نگاهی به فعالیت مدرسه اسلامشناسی مشهد؛
کتاب دوجلدی «تقسیمات تفسیری» تدوین میشود
خبرگزاری رسا ـ مدیر مدرسه علمیه اسلامشناسی مشهد از تدوین کتاب «تقسیمات تفسیری» به همت پژوهشگران این مدرسه خبر داد و گفت: این کتاب در قالب دو جلد، منبعی ارزشمند برای طلاب و دانشجویان در شناخت شیوههای تفسیری به شمار میرود.
صدیقه مقدسی، مدیر مدرسه علمیه اسلام شناسی حضرت زهرا(س) مشهد، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد در خصوص چگونگی شکل گیری این مرکز حوزوی اظهار داشت: مدرسه اسلام شناسی از سال 1347 از سوی این جانب و همسرم حجت الاسلام موسوی خراسانی که امام جماعت مسجد امام رضا(ع) بود با حمایت آیت الله شیرازی امام جمعه اسبق مشهد تأسیس شد.
تاریخچه
وی با بیان این که پیش از آن به منظور ارتقای وضعیت علمی و دینی بانوان در محل مسجدالرضا(ع) واقع در چهارراه لشکر، تدریس احکام انجام می دادیم، افزود: این برنامه مورد استقبال مردم واقع شده و در نهایت موجب جلب همکاری آنان در خریداری مکان فعلی مدرسه و ایجاد یک مدرسه علمیه ویژه بانوان شد که در کنار تربیت طلبه، برای عموم مردم نیز آموزش فرهنگ دینی را دارد.
فعالیت های پیش از انقلاب اسلامی
مقدسی با اشاره به شرایط خفقان دوران طاغوت ابراز داشت: از انجا که به راحتی امکان تبیین مسائل سیاسی دین وجود نداشت، در سال 1349، در مدرسه ای با عنوان «رسالت» در خیابان طبرسی مشهد به تربیت سیاسی بانوان طلبه طی در دوره های یک ساله پرداختیم تا در کنار دروس حوزوی با مسائل انقلاب و دیدگاه های سیاسی دین نیز آشنا شوند.
وی با بیان این که مدرسه رسالت، نخستین مدرسه در رابطه با حرکت های انقلاب زنان بود، ادامه داد: این مدرسه برنامه های متفاوتی را دنبال می کرد؛ به گونه ای که ضمن برگزاری جلسات روشنگرانه همراه با تفسیر قرآن کریم به طور مستمر، در برنامه های هنری همچون نمایشنامه های برگرفته از آیات قرآن نیز، مسائل روز تبیین می شد. همچنین نیروهای خاصی جهت توزیع اعلامیه و توزیع رساله های امام و برپایی راهپیمایی ها پرورش یافتند.
مدیر مدرسه علمیه اسلام شناسی افزود: حضور طلاب این مدرسه در راهپیمایی ها به 17 دی و دستگیری تعداد زیادی از طلاب این مدرسه منتهی شد که خود من نیز در اینجا دستگیر شدم؛ اما با تحصن علما در منزل آیت الله شیرازی و حمایت بازاریان پس از چند روز آزاد شدیم.
وی گفت: پس از انقلاب نیز این مدرسه در کنار تربیت طلاب و برنامه های عمومی، در پشتیبانی جبهه، آموزش اسلحه و همکاری با جهاد کشاورزی فعال بوده است.
بیش از 300 طلبه در دو مقطع سطح دو و سه در حال تحصیل هستند
مقدسی با اشاره به اینکه در سال 1377 این مرکز جزو نخستین مدارسی بود که تحت نظر مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان قرار گرفت، تصریح کرد: اکنون به طلاب، پس از طی دوره پنج ساله ، مدرک سطح دو ارائه می شود؛ اما پیش از این همان نظام سنتی حوزه ها دنبال می شد.
وی با بیان این که در حال حاضر 300 طلبه در دو مقطع سطح دو و سه این مدرسه مشغول تحصیل هستند، افزود: این مدرسه هم اکنون در هر سال بین 25 تا 30 نفر از مقطع دیپلم پذیرش دارد و صد طلبه نیز در نوبت عصر به صورت آزاد و با هماهنگی جامعة الزهرای قم در حال تحصیل هستند.
وی با اشاره به این که مقطع سطح سه در دو رشته تفسیر و علوم قرآنی و فقه واصول از سال 1387 در این مرکز راه اندازی شده است، ادامه داد: طلاب علاقه مند برای سطح چهار نیز، درس خارج فقه و اصول را در این مدرسه خوانده و در قم امتحان می دهند.
