تغییر نام فقهی، اموال حرام را حلال نمیکند

حجتالاسلام سید جلال رضوی مهر، نایب رییس مجمع نمایندگان حوزه علمیه قم با اشاره به اثرات لقمه حرام در زندگی افراد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به تعریف مفهوم مال حرام پرداخت و گفت: مال حرام، مالی است که مخالف با قوانین شرع، گفته خداوند متعال و عقل کسب شود.
وی افزود: مال حرام تنها به غذا گفته نمیشود بلکه به هر درآمدی که با تصرف، غصب، خرید، فروش حرام و بدون اجازه صاحب آن به دست آید اطلاق میشود.
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی در ادامه ربا، رشوه، خرید و فروش اشیاء حرام را از مصادیق کسب مال حرام عنوان کرد و از باور برخی افراد در مورد نحوه کسب ابراز تأسف کرد و گفت: اصل خلقت بر پاک زندگی کردن است، متاسفأنه افراد با تصرف و مصرف اموال دیگران بدون اجازه نسبت به این اصل بیتوجه هستند.
وی ادامه داد: برخی افراد بر این باورند که با تغییر نام مسائل فقهی میتوان قبح آنها را از بین برد در حالی که موضوع همان چیز است و فقط نامش تغییر کرده مانند رشوه که با نام هدیه دریافت میکنند، در روایت آمده« حلال محمد(ص) حلال تا قیامت و حرام محمد(ص) حرام تا قیامت».
این استاد حوزوی همچنین کسب مال با فریب دیگران، شرکت و استفاده از طعام در مهمانی بدون اجازه صاحب مجلس و در اختیار گرفتن مال کسی که در باطن رضایت ندارد را از دیگر مصادیق کسب حرام عنوان کرد.
مشاور رییس سازمان اوقاف و امر خیریه کشور قساوت قلب، افزایش گناهان، قطع رابطه فرد با خدا را از اثرات لقمه حرام بیان کرد و به بررسی رابطهای لقمه حرام و گناه پرداخت و گفت: لقمه حرام و گناه داری ارتباط مستقیم با هم هستند.
وی اضافه کرد: در تاریخ منقول است شخصی به امام سجاد (ع) گفت: من نمیتوان برای پدر بزرگوار شما گریه کنم، امام (ع) فرمود: «دلیل گریه نکردن تو بر پدر من به سبب قساوت قلبت است که این قساوت قلب به سبب گناه فراوان است که مرتکب شدی و فراوانی گناهت به سبب لقمه حرامی است که تغذیه کردی».
وی همچنین اضافه کرد: مال حرام سبب قهر و غضب الهی، ایستادن در برابر امام معصوم(ع)، کوری دل، نشنیدن حقایق غیبی، تنگی رزق و آتش آخرت را خواهد داشت، در تاریخ آمده افرادی که در روز عاشورا برای امام حسین(ع) شمشیر کشیدن به دلیل پربودن شکمهایشان از حرام بود است.
حجتالاسلام رضوی مهر سعادت فرد را از برکات لقمه حلال برشمرد و یادآور شد: اگر اسلام چیزی را حلال کرده حتما مصلحتی بود و اگر حرام کرده حتما زیانی داشته است.
وی تاکید کرد: لقمه حرام در زندگی، نطفه و فرزند اثر منفی خواهد داشت اگر فردی بخواهد مومن و مطیع اهلبیت(ع) بماند باید به اجراء دستورات الهی، کسب حلال و کنترل لقمه خود دقت داشته باشد.
این استاد حوزوی با اشاره به زندگی ائمه(ع) الگو برداری از زندگی آن بزگواران را بهترین راه آلوده نشدن به لقمه حرام برشمرد و تصریح کرد: شرع بی بندباری را در هیچ جهتی از زندگی نمیپذیرد و برای سعادت و سربلندی انسانها بهترین الگوها مانند ائمه(ع) را معرفی کرده است.
وی اضافه کرد: باید مردم با زندگی امیرمومنان (ع) که همواره همراه با قناعت و تلاش در جهت کسب حلال بوده بیشتر آشنا شوند تا با چگونگی کسب در اسلام آشنا شوند.
حجتالاسلام رضوی مهر افزایش اختلافات خانوادگی، بی برکتی و دچار شدن به بیمارهای روحی و جسمی را از دیگر عوامل کسب حرام برشمرد و بیان داشت: استفاده از مال حرام چهره زندگی فرد را مسخ میکند و هر قدر درآمد از مال حرام بیشتر شود نسل گرفتاری پدیده شوم بیشتری خواهد شد.
وی اضافه کرد: به هر میزانی که فرد در حلال و حرام خود دقت بیشتری داشته باشد دارای زندگی با برکتی و نسل خوبی خواهد شد و دیگران بر زندگی او قبطه خواهند خورد.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: فرزندانی که از مال حرام والدین ارتزاق کرده باشند افرادی بیقید و بند، بی غیرتی، بی توجه به نماز، قرآن و اهلبیت و ناسازگار با خانواده خواهند شد به نحوی که جامعه از آزار آنها در امان نخواهد بود.
وی اضافه کرد: خدا به انسان حرام خوار نگاه نمیکند، عبادت و اقامه خیرات مانند ساخت مسجد و به جا آوردن حج را نمیپذیرفته و فرشتگان به سبب بوی بد دهانش از او دور میشوند.
نایب رییس مجمع نمایندگان حوزه علمیه قم در پایان انس با خدا، قرآن و اهلبیت(ع) ، طهارت ظاهری، باطنی، مهروزی، عدالت محوری، سعادت دنیا و آخرت و را از دیگر برکات مال حلال برشمرد./993/ت302/ن