرهنگ، تبریز را شهر شکرریز و شرربیز کلام دانست و کتاب را یار همیشگی این کوی دلبران معرفی کرد.

وی با اشاره به روزهای درخشان شهر تبریز در عرصه علم و ادب و فرهنگ، برگزاری جشنواره کتاب سال تبریز را گامی مهم و موثر برای بازیابی این روزهای درخشان پیشتازی معرفی کرد و گفت: تبریز را به نام شهری می‌شناسیم که در نخستین بودن پیشتاز بوده؛ و یکی از مهم‌ترین این نخستین‌ها دستگاه چاپ است که پیوندی عمیق با گسترش فرهنگ و امکان مطالعه دارد و از امروز تبریز هم انتظاری جزو پیشتاز بودن در عرصه‌های فرهنگی نمی‌رود.

کزازی این اقدام فعالان فرهنگی تبریز را ستودنی خواند و افزود: نام ارجمند تبریز به عنوان یکی از کانون‌ها و پایتخت‌های فرهنگ و ادب کشور از دیرباز مطرح بوده و به یاری فرهنگ دوستان این شهر، این نام همچنان بر آسمان فرهنگ و ادب کشور خواهد درخشید.

نویسنده، محقق، مترجم و مدرس برجسته کشور، از اینکه نخستین جشنواره گرامی‌داشت کتاب دور از پایتخت در تبریز برگزار شده ابراز خرسندی کرد و گفت: اینجا دیاری است که نظامی‌ها و خاقانی‌ها در آن بالیده‌اند و امروز دیدیم که فرزندان آنان هم در تکریم کتاب فرو ننشسته‌اند.

کزازی همچنین بر اهمیت توجه به بزرگان ادب از جمله خاقانی تاکید کرد و افزود: خاقانی را به حق بزرگ‌ترین و ارجمندترین چامه سرای میهن می‌دانم که به لحاظ جایگاه شعری و سرایش اشعاری بسیار غنی و قوی دارد و شایسته است در تبریز که محل بالندگی اوست، همایشی در خور شان و جایگاهش برگزار شود.

شهردار کلانشهر تبریز به عنوان یکی از میزبانان آیین اختتامیه نخستین جشنواره کتاب سال تبریز، توجه به مقوله کتاب و مطالعه را یکی از مهم‌ترین شاخص‌های معرف توسعه در جوامع دانست و بر همکاری و همراهی شهرداری تبریز با اقداماتی که در راستای توسعه فرهنگی شهر باشد، تاکید کرد.

علیرضا نوین با تاکید بر اهمیت مطالعه گفت: امروز زندگی مردم شهرها از حالت ساده و تک بعدی خارج شده و به همین دلیل نیازهای آنان هم تغییر کرده است و خوشحالیم که با توجه به این مسئله، از توجه صرف به فعالیت‌های خدماتی در سطح شهر دور شده‌ایم و توجه به توسعه به فرهنگ و هنر و مسائل زندگی شهروندی را نیز مد نظر قرار داده‌ایم.

شهردار تبریز با اشاره به جایگاه کتاب فرهنگ ملی و پیشینه تاریخی کشور گفت: در تمام خانه‌های کشور، کتاب‌های ارزشمندی برای مطالعه یافت می‌شوند و مهم‌ترین این کتاب‌ها، بزرگ‌ترین معجزه پیامبر اکرم (ص)، قرآن کریم است که نشانگر جایگاه کتاب در اندیشه دینی ماست.

همچنین اکبر ایرانی، عضو کمیته ملی حافظه جهانی، جشنواره کتاب سال تبریز را جشنواره‌ای با اصالت و به دور از تملق دانست و از هیئت داوران و برگزار کنندگان جشنواره برای برپایی جشنواره‌ای در این حد و اندازه تقدیر کرد.

وی با اشاره به نمونه‌های مشابه این جشنواره و سایر جشنواره‌های فرهنگی و تخصصی گفت: جشنواره‌های تخصصی اگر با بررسی دقیق و آسیب شناسی همراه باشند، در استمرار روند فعالیتی خود می‌توانند بسیار موثرتر و جدی‌تر عمل کنند.

ایرانی جشنواره کتاب سال تبریز را به عنوان یک حرکت پیشرو در حوزه کتاب دارای تاثیر زیادی بر حوزه فرهنگ و ادب و علم دانست و افزود: تبریز، نه تنها امروز به عنوان پیشگام در برگزاری جشنواره کتاب در خارج از پایتخت مطرح است، که به استناد متون کهن، نخستین برگزار کننده جشن جهانی کتاب در 700 سال قبل بوده است و تاریخ هیچگاه نام خواجه رشیدالدین فضل‌الله و اقدام شایسته او در دعوت نویسندگانی از مصر و شامات و اندلس و تونس را به مجتمع ربع رشیدی و برگزاری جشن جهانی کتاب فراموش نمی‌کند.

بنا بر این گزارش، کریم فیضی نویسنده دو اثر فاخر «صد سال تنهایی؛ در باب آرای شفیعی کدکنی» و «شفیعی کدکنی و هزاران سال انسان» در بخش ادبیات نخستین جشنواره کتاب سال تبریز به عنوان نفر برگزیده معرفی شد.

وی که دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد فلسفه است، تلاش برای معرفی نویسندگان یک شهر و آثار مختلف آنها را اقدامی دوراندیشانه برای افزایش توان و اعتماد به نفس فعالان فرهنگی شهر دانست و از این اقدام شایسته فرهنگی تقدیر کرد.

