افزایش معرفت بهترین راه برای گرفتار نشدن به گناه غیبت

حجتالاسلام ابراهیم کفیل، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در پاسخ به این سؤال که «چرا پشت سر یکدیگر حرف می زنیم؟» به آفات و عوارض بدگویی و غیبت اشاره کرد و گفت: یکی از آفات بد غیبت ایجاد بدگمانی است.
وی ادامه داد: وقتی در زندگی افراد نسبت به یکدیگر بدگمانی ایجاد شود افراد به تجسس در زندگی دیگران میپردازند ازاین رو خداوند در قرآن کریم نسبت به عوارض بدگمانی هشدار داده و از آن نهی کرده است.
خودبینی صفت فرد غیبت کننده است
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی خودبینی را از دیگر عوارض و آسیبهای غیبت دانست و بیان داشت: فردی که گرفتار گناه غیبت شود افزونبر بدگمانی دچار خود برتربینی میشود و به خود اجازه میدهد که به راحتی آبروی دیگران را ضایع کند.
وی اضافه کرد: واقعیت غیبت از بین بردن آبروی دیگران است و فردی که خود را برتر و بالاتر از دیگران نبیند هیچگاه مرتکب غیبت و از بین بردن آبروی دیگران نمیشود.
حجتالاسلام کفیل با اشاره به آثار غیبت در زندگی فردی افراد، بیان داشت: فرد غیبت کننده افزونبر دچار شدن به بیماریهای روحی و روانی به حقارت شخصیتی نیز دچار میشود.
وی از بین رفتن صداقت، صراحت در گفتار و کردار، از بین رفتن امنیت اجتماعی و آرامش روانی در جامعه و نبود یکرنگی بین افراد را از دیگر آثار گناه اخلاقی غیبت برشمرد.
حفظ حرمت مؤمن از حرمت کعبه بالاتر است
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با بیان اینکه در روایت وارد شده «حفظ حرمت مؤمن از حرمت کعبه بالاتر است»، اظهار داشت: وقتی فردی از دیگری غیبت میکند در واقع نسبت به جایگاهی که خداوند متعال برای او ترسیم کرده بیاحترامی میکند.
وی افزود: مؤمن به وسیله اهلبیت(ع) و دوستان و دوستدارن این بزرگواران به خداوند متعال تقرب پیدا میکند به گونهای که ائمه(ع) تأکید فراوانی بر حفظ آبروی مؤمنان داشتند.
این محقق حوزوی بیان داشت: جایگاه مؤمن نزد اهلبیت(ع) بسیار رفیع است به گونهای که ائمه اطهار(ع) در برخی از موارد به یاران خود میفرمودند «اگر به زیارت ما نتوانستید بیاید به زیارت مؤمنان شایسته ما بروید و اگر به ما نتوانستید احسان کنید به دوستان ما احسان کنید».
حجتالاسلام کفیل افزایش معرفت را از بهترین راههای برای گرفتار نشدن در گناهان خواند و تصریح کرد: افراد باید همانگونه که امیرمومنان(ع) فرمودهاند «آنچه را که برای خود میپسندند برای دیگران بپسند و آنچه برای خود نمیپسندی برای دیگران نپسندند» باشند.
وی ادامه داد: یکی از عوامل غیبت بیانصافی است و فرد با انصاف همانگونه که حاضر نمیشود عیوبش را که سبب تحقیر است، از سوی دیگران بیان شود عیوب دیگران را نیز بیان نمیکند.
حیا از خدا مانع غیبت است
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی حیا از پیشگاه خداوند را از عوامل مهم در پیشگیری از گناه دانست و خاطرنشان کرد: چگونه است که خداوند تمام عیوب ما را از دیگران میپوشاند ولی ما حاضر نیستیم حتی یک عیب از دیگران را بپوشانیم و ستارالعیوب او باشیم.
وی اضافه کرد: عشق، توسل و ترس از خدا مانع انجام رذائل اخلاقی میشود و در مناجات شعبانیه آمده است «خدایا من توان کنار گذاشتن گناه را ندارم و تو با محبت خودت مرا بیدا کن و ترس خودت را در دل ما به قدری قرار بده که ما گرفتار گناه نشویم».
این استاد حوزوی در پایان تصریح کرد: انس با قرآن، اهلبیت(ع)، روایت و خواندن دعا سبب نابودی بیشتر رذائل اخلاقی در جامعه میشود.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، یکی از پرسشها این است که «چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟».
گفتنی است، پرسشهای زیر بخش دیگری از پرسشهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:
چرا فرهنگ کار جمعى در جامعهى ما ضعیف است؟
علت کارگریزى چیست؟
چرا در روابط همسایگىمان رعایتهاى لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینهى فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطى به طور کامل نیستیم؟
الگوى تفریح سالم چیست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهاى کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى در میان بعضى از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانونگریزى در برخى از مردم چیست؟
انضباط اجتماعى در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کارى در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخى از حرفهاى خوب، ایدههاى خوب، در حد رؤیا و حرف باقى میماند؟
چه کنیم که ریشهى ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟
تجملگرائى چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیارى از مردم ما مصرفگرائى رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهاى کشورمان روى آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهى رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟ چقدر درست است؟
طراحى لباسمان چقدر متناسب با نیازهاى ما و عقلانى و منطقى است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهاى روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوئیم؟
بعضىها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کارگریزى چیست؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى و نابردبارى در میان بعضى از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفى در بخشهاى مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههاى ادارى ما کم است؟
چرا در بعضى از شهرهاى بزرگ، خانههاى مجردى وجود دارد؟ این بیمارى غربى چگونه در جامعهى ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشى خانواده، آنچنان که در غرب رائج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعهى ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود, هم وظائف اجتماعی اش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگی اش محفوظ بماند؟
چه کنیم حق همسر، حق فرزندان رعایت شود؟/993/ت302/ی