حجت الاسلام و المسلمین رشاد:
سبک زندگی اسلامی تحقق عینی اسلام در حیات انسان است
خبرگزاری رسا ـ رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران ضمن ارائه الگویی از سبک زندگی اسلامی مبتنی بر روایات در تعریف سبک زندگی اسلامی عنوان داشت: سبک زندگی اسلامی به معنای عام آن تحقق عینی اسلام در حیات انسان با همه ابعاد و اعماق آن است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران در همایش ملی اندیشه راهبردی زن و خانواده که در تالار شیخ انصاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد عنوان داشت: گاه گفته میشود که سبک زندگی مقولهای است که اولین بار توسط برخی روانشناسان معاصر مطرح شده است اما ما معتقدیم این درست نیست و سبک زندگی همزاد انسان است و انسان نمیتواند بدون سبک زندگی، زندگی کند.
رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران پس از اشاره به احادیثی از کتاب مصباح الشریعه، بیان داشت: در خصوص تقسیم عرصههای حیات الگوهای گوناگونی ارائه شده است و متاسفانه در جامعه امروز و دانشگاههای ما الگوی پارسون جونزی پذیرفته شده و رایج است که الگویی سکولاریستی است.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد با بیان اینکه علمای سلف کتاب و احادیث مصباح الشریعه را مستند تلقی کردهاند عنوان داشت: در الگویی که امام صادق(ع) ارائه فرمودند عرصههای حیات به 4 بخش مواجه با خالق، مواجه با خود، مواجه با خلق و مواجه با دنیا تقسیم شده است و این الگو مانند الگوی پارسونزی فاقد خالق نیست.
وی در ادامه افزود: علامه جعفری نیز الگویی مشابه این دسته بندی ارائه داشتند که به نظر میرسد وی هم از همین روایت برداشت کردهاند.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه بر اساس الگوهای اسلامی در ذیل این تقسیم بندی میتوان خرده نظامهای دیگر سبک زندگی اسلامی را استخراج کرد عنوان داشت: ما چیزی به عنوان نظام طبیعت نداریم و این تعبیر، مفهومی سکولاریستی است و ما مواجه با خلقت هستیم نه طبیعت، به همین ترتیب میتوان کار را توسعه داد و ذیل این بینش، نظامهای حقوقی، اخلاقی، علمی و... تعریف و ساماندهی کنیم که این مدل الگو و اساس تدوین دانشنامهای بر اساس حکمت نبوی در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است که در حال انجام بوده است.
حجت الاسلام و المسلمین رشاد در تعریف سبک زندگی عنوان داشت: در این حوزه اشخاص مختلف تعاریف گوناگونی داشتهاند و ما سبک زندگی را به معنی عام تحقق عینی اسلام در حیات انسان با همه ابعاد و اعماق آن تعریف میکنیم که تعریف حضرت علامه نیز که از محتوای تفسیر المیزان قابل برداشت است همین است.
وی افزود: تعریف سبک زندگی به معنی اخص، منظومهای از شیوههای مواجهه جوانحی و جوارحی با عرصه حیات مبتنی بر معارف ارزشی برگرفته از منابع معتبر است.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد ضمن انتقاد از عدم توجه کافی به حوزههای اخلاقی اظهار داشت: در مقام نظر و عمل دانشگاه و حوزه ما از اخلاق غافل است، ما صدها درس خارج فقه و اصول داریم ولی درس خارج اخلاق نداریم، بلکه هزاران مجتهد اخلاقی داریم و مجتهد اخلاق کم داریم و در حالیکه پارلمان حقوق داریم، پارلمان اخلاق نداریم.
وی در پایان از استاد آیت الله مجتبی تهرانی یاد کرد و ابراز داشت: وی از نادر مجتهدانی است که نزدیک به نیم قرن در اخلاق اجتهاد کرد و مکتبی را بنیان نهاد که هنوز ناشناخته است و امیدواریم خداوند توان جبران این قصورات را فراهم کند./959/پ202/ص
ارسال نظرات