به مناسبت سال حماسه سیاسی و اقتصادی؛
ویژهنامه اینترنتی«اقتصاد مقاومتی» منتشر شد
خبرگزاری رسا ـ ویژهنامه اینترنتی«اقتصاد مقاومتی» به مناسبت سال حماسه سیاسی و اقتصادی در پایگاه اطلاعرسانی راسخون منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژهنامه اینترنتی «هنر برتر» شامل بانک احادیث، بانک پیامک، پرسش و پاسخ، معرفی پایگاهها، کارت پستال، ویژهنامههای مرتبط و سایر مقالات در پایگاه اینترنتی راسخون منتشر شد.
از جمله مقالات این ویژهنامه میتوان به قتصاد مقاومتی اقتصاد دفاعی یا ترمیمی، 10 نکته درباره تحقق اقتصاد مقاومتی، اقصاد مقاومتی از منظر رهبر معظم انقلاب، ستون فقرات اقتصاد مقاومتی، مختصات اقتصاد مقاومتی، مبانی اجرایی طرح مقاومت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی راهکار بیاثر کردن تحریمها، اقتصاد مقاومتی و ضرورت مقاومت اقتصادی، الزامات اقتصاد مقاومتی و ارتباط آن با الگوی سبک زندگی، دو سطح یک اقتصاد مقاوم و نقشه راه اقتصاد مقاومتی اشاره کرد.
اقتصاد مقاومتی از منظر مقام معظم رهبری
در مقالهای از این ویژهنامه میخوانیم: در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، واژه جدید « اقتصاد مقاومتی » به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است.
این واژه اولین بار در دیدار کارآفرینان با رهبر معظم انقلاب در شهریور سال 1389 مطرح شد، در همین دیدار، رهبر معظم انقلاب« اقتصاد مقاومتی » را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل « فشار اقتصادی دشمنان » و « آمادگی کشور برایی جهش » را معرفی کردند.
ایشان در دیدار با دانشجویان فرمودند:« اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنیها و خصومتهای شدید میتواند تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد».
دلیل دومِ ما که امروز کار برامان مهم است، کارآفرینى مهم است، این است که ما امروز در مقابل یک فشار جهانى قرار داریم، دشمنى وجود دارد در دنیا که میخواهد با فشار اقتصادى و با تحریم و با این کارهایى که شماها میدانید، سلطه اهریمنى خودش را برگرداند به این کشور، هدف این است.
یک کشور به این خوبى، با این همه منابع، منابع طبیعى، با این موقعیت سوقالجیشى، با همه امکانات، زیر نگین یک قدرتى در دنیا بوده، یک روز انگلیسها بودند، یک روز آمریکایىها بودند، در واقع نظام سلطه، دستگاه سلطه، امپراتورى سلطه، حالا آمریکا یک گوشهاى از این امپراتورى است، اینها مسلط بودند بر این کشور، انقلاب دست اینها را کوتاه کرده، سلطه میخواهد برگردد به این کشور، همه این تلاشها براى این است، مسآله انرژى هستهاى بهانه است، آن کسانى که خیال میکنند اگر ما مسأله انرژى هستهاى را حل کردیم، مشکلات حل خواهد شد، خطا میکنند.
مسألهى انرژى هستهاى را مطرح میکنند، مسأله حقوق بشر را مطرح میکنند، مسائل گوناگون را مطرح میکنند، که اینها بهانه است، مسأله، مسألهى فشار است، میخواهند یک ملت را به زانو در بیاورند، میخواهند انقلاب را زمین بزنند، یکى از کارهاى مهم همین تحریم اقتصادى است، میگویند ما طرفمان ملت ایران نیست، دروغ میگویند، اصلا طرف، ملت ایران است، تحریم براى این است که ملت ایران به ستوه بیاید، بگوید آقا ما به خاطر دولت جمهورى اسلامى داریم زیر فشار تحریم قرار میگیریم، رابطه ملت با نظام جمهورى اسلامى قطع بشود، هدف اصلا این است.
البته ملت ما را نمیشناسند، مثل همه موارد دیگر محاسباتشان غلط اندر غلط است، از نظر نظام سلطه، گناه بزرگ ملت ایران این است که خودش را از زیر بار سلطه آزاد کرده، میخواهند مجازات کنند به خاطر این گناه، که چرا خودت را از زیر بار سلطه ملت، آزاد کردهاى، این ملت راه را پیدا کرده، اصلا محاسباتشان اشتباه است، نمیفهمند چه کار باید بکنند و چه کار دارند میکنند. خب، اما فشار مىآورند، فشار اقتصادى از راه تحریمها.
