از سوی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت؛
ترجمه «پیدایش و تطور شیخیه» منتشر میشود
خبرگزاری رسا ـ ترجمه «پیدایش و تطور شیخیه»، یکی از پروژههای فعال در پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) است.
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پروژه ترجمه «پیدایش و تطور شیخیه» از سوی سید خلیل طاوسی، از پژوهشگران گروه فرهنگ و تمدن پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) در دست انجام است و در مرحله اصلاح نهایی قرار دارد.
بر اساس این گزارش، بدون تردید فرقه شیخیه یکی از فرقههای شیعی تأثیرگذار بر جریانهای فکری و فرهنگی و سیاسی تاریخ معاصر ایران و جهان تشیع است، به صورتی که علما و اندیشمندان این مکتب، با تألیفات متعدد خود، تحولی شگرف در اندیشه شیعی معاصر ایجاد کردند، وجود صدها کتاب از مؤسسان آن همچون شیخ احمد احسائی و سید کاظم رشتی و محمدکریم خان کرمانی و شروح مختلف آثار آنها از سوی پیروان و مریدان، این سؤال اصلی را در ذهن ایجاد میکند که سخن اصلی این فرقه چیست، چه کسانی آن را تأسیس کردند و چگونه رشد و گسترش یافت و در طول دو قرن اخیر دستخوش چه تحولاتی شده است و اکنون در چه وضعیتی قرار دارد.
کتاب «الشیخیة نشاتها و تطورها و مصادر دراستها» که از سوی نویسنده معاصر شیعی سید محمد آل طالقانی نوشته شده و در سال 1999 میلادی به همت انتشارات الامال المطبوعات بیروت در 360 صفحه به زبان عربی چاپ شده است، بهترین کتاب برای معرفی کامل شیخیه و نحلههای مختلف آن است.
نویسنده که خود شاگرد مرحوم آقابزرگ تهرانی بوده و به تمام منابع و مصادر این فرقه دسترسی داشته است، با نقد علمی پیرامون اندیشههای شیخیه، به بررسی آثار و رهبران و تألیفات آنان و فرقههای منشعب از آن پرداخته است.
به همین منظور و برای آشنایی با این فرقه، پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) بر آن شد تا این کتاب را ترجمه کند، مهمترین سرفصلهای این پروژه عبارت است از:
فصل اول: این فصل، به بررسی جریانهای فکری شیعه در سده سیزدهم هجری میپردازد.
فصل دوم: فصل دوم، زندگینامه، شرح حال علمی و جایگاه اجتماعی شیخ احمد احسائی را مورد واکاوی قرار میدهد.
فصل سوم: زندگینامه، حوادث دوره و فرجام سیدکاظم رشتی در فصل سوم، بررسی میشود.
فصل چهارم: در این فصل، با انشعابات شیخیه و تعدد رهبریها، درگیریها، شیخیه تبریز و شیخیه کرمان آشنا میشویم.
فصل پنجم: فصل پنجم، به بررسی دیدگاههای مدرسه شیخیه میپردازد./907/د102/پ
ارسال نظرات