آشنایی با دانشنامه نیکان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دانشنامه نیکان در تلاش است تا در فضای مجازی، کاربران را با زندگینامه، آثار و خدمات عالمان جهان اسلام آشنا سازد.
در این پایگاه شرح حال عالمان از شیخ کلینی تا علمای معاصر مورد بازخوانی قرار گرفته است و کابران می توانند با انتخاب گزینه مقالات، شرح حال عالمان را به ترتیب حروف الفبا بخوانند.
در مقالهای با عنوان مفسر نهج البلاغه، درباره علامه محمد تقی جعفری می خوانیم: «محمّد تقى وارد ایران شد. نخست به قم رفت، اما آب قم با مزاج او نساخت پس به مشهد شتافت و به مدّت یک سال در درس فقه و اصول آیةاللَّه سید محمّد هادى میلانى (1313 - 1395 ه.ق.) شرکت کرد. روزى در حجرهاش مشغول مطالعه بود که داماد آیت اللَّه میلانى - سید رسول دشتى - نامهاى را از سوى آیت اللَّه میلانى به او داد. در آن چنین نوشته شده بود: «... نور چشمم، علامه گرانقدر حجت الاسلام و المسلمین؛ حاج میرزا محمّد تقى جعفرى - دامت تأییداته - مدّت زیادى از عمرش را در تحصیل معارف حقّه الهیه صرف نمود و کوشش و اجتهاد در بالا بردن علوم دینى کرد و در دروس فقه و اصول من؛ محقّقانه و موشکافانه حضور یافت. سپس با سپاس الهى در علوم اسلامى به مرتبهاى نامدار و در اجتهاد به مقامى رفیع دست یافت...» محمّد تقى نه از آیت اللَّه میلانى درخواست اجازه اجتهاد کرده بود و نه از اجازه نامه ایشان اطلاع داشت. محمّد تقى 28 ساله متواضعانه خود را کوچکتر از این مسائل مىدانست؛ با آن که در 23 سالگى نیز از آیت اللَّه محمّد کاظم شیرازى اجازه اجتهاد دریافت کرده بود.
کمتر از 2 سال در مشهد ماند و بعد به تهران مهاجرت کرد و حدود 4 سال در مدرسه مروى به تدریس منظومه و عروة الوثقى پرداخت. به درخواست مردم، به سخنرانى در مدرسه سپهسالار نیز پرداخت. از جمله درباب ربا و حرمت آن داد سخن داد. به او خبر دادند بعضى از افرادى که در جلسه سخنرانى شما حاضر مىشوند، خود ربا خوارند! شگفت زده پرسید: پس اینها که ما گفتیم تأثیرش چه بود؟! و چون پاسخ شنید که: «مىآیند و مىنشینند و از صحبت شما لذّت مىبرند؛ اما اثرش معلوم نیست!» برنامه سخنرانىها را تعطیل کرد.
در آذرماه 1343، دانشکده صنعت نفت آبادان از استاد محمّد تقى جعفرى براى سخنرانى دعوت کرد. به این منظور، دکتر عبدالرحیم گواهى - از شاگردان و ارادتمندان استاد جعفرى - با ایشان گفت وگو کرد. استاد پذیرفت. موضوع سخنرانى «طبیعت و ماوراى طبیعت» بود. استاد بعد از پایان سخنرانى، از دکتر عبدالرحیم گواهى پرسید: چه طور بود؟ وقتى پاسخ شنید: «آقا! بسیار عالى بود! چون به گمانم هیچ کس نفهمید شما چه گفتید!» شگفت زده سؤال کرد: پس چطور مىگویید عالى بود؟! دکتر گواهى پاسخ داد: براى اینکه این جمعیت عظیم از دکتر و مهندس و شخصیتهاى شرکت نفت و غیره فهمیدند که علم آنها به قدرى است که یک طلبه ساده در یک موضوع نه چندان غامض مىتواند یک ساعت به فارسى حرف بزند و آنها یک کلمه از آن را نفهمند! این، براى شکستن غرور بىجاى قشر تحصیل کرده و فرنگ رفته، بسیار خوب است.
نثر شیوا، ترتیب و چینش مطالب و عنوان بندی های مناسب این دانشنامه به همراه منابع قوی و پاورقی های مستند به علاوه قابلیت جستجو از دیگر امکانات این دانشنامه در فضای مجازی است.
امکان دیگر در این پایگاه رویدادهای روز است که متمرکز بر زندگی نامه اندیشمندان جهان اسلام به ارائه مطالب میپردازد.
دانشنامه نیکان در فضای مجازی به نشانی www.nikanenc.ir در دسترس علاقهمندان است. /909/پ203/ع.