فردی که مرز خود را شناخت نه وارد حریم دیگری میشود و نه دیگری را به حریم خود راه میدهد
به گزارش خبرگزاری رسا، حضرت آیتالله جوادی آملی، در پیامی به همایش نماز و حجاب در شهرستان ابهر با بیان اینکه نماز آن است که جلوی بدیها را بگیرد، گفت: اگر معاذالله کسی در عین حالی که نماز میخواند دست به تباهی میزند و آلوده میشود این مطمئن باشد که نماز او گر چه صحیح است، لکن مقبول نشد، زیرا ماهیت نماز هر چند اعتباری است ماهیت امر اعتباری به یک حقیقت تکیه میکند و آن نورانیت دل است و نورانیت دل مانع آلوده شدن است، زیرا کوثر جلوی تکاثر را میگیرد.
وی با بیان اینکه اگر کسی به بارگاه الهی بار یافت نام خدا، لطف خدا و فیض ویژه الهی در کنار قلبش حضور دارد"، عنوان داشت: اینکه فرمود « أنَا عِندَ المُنکَسِرَهِ قُلُوبُهُمْ»؛ یعنی اگر قلب کسی شکست خاضعانه و موحدانه خدا را خواند و خواست، به صورت یقین لطف خدا آنجا حضور دارد نیز از همین مقوله است.
استاد حوزه علمیه قم افزود: بنابراین نمازگزار باید بداند و مطمئن باشد وقتی به زیارت لطف الهی میرود لطف الهی هم به دیدار او خواهد آمد و وقتی فیض و لطف خدا به دیدار نمازگزار آمد به او شرح صدر عطا میکند که این شرح صدر و نورانیت دل همان است که به عنوان اثر نماز در قرآن مطرح است که «ان الصلوه تنهی عن الفحشا و المنکر» و ما اگر خواستیم ببینیم نماز ما مقبول شد یا نشد دو راه دارد یک راه در آخرت که اعمال را میسنجند و روشن میشود و یک راه هم در دنیا و آن این است که اگر نمازگزار موفق شد از گناه بپرهیزد و به گناه آلوده نشود معلوم میشود نماز او مقبول شد.
وی با اشاره به جایگاه نماز خاطرنشان کرد: وقتی نمازگزار اقامه میگوید و در اقامه بعد از «حی علی الصلاه»، «حی علی الفلاح» به «قد قامتالصلوه» میرسد، امام معصوم (ع) «قد قامتالصلوه» را تفسیر کرد که یعنی هنگام زیارت ذات اقدس الهی فرا رسید.
حضرت آیتالله جوادی آملی افزود: همان گونه که انبیاء و اولیاء و معصومین (ع) زیارت نامه دارند، نماز زیارت نامه خدا بوده و منظور زیارت وجهالله و زیارت اسمای حسنای الهی است.
وی با بیان اینکه وقتی انسان در نماز به زیارت ذات اقدس اله مشرف شد و به آن بارگاه راه یافت خداوند سبحان هم پاسخ زیارت او را خواهد داد، ابراز داشت: خدا هیچ سوال، ذکر، نام، یاد و هیچ زیارتی را بیاثر نمیگذارد.
حضرت آیتالله جوادی آملی تصریح کرد: در جریان سوال به رسول خود فرمود اگر بندگان من درباره من از تو بپرسند «انّی قَرِیبٌ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ اذا دعان» داعی که خدا را میخواند، سائل که از خدا مسئلت میکند پاسخش را خدا مرحمت میکند و در جریان یاد و نام خدا فرمود «اذکرونی اذکرکم؛ به یاد من باشید من به یاد شمایم».
وی خاطر نشان کرد: پس دعا بیپاسخ نیست؛ سوال بی جواب نیست؛ ذکر و نام و یاد خدا بدون اثر نیست، زیارت خدا هم به طور یقین بی اثر نخواهد بود.
حضرت آیتالله جوادی آملی گفت: دین کوثر است، اطاعت خدا کوثر است، قرآن و ولایت اهل بیت (ع) کوثر است و نماز ستون دین است، ستون دین کوثر خواهد بود و کوثر جلوی هر تکاثری را خواهد گرفت.
در ادامه این پیام حضرت آیتالله جوادی آملی با تاکید بر رعایت حجاب و عفاف افزود: اگر مرد یا زن اهل عفاف و حجاب نبودند هم بیمار هستند و هم بیماری را دامن میزنند و اگر جامعهای بیمار بود درمان چنین جامعهای آسان نیست.
وی خاطرنشان کرد: حجاب چه در مرد چه در زن به غیرت او وابسته است و یک انسان غیور نه اجازه میدهد که بیگانه به حریم او راه پیدا کند و نه به خود اجازه میدهد وارد حریم عفاف و دیانت دیگری بشود.
