ثبت ایدههای محققان تضمین کننده امنیت فکری آنان است
حجتالاسلام ساویز، استاد حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با بیان این که پژوهش دینی به معنای تحقیق و بررسی و ارائه نظریات و فرضیه گرداگرد مباحث دینی است، اظهار داشت: یکی از ضعف های پژوهشیهای دینی فقدان ساماندهی و سازماندهی مرتب است که موجب شده کارهای تکراری در عرصههای گوناگون ارائه شود و کارهای موازی آن گونه است که گاهی دو کتاب با موضوع واحد، همزمان در دو مرکز علمی تحقیق و منتشر میشود.
وی با اشاره به اینکه امروز نیازمند فرماندهی فکری در حوزههای علمی برای همگرایی مراکز علمی و پژوهشی هستیم، ادامه داد: این مرکز فرماندهی لازم نیست ریاست اداری داشته باشد بلکه به صورت ارشادی، به محققان و مراکز تحقیقی، اطلاع رسانی کند و با بیان موضوعات مورد نیاز در صدد حل مشکلات و نقیصهها برآید.
این محقق مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) بیان داشت: یکی از معضلاتی که در بحث پژوهش دینی دیده میشود ورود افراد غیرکارشناس به حوزه مطالعات دینی است که بدون تفحص و تتبع کافی سخنی در قالب کتاب، نشریه و رسانهها بیان میکنند و بر مخاطبان به اشتباه تاثیر میگذارند.
وی بیان داشت: روند حرکت حوزه های علمیه به طور کلی مثبت است و همه در صدد تلاش و کوشش علمی هستند منتها به دلیل فقدان ساماندهی مناسب و نظم و نسق کافی، نیروها به هدر میرود.
پژوهشگر فقه و حقوق اسلامی با انتقاد از عدم همکاری مراکز پژوهشی با یکدیگر و سایر محققان گفت: امروز طلابی که در صدد نوشتن پایاننامه هستند به ما مراجعه میکنند و میگویند برای تحقیق یک موضوع به پژوهشگاهی مراجعه کردهایم اما به ما حتی اجازه ورود هم ندادهاند.
این محقق علوم اسلامی گفت: حداقل همگرایی پژوهشی این است که حیطههای فعالیت مراکز تحقیقاتی و کارهای تحقیقی انجام شده، روشن و مبرهن باشد و افراد به راحتی بتوانند از این فعالیتها مطلع شوند.
وی با بیان اینکه مراکز پژوهشی باید همکاری مثبت داشته باشند نه رقابت منفی گفت: متاسفانه برخی موسسات تحقیقی، کارهای تحقیقی را مخفی میکنند تا مبادا مورد سرقت فکری واقع شود.
این محقق حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه مرکز ساماندهی پژوهشی حوزه باید امنیت فکری را برای محققان علوم اسلامی فراهم آورد، گفت: ثبت ایدههای محققان از راهکارهایی است که میتواند امنیت فکری برای محققان را تامین کند تا افرادی که در این کار مقدم شدهاند شناسایی شوند./909/ت302/ع