کانون فارغ التحصیلان
این استاد حوزه علمیه مشهد، تعداد دانش آموختگان این مدرسه را از آغاز تا کنون بیش از هزار طلبه عنوان و تصریح کرد: کانون فارغ التحصیلان به صورت فعال با دانش اموختگان مرتبط است و در زمینه های معرفی به مراکز متقاضی یا تحقیقات پژوهش در موضوعات مختلف همکاری دارد. افزون بر این تعداد زیادی از طلاب سطح دو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا با رتبه های بالا وارد دانشگاه می شوند .
مقدسی افزود: همچنین مقالات علمی و پایان نامه های طلاب این مدرسه توانسته است رتبه های برتر کشوری را به خود اختصاص دهد.
واحد اعزام مبلغ
مدیر مدرسه علمیه اسلام شناسی در ادامه به فعالیت های واحد اعزام مبلغ این مدرسه اشاره و خاطرنشان کرد: دوره های خاص یک و دو ساله جهت تربیت استاد احکام و مبلغ به منظور اعزام به مراکز داخل شهر مشهد و خارج استان در این واحد برگزار می شود.
معاونت پژوهش
وی ابراز داشت: حدود یک سال است که پژوهشکده مدرسه نیز به همت معاونت پژوهش به طور جداگانه فعال شده و در برپایی برخی کرسی های پژوهشی( کلام، زن و خانواده در قرآن و فقه) و تربیت پژوهشگر نقش فعال داشته است.
مقدسی در خصوص نحوه فعالیت پژوهشکده اظهار داشت: بیش از پنج سال است که گروهی با عنوان «تفسیر و علوم قرآنی» زیر نظر استاد پروازی از قم در حال تحقیق هستند که حاصل تحقیقات آنان در قالب کتابی دو جلدی گرداوری می شود. هم اکنون جلد اول این کتاب در قالب 500 صفحه آماده شده و مراحل بررسی آن توسط شخصیت ها صورت گرفته است.
وی، تقویت تبلیغ و پژوهش میان بانوان را انگیزه اصلی ایجاد این پژوهشکده عنوان کرد و گفت: این کتاب با عنوان «تقسیمات تفسیری»، منابع مختلف تفسیری و روش های آن را مورد تحقیق قرار داده است و منبع ارزشمندی برای طلاب و دانشجویان در شناخت شیوه های تفسیری به شمار می رود.
مقدسی ادامه داد: همزمان با گروه تحقیق تفسیر، گروه نهج البلاغه نیز با حضور استاد پروازی ازقم فعالیت خود را آغاز کرد و از میان داوطلبان، 12 نفر گزینش شدند که تاکنون مقالات مختلفی را به مراکز مختلف ارائه داده اند.
وی همچنین تدوین پایان نامه های طلاب، راهنمایی تحقیقات درسی و تدوین مقالات، نظارت بر فراخوان های مختلف سراسری، نشست های پژوهشی در مناسبت ها را ازدیگر فعالیت های معاونت پژوهش این مدرسه عنوان کرد.
معاونت فرهنگی
مدیر مدرسه علمیه اسلام شناسی، اداره امور اخلاقی طلاب و فعالیت های فرهنگی مدرسه اعم از مسابقات، جشن ها، محافل عزاداری، همایش ها و اردوها را از برنامه های معاونت فرهنگی برشمرد و افزود: در معاونت آموزش نیز به امور طلاب، اساتید و امتحانات رسیدگی می شود.
کتابخانه و پایگاه اینترنتی
وی با اشاره به وجود پنج هزار عنوان کتاب در کتابخانه های عمومی و تخصصی این مدرسه، بیان داشت: پایگاه اطلاع رسانی مدرسه نیز به نشانی www.Islamshenasi.ir از فعال ترین پایگاه های اینترنتی مدارس خواهران است که اخبار همه بخش های مدرسه را پوشش می دهد.
واحد مشاوره
مقدسی با بیان اینکه واحد مشاوره این مدرسه حدود دو سال است که با دفتر آیت الله سیستانی در پاسخگویی مسائل شرعی و ارائه مشاوره همکاری دارد، ابراز داشت: از جمله برنامه های معنوی مدرسه نیز، طرح تزکیه است که طلاب در گروه های 10 نفره طی نشست های ویژه با استادان اخلاق، موضوعات مختلف و مشکلاتشان را مطرح و بررسی و مراحل خودسازی را برنامه ریزی می کنند. همچنین شب های جمعه برنامه خودسازی وادعیه خوانی و تهجد شبانه برگزار می شود.
چالش ها
مدیر مدرسه علمیه اسلام شناسی در خصوص چالش ها و مشکلات پیش روی این مرکز یاداور شد: همه امور مدرسه تاکنون به خوبی پیش رفته است و بزرگ ترین مشکلی که همه مدارس خواهران به نوعی با آن مواجه هستند، مسائل مالی است چرا که تنها 30 درصد هزینه ها از سوی مرکز مدیریت حوزه تأمین می شود و 70 درصد توسط خیرین و هیئت امنا پرداخت می شود./930/ز503/س
ارسال نظرات