۰۴ آذر ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۱
کد خبر: ۱۴۷۷۹۵
حجت‌الاسلام رفیعی:

ایثار بالاترین درجه ایمان و احسان است

خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی جامعة‌المصلفی(ص) گفت: یکی از اوصافی که اهل‌بیت(ع) برای حضرت اباالفضل(ع) بیان کرده‌اند ایثار است و در این مورد امام صادق(ع) فرمودند: عباس(ع) ایثار کرد و خواسته امام حسین(ع) را بر خواسته خود ترجیح داد.
حجت الاسلام محمد ناصر رفيعي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام ناصر رفیعی، عضو هیأت علمی جامعة‌المصلفی(ص) پیش از ظهر امروز در مراسم تاسوعای حسینی که در دفتر حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی برگزار شد به بررسی جایگاه و مقام حضرت‌اباالفضل(ع) پرداخت و گفت: ائمه معصوم(ع) در مدح حضرت قمربنی هاشم(ع) مطالب فراوانی را فرموده‌اند.

وی ادامه داد: یکی از اوصافی که اهل‌بیت(ع) برای حضرت اباالفضل(ع) بیان کردند ایثار است، در این مورد امام صادق(ع) فرمودند: « عباس ایثار کرد و خواسته امام حسین(ع) را بر خواسته خود ترجیح داد».

این استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: ایثار در میان اوصاف و اخلاق اسلامی دیگر در نوک هرم است، در روایتی آمده «ایثار بالاترین درجه ایمان و احسان است».

بالاترین نوع ایثار، ایثار جان است

عضو هیأت علمی جامعة المصطفی(ص) با اشاره به این‌که ایثار دو نوع است، اظهار داشت: نوعی از ایثار این است که فرد طغیان کند و دنیا را بر آخرت ترجیح و مقدم بدارد و قرآن این نوع از ایثار را مذمت کرده است.

وی اضافه کرد: نوع دیگر ایثار که مورد تأیید خدا، اهل‌بیت(ع) و قرآن کریم است به چهار گروه تقسیم می‌شود و نخستین و بالاترین نوع آن ایثار جان است، مانند این‌که فردی جان خود را فدای دیگری کند همان‌ کاری را که امیرمؤمنان(ع) در «لیلة مبیت» انجام داد و در بستر رسول‌الله(ص) خوابید تا جانش را فدای ایشان کند.

حجت‌الاسلام رفیعی تصریح کرد: یکی دیگر از افرادی که در زندگی ایشان ایثار موج می‌زد وجود مبارک حضرت اباالفضل(ع) بود و در واقعه عاشورا حضرت عباس(ع) و سه برادر بزرگوارشان جان خود را برای دفاع از وجود مقدس امام حسین(ع) فدا کردند.

این محقق حوزوی با اشاره به آیات قرآن کریم، ایثار مال را نوع دیگری از ایثار دانست و خاطرنشان کرد: ایثار مال به این معنا است که انسان محتاجی چیزی باشد ولی احتیاج و خواسته دیگران را بر خواسته خود ترجیح بدهد.

وی افزود: ایثار یک مرحله بالاتر از احسان است چرا که در احسان فرد افزون‌ بر این‌که خواسته‌های خود را برطرف می‌کند خواسته‌های دیگران را بر‌آورده می‌کند ولی در ایثار فرد تنها خواسته‌ دیگران را برآورده می‌کند نه خواسته خود را.

پذیرش قطعنامه 598 از سوی امام خمینی، ایثار بود

عضو هیأت علمی جامعة المصطفی(ص) ایثارِ آبرو را نوع سوم ایثار خواند و بیان داشت: ایثار آبرو به این معنا است که فرد آبروی خود را ایثار کند همان کاری را که امام خمینی(ره) در پذیرش قطعنامه 598 انجام داد و آبروی خود را با خدا معامله کرد و جام زهر را ‌نوشیدند.

وی ادامه داد: ایثارِ آبرو بسیار دشوار است و افراد باید بگونه‌ای باشند که اگر در زندگی نسبت به دیگران اشتباه کردند آن را بیان کنند هر چند سبب کم‌شدن چهره و شخصیت آن‌ها باشد، پیامبر(ص) در این‌باره فرموده «اگر آبروی فرد در این دنیا برود بهتر از آن است که در آخرت برود».

حجت‌الاسلام رفیعی ایثار شخصیت و فضایل را نوع آخر ایثار عنوان کرد و گفت: از امام صادق(ع) پرسیدند چگونه سلمان فارسی به مقام بالایی رسید، امام صادق پاسخ داد«سلمان سه ویژگی داشت نخست این‌که خواسته امیرمؤمنان(ع) را بر خواسته خود ترجیح می‌داد دوم دانشمندان را دوست داشت و سوم این‌که فقرا را دوست داشت».

وی اضافه کرد: تمام ایثارها در زندگی حضرت اباالفضل بود و همان گونه که امیرمومنان(ع) از پیامبر(ص) اطاعت کرد حضرت اباالفضل نیز از امام حسین(ع) اطاعت کرد از این‌رو سیدالشهدا(ع) حق داشت در شهادت ایشان گریه بکنند و بفرمایند «کمرم شکست»./993/پ201/پ

ارسال نظرات