ضعف شخصیت عامل ارتکاب افراد به گناه است

حجتالاسلام محمد عالمزاده نوری، مدیر گروه اخلاق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به آفات و عوارض گناه غیبت در زندگی مادی و معنوی افراد به تعریف مفهوم غیبت پرداخت و گفت: غیبت به سخنی گفته میشود که اگر در برابر فرد یا پشتسر او گفته شود سبب ناراحتی او شود.
غیبت ارتباط محبتآمیز افراد را از بین میبرد
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی با اشاره به اینکه غیبت دارای عوارض و آفات دنیوی و اخروی است، ابراز داشت: غیبت سبب از بین رفتن ارتباط محبتآمیز، خوب و کارآمد افراد جامعه اسلامی با یکدیگر میشود.
وی ادامه داد: وقتی در جامعه بدگویی افزایش یابد و افراد گرفتار غیبت و بدگویی از یکدیگر باشند زمینه بیاعتماد را به وجود آورده که نتیجه آن افزایش سوءظن افراد نسبت به هم خواهد شد.
حجتالاسلام عالم زاده نوری، پشیمانی در قیامت و گرفتار شدن در جهنم را از آثار اخروی گناه غیبت برشمرد و گفت: خداوند در قرآن کریم ذات و چهره واقعی غیبت کردن را به منزله خوردن گوشت برادر مؤمن بیان کرده است.
ضعف شخصیت و جلب توجه دیگران عامل ارتکاب افراد به گناه
وی اضافه کرد: افراد با غیبت کردن، آبرو، شخصیت، دارایی و جایگاه اجتماعی دیگران را حقیر و مخدوش میکنند و دلیل اینکه قرآن غیبت را به معنای خوردن گوشت برادر مؤمن دانسته این است که فرد با غیبت آبروی دیگران را می برد.
مدیر گروه اخلاق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، عامل ارتکاب افراد به گناه غیبت را ناتوانی افراد در روابط اجتماعی با دیگران خواند و اظهار داشت: امیرمومنان امام علی(ع) در روایتی فرمودند که غیبت تلاش فرد عاجز و ناتوان است.
وی افزود: فردی که برای خود ارزش، مقام، عزت و شخصیتی قائل است حاضر نمیشود غیبت دیگران را انجام بدهد بلکه این کمبود شخصیت و ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران است که سبب گرفتار شدن فرد به گناه غیبت میشود.
این محقق حوزوی خاطرنشان کرد: وقتی فرد در وجود خود احساس حقارت، سرگشتگی و کوچکی کند نمیتواند ارزشها و تواناییهای خود را بیان کند به همین سبب برای نشان دادن خود در جامعه آبروی دیگران را از بین میبرد.
حجتالاسلام عالم زاده نوری با بیان اینکه غیبت کننده برای جلب توجه دیگران دچار غیبت میشود، گفت: افراد کوچک و کمشخصیت، کوچک کردن و افشای اطلاعات دیگران را راهی برای رسیدن به جایگاه اجتماعی خود میدانند.
مراقبت و توجه به اعمال بهترین راه گرفتار نشدن به گناه غیبت
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی در ادامه مراقبت و توجه به اعمال را بهترین راه گرفتار نشدن به گناه غیبت برشمرد و ابراز داشت: نجات افراد از غیبت با تجویز قرص و آمپولی نیست بلکه کنترل کردن اعمال خود است.
وی ادامه داد: مراقبت نیز در خارج محقق نمیشود بلکه یک امر درونی است و باید فرد در هنگام سخن گفتن مراقب باشد تا شخصیت دیگران را خرد نکرده و به آن لطمه نزند.
حجتالاسلام عالم زاده نوری مطالعه آیات قرآن کریم و روایت را از دیگر راههای گرفتار نشدن در گناه غیبت دانست و تأکید کرد: مطالعه آیات قرآن کریم و روایت ائمه(ع) که در مذمت غیبت وارد شده بهترین تذکر است.
وی در پایان گفت: اگر فردی به سبب غفلت و سهلانگاری مرتکب گناه غیبت شود باید بلافاصله به درگاه خدا توبه کرده و با تعریف و تمجید از شخصیت فرد غیبت شده آبروی او را احیا و کار اشتباه خود را جبران کند./993/پ202/ی