حضرت آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: غیرت که یک واژه عربی است سه عنصری را که اخلاقی و آموزنده است در درون خود دارد و غیرت عبارت از این سه عنصر اول هویتشناسی، دوم غیر را به حریم هویت خود راه ندادن و سوم وارد حریم غیر نشدن است.
وی با بیان اینکه غیرت یعنی غیر زدایی و طرد غیر و بیگانه اظهار داشت: طرد غیر و بیگانه بعد از شناخت حوزه هویت خودی است و اگر کسی خود را نشناسد و حریم خود را نداند مسئله غیرزدایی و وارد حریم غیر نشدن برای او مطرح نیست و وقتی او میتواند غیر زدایی کند که محدوده خود را بشناسد پس نخستین عنصر او هویت شناسی است.
حضرت آیتالله جوادی آملی افزود: وقتی کسی مرز و حیثیت خود را شناخت آنگاه نه وارد حریم دیگری میشود و نه دیگری را به حریم خود راه میدهد و حجاب و عفاف به غیرت برمیگردد و ذات اقدس اله انسان غیور را دوست دارد و اگر کسی معاذالله غیرزدا نبود و وارد حریم غیر شد این معلوم میشود مریض است. وی با بیان اینکه در فرهنگ دین و قرآن کریم طمع به حریم دیگری و به ناموس دیگری یک نحوه بیماری است، ابراز داشت: در سوره مبارکه احزاب به همسران پیامبر (ص) دستور داده شد که «لا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذی فی قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفا» یعنی در هنگام سخن گفتن خیلی با صدای نازک یا با مطالب رقت بار یا عاطفه برانگیز یا حساسیت برانگیز و مانند آن که نامحرمی را بشوراند سخن نگوئید یا با آن کلمات حرف نزنید و اگر این کار را کردید آن نامحرم طمع میکند چون مریض است.
این استاد حوزه اضافه کرد: از این آیه نورانی برمیآید اگر یک نامحرمی به نامحرم طمع کرد این قلبش مریض است، پس مرض همان طوری که ظاهری است، باطنی هم هست. این مفسر و استاد حوزه علمیه، عفاف را سلامت و صحت دانست و عنوان داشت: ترک عفاف مرض قلب است و قرآن کریم که به عنوان شفا نازل شد این بیماری را به ما معرفی و بعد از تعریف این بیماری راه درمانش را هم به ما گفت و معالجه کرد.
وی افزود: از اینجا روشن میشود که اگر مرد یا زن اهل عفاف و حجاب نبودند هم بیمار هستند و هم بیماری را دامن میزنند و اگر جامعهای بیمار بود درمان چنین جامعهای آسان نیست، علاج این جامعه سخت است و جامعه بیمار فکر بیمار، سیاست بیمار، اقتصاد بیمار، اجتماع بیمار و روابط عمومی بیمار خواهد داشت.
حضرت آیتالله جوادی آملی تصریح کرد: باید کوشید قلب را سالم کرد و در قرآن آمده فقط گروهی در قیامت اهل نجات هستند که با قلب سلیم بیایند، اگر کسی به نامحرم طمع کرد این قلبش مریض است، در قیامت یک انسان بیمار دل، گرفتار عذاب خدا خواهد شد و فقط کسانی که دارای قلب سالماند نجات پیدا میکنند.
وی اذعان داشت: بنابراین این همایش وزین میتواند دو پیام داشته باشد، یکی زیارت وجه خدا و فیض الهی که پاسخ مثبت آن زیارت متقابل است یکی هم تامین سلامت جامعه و سلامت دلهای افراد جامعه و سلامت افکار و آراء و مکتبهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه است که در سایه عفاف و حجاب به دست میآید.
حضرت آیتالله جوادی آملی در ادامه حجاب و عفاف را مختص زنان ندانست و اظهار داشت: برادران هم عنایت کنند که حجاب مخصوص خانمها و زنها نیست و مردها هم باید حجاب داشته باشند.
وی خاطر نشان کرد: مردان نه تنها از لحاظ نگاه با حجاب باشند، از نظر لباس هم باید با حجاب باشند و اگر برخی از بدن او لخت باشد و این جوان با بدن لخت حرکت کند این مطابق با موازین عفاف نیست و این هم سعی کند حجاب خود را حفظ کند؛ به هر تقدیر نه نامحرمی را ببیند و نه نامحرمی او را ببیند که در هر دو حال این باعث تامین سلامت قلب خواهد بود.
گفتنی است، همایش نماز و حجاب در شهرستان ابهر امروز با حضور نماینده ولی فقیه در استان زنجان آغاز شد./935/د102/ج