فیضی که پیش از این مطالب گسترده‌ای در رابطه با فعالیت‌ها و یک عمر تلاش فرهنگی افرادی همچون ژاله آموزگار، اسلامی ندوشن، باستانی پاریزی، شیرین بیانی و حسن انوری تهیه کرده و به چاپ رسانده، ابراز امیدواری کرد با استمرار این روند، جوانان مستعد و صاحب قلم شهر، بتوانند عرصه‌ای برای مطرح شدن اقدامات فرهنگی شان بیابند.

او در مورد آثار دوگانه‌اش در مورد استاد کدکنی گفت: مدت‌ها به شکل شخصی مشغول جمع‌آوری اطلاعات و نگارش این مجموعه‌ها بودم و در نیمه راه این مسئله را به استاد کدکنی اطلاع دادم، او نه من را نهی کرد و نه تشویق، فقط گفت این اثر برای خود من هم مهم خواهد بود چون لازم است بدانم در این 40 سال چه کرده‌ام.

همچنین بابک خضرایی، پژوهشگر برجسته هنر و موسیقی که آثار ارزشمندی در رابطه با تصحیح و بررسی نسخه‌های خطی مربوط به موسیقی دارد، با ارائه کتاب جامع الالحان عبدالقادر بن غیبی حافظ مراغی به عنوان برگزیده نخستین جشنواره کتاب سال تبریز، لوح تقدیر و تندیس جشواره را کسب کرد.

نویسنده کتاب‌های الرساله الشرفیه صفی الدین ارموی، وضوح الارقام میر محسن نواب، رسالات قاجاری و رسالات فارابی با ابراز خرسندی از حضور در شهری که محل بالندگی عبدالقادر مراغی است، گفت: این اتفاق را به فال نیک می‌گیرم که در شهری این عنوان را کسب کردم که بسیاری از بزرگان فرهنگ و ادب از آن با احترام و جایگاه مثال زدنی یاد کرده‌اند.

خضرایی در خصوص انتخاب کتاب خود گفت: به عنوان یک نویسنده اهل شمال کشور، خوشحالم که برگزیده این جشنواره بودم و این انتخاب ثابت کرد تعصبات خاصی در زمینه علم و فرهنگ در این خطه جای ندارد و علم و فرهنگ هر چه باشد ارج نهاده می‌شود.

سعید جلالی، مدیر انتشارات ستوده که به عنوان ناشر برگزیده سال تبریز معرفی شد، از اینکه توانسته این موفقیت را کسب نماید ابراز خرسندی کرد و افزود: از فعالیت‌هایی که تاکنون داشته‌ام راضی هستم و از اینکه انتشارات ستوده این عنوان را کسب کرد بسیار خوشحالم چون نشانه ثمربخشی و تاثیر اقدامات ما در این سال‌ها بوده است.

در نخستین جشنواره کتاب سال تبریز، کتاب «نفرین‌های یک کلاغ از پیش مرده» نوشته علی ناصری در بخش کودک و نوجوان، کتاب «جغرافیا و شهر شناسی» نوشته زنده یاد دکتر یدالله فرید در بخش مدیریت شهری، کتاب «قیام آذربایجان و ستارخان» نوشته زنده یاد اسماعیل امیرخیزی در بخش فرهنگ و تاریخ، کتاب «اعدامم کنید» نوشته مهدی نعلبندی در بخش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، کتاب«زبان شناسی از دیدگاه انسان شناسی» نوشته نرمینه معینیان در بخش تحقیق و پژوهش، کتاب«جامع‌الالحان عبدالقادربن‌غیبی حافظ مراغی» نوشته بابک خضرایی در بخش هنر، و کتاب‌های «صد سال تنهایی در باب آرای شفیعی کدکنی» و «شفیعی کدکنی و هزاران سال انسان» نوشته کریم فیضی در بخش ادبیات به عنوان آثار برگزیده معرفی شده و لوح تقدیر و تندیس جشنواره را دریافت کردند.

همچنین کتاب «من از موصل آمده‌ام» نوشته رضا قلی‌زاده علیار در بخش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، «شهر من تبریز» نوشته بهروز خاماچی در بخش فرهنگ و تاریخ، «باستان‌شناسی آذربایجان» نوشته مشترک محمد فیض خواه و صمد علیون، «منطق‌الطیر عطار نیشابوری» نوشته مشترک سعید قره‌بگلو و رضا انزابی‌نژاد در بخش ادبیات و کتاب «مبانی سازمان و مدیریت» نوشته صابر قربانی در بخش مدیریت شهری شایسته تقدیر معرفی شده و لوح تقدیر هیئت داوران به پدیدآورندگان این آثار اهدا شد.

در بخش گرافیک و تصویرسازی، کتاب«دست‌های کوچک دعا» کاری از حوزه هنری آذربایجان شرقی به عنوان اثر برگزیده اعلام شد و شهرام خدایی، مدیر این مرکز، لوح یادبود این جشنواره را دریافت کرد، همچنین اصغر عباسپور مدیر انتشارات آیدین و سعید جلالی مدیر انتشارات ستوده به عنوان ناشران نمونه سال تبریز معرفی و جوایز خود را دریافت کردند.

جایزه ویژه قلم طلایی جشنواره نیز به کتاب ارزشمند «مکتب حافظ» اثر استاد زنده یاد دکتر منوچهر مرتضوی تعلق گرفت و سعید جلالی مدیر انتشارات ستوده و ناشر این اثر، تندیس قلم زرین و هدیه این بخش را برای انتقال به خانواده این نویسنده و محقق برجسته دریافت کرد./935/د102/س
ارسال نظرات