ما باید یک اقتصاد مقاومتىِ واقعى در کشور به وجود بیاوریم، امروز کارآفرینى معناش این است، دوستان درست گفتند که ما تحریمها را دور میزنیم، بنده هم یقین دارم، ملت ایران و مسؤولان کشور تحریمها را دور میزنند، تحریمکنندگان را ناکام میکنند، مثل موارد دیگرى که در سالهاى گذشته در زمینههاى سیاسى بود که یک اشتباهى کردند، یک حرکتى انجام دادند، بعد خودشان مجبور شدند برگردند، یکى یکى عذرخواهى کنند، چند مورد یادتان هست لابد دیگر، حالا جوانها نمیدانند، در این ده بیست سال اخیر، از این کارها چند بار انجام دادند، این دفعه هم همین جور است، البته تحریم براى ما جدید نیست، ما سى سال است تو تحریمیم.
همه این کارهایى که شده است، همه این حرکت عظیم ملت ایران، در فضاى تحریم انجام گرفته، بنابراین کارى نمیتوانند بکنند، خب، ولى این دلیلى است براى همه مسؤولان و دلسوزان کشور که خود را موظف بدانند، مکلف بدانند به ایجاد کار، به تولید، به کارآفرینى، به پر رونق کردن روزافزون این کارگاه عظیم، که کشور ایران حقیقتا امروز یک کارگاه عظیمى است، همه خودشان را باید موظف بدانند.
اقتصاد مقاومتی، ضرورت مقاومت اقتصادی
در مقاله دیگری از این ویژهنمامه آمده است: با توجه به بررسی همه عوامل مؤثر و زیرسیستم دراقتصاد مقاومتی باید گفت که تحریمها نمیتوانند خلل مهمی برای کشوری با قدرت جمهوری اسلامی ایران وبا این مرزهای گسترده و منابع خدادادی ایجاد کنند، کشوری که به خدای متعال اتکا دارد وملتی استوار و هوشمند است حتما پیروز این میدان خواهد بود، نظام اسلامی قادر است با برنامهریزی، تلاش، تدوین استراتژیها و اقدامات لازم با محوریت اقتصاد مقاومتی، بخش عمدهای از تهدیدهای امروزین را نیز به فرصت تبدیل کند.
برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی راهکارهایی نیاز است که به این شرح است: اول، نقطه شروع اقتصادمقاومتی، سیاستگذاری برای اصلاح الگوی مصرف است، مصرف، تولید را جهت میدهد و این دو درکنارهم، جهت سرمایهگذاری را مشخص میکنند، رونق تولید داخلی و کاستن از وارداتی که میتواند به افول و کم رونقی و توقف واحدهای تولیدی داخلی منجرشود، سبب استقلال اقتصادی، قطع وابستگی به خارج و ارتقای تکنولوژی درسطح کلانتر میشود، البته باید به گونهای عمل کرد که اقتصاد مقاومتی به معنای تحمیل فشار به مردم نباشد.
دوم، افزایش بهره وری درتولید ،کاهش قیمت تمام شده تولیدات، کیفیت بهتر و خدمات بیشتر در رقابت با تولیدات خارجی و کاهش واردات، حمایت ازتولید ملی به ویژه تولیدات استراتژیک.
سوم، کاهش آمار بیکاری و خشکاندن ریشه های فقر و آسیب های اجتماعی ناشی از بیکاری در جامعه.
چهارم، فعالسازی سیستمهای حمایتی پولی و مالی و بیمهای بخش تولید برای تحرک دراقتصاد داخلی و نیز حمایت از صادرات کالاهای غیرنفتی.
پنجم، افزایش واردات دانش فنی، خطوط تولید و ماشین آلات در ازای کاهش واردات کالاهای مصرفی با توجه به اهمیت این نوع معاملات درعصراطلاعات، همزمان با تولید علم وتولید دانش فنی و حمایت از شرکتهای دانش بنیان.
ششم، توجه به معضل تورم و برقراری یک نظام قابل پیش بینی و قابل مدیریت درقبال شاخص تورم وتطبیق آن با سطح حقوق ودستمزدها و نیز قیمت ارز در پیشگیری سیاستهای بهینه دراین فرآیند.
هفتم، تبدیل تهدیدها به فرصت ها در روند تامین کالاها به این معنا که به محض اعمال تحریم در برخی از کالاها، شکلدهی به عزم ملