۲۹ آذر ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۷
کد خبر: ۱۵۰۴۰۲
حجت‌الاسلام انجوی‌نژاد:

شیطان برای انسان بی‌کار برنامه ریزی می‌کند

خبرگزاری رسا ـ حجت‌الاسلام سید محمد انجوی نژاد گفت: تفریح از آسیب های اخلاقی هم پیشگیری می کند، وقتی اوقات فراغت مساوی شد با اوقات بیکاری، انسان بی‌کار می‌ماند و شیطان، اگر شخص برای ساعات بیکاری‌اش کار مفید نداشته باشد، یقیناً شیطان برایش برنامه ریزی می کند، پس باید ساعاتش را با علاقه‌مندی هایش پر کند.
سيد محمد انجوي نژاد

به گزارش خبرگزاری رسا، پس از سخنان مقام معظم رهبری درباره بررسی سبک زندگی، فعالان عرصه جنگ نرم لبیک گویان به ندای رهبری، سخنان ایشان را سرلوحه کار خود قرار داده و با برگزاری جلسات سخنرانی به توضیح سبک زندگی از دیدگاه اسلام پرداخته‌اند، متن زیر بخش هفتم سخنان حجت‌الاسلام سید محمد انجوی نژاد در کانون رهپویان وصال شیراز درباره سبک زندگی است.

 خصوصیات تفریح سالم از نظر آیات و روایات :

1. باعث رفع خستگی کار شود.

بعضی تفریحات، فشار جسمی و روحی برای انسان دارد! در حالیکه ما می گوییم تفریح یعنی استراحت، اوقات فراغت باید باعث بیرون رفتن خستگی کار از جسم و روح شود.

اگر کار جسمی و یدی کرده، باید تفریحی انتخاب کند که خستگی جسمی اش را خارج کند.

2. باعث شود که بازدهی در کار بالا برود.

اگر کار فکری کرده است، استراحت باید به نوعی باشد که فکر را آسوده کند، اگر کار مدیریتی و مشغله فکری داشته، باید تفریحی باشد که خستگی روحی را برطرف کند، تفریحی باشد که آنچه وی را خسته کرده، از جسم یا ذهنش بیرون بکشد.

3. جلوگیری از افسردگی های روحی

اتفاقا برخی اوقات فراغت‌ها به دلیل تفریح نامتناسب، برنامه ریزی نکردن، ایجاد بحث و اصطکاک با دوستان، و ..باعث افسردگی می شود!

4. پیشگیری از آسیب های اجتماعی

یکی از دلایل آسیب های اجتماعی، تخلیه نشدن درست و به موقع هیجانات روحی است، مردم گاهی اوقات برای ترسیدن و هیجان زده شدن هزینه می کنند؛ مثلا پول می دهند برای دوساعت سینمای وحشت یا تماشای مسابقات ورزشی.

هیجان، روح را به تلاطم وا می‌دارد، اگر این میزان شر در وجود بشر نباشد، زندگی کسالت بار می شود، بازی و تفریح، این پتانسیل را خارج می کند و انسان به آرامش و تعادل می رسد. [به شرط زمان و مکان مناسب و به اندازه بودن]

از علت های بسیار مهم آسیب های اجتماعی، اضطراب‌های نهفته و قدرت‌مندی‌های ارضا نشده و توانایی های دیده نشده است.

کسی که در تفریح و بازی هیجان و قدرت بدنی اش را تخلیه کرده، در مسیر آسیب های اجتماعی حرکت نمی کند، یکی از دلایل آسیب های اجتماعی در جامعه ی ایرانی، نداشتن تفریح سالم است.

 

در فلسفه ی اخلاقی غرب، می گویند هر خانه ای مستراحی دارد و و وظیفه‌ی حکومت ها این است که برای هر شهر، مستراحی تعبیه کند، فساد را در یک جای خاص جمع کنند که به کف خیابان کشیده نشود.

که البته ما با دیدگاه اسلامی این را قبول نداریم؛ اسلام می گوید می توانیم کاری کنیم که فساد نه در خانه باشد، نه در خیابان، حلالش این است که طبق فرمایش امام صادق (ع)، با تفریح این شر تخلیه شود.

تفریح از آسیب های اخلاقی هم پیشگیری می کند، وقتی اوقات فراغت مساوی شد با اوقات بیکاری، انسان بی‌کار می‌ماند و شیطان.

اگر شخص برای ساعات بیکاری‌اش کار مفید [در اصطلاح عرفانی، مشغله نفسانی] نداشته باشد، یقیناً شیطان برایش برنامه ریزی می کند، پس باید ساعاتش را با علاقه‌مندی هایش پر کند.

5. رفع خستگی های عبادی

تفریح باید خستگی عبادت را برطرف کند، حضرت رسول متفاوت بودند که فرمودند من از عبادت خسته نمی شوم!

امیرالمؤمنین (ع) فرمود : انّ للقلوب اقبالاً و ادبارا. برای قلب های شما یک روست و یک پشت.

ممکن است شخص از عبادت خسته شود و اگر در این مسیر خستگی، عبادت را ادامه دهد، زده می شود.

گاهی قلب پشت می کند و انسان احساس عبادت ندارد، این موضوع دو حالت دارد :

الف: قلب پشت کرده چون عبادت جدی نیست، میزان عبادت از میزان گناهان خیلی کمتر شده، فاصله زیاد شده و آرام آرام میزان میل و رغبت به ظلمات بیشتر می شود.

در اینجا باید گناهان را کم کرد تا شوق عبادی بازگردد، این حالت عادی نیست.

ب: اگر بخاطر گناه نباشد و یک دفعه قلب پشت کند و نتواند ارتباط برقرار کند، کسی که تا قبل از این عادی بوده و میل به عبادت و نماز و زیارتش زیاد است و ناگهان وسط مجلس شب قدر یا محرم قفل می کند، قبض می شود، یک دفعه احساس می کند قلبش جبهه می گیرد، این توطئه‌ی شیطان است.

در اینجا معلوم می شود که میزان تفریح کم بوده و قلب پشت کرده است، اگر در عبادت افراط کرده باشد، به تفریط می رسد.

قبض شدن الزاما به معنای اشک نریختن نیست؛ گاهی انسان اشک ندارد ولی حال خوشی دارد، قرار نیست که حتما ضجه بزنیم تا خدا ما را بپسندد! اگر در مسیر قرب باشد کافی‌ست.

در برخی آیات قرآن از فعل امر استفاده شده است. فعل امر اگر با قرینه‌ی خاصی نباشد، دلالت بر وجوب می کند : سیروا فی الارض؛ یعنی باید بروید بگردید و سفر کنید، کلوا و اشربوا؛ باید استفاده کنید.

تفریحاتی که در اسلام نام برده شده و به آن ها توصیه شده عبارتند از : ورزش، شنا، اسب سواری، تیراندازی، مسافرت، گردش‌گری و دیدار با دوستان و خویشاوندان.

عبادت های ویژه را در برخی مواقع تفریح حساب کرده اند، مثلا مسافرت به نیت زیارت، خود تعویض مکان و آب و هوا عوض کردن، نوعی تفریح است و در روحیه انسان تاثیر دارد./995/د101/ن

ارسال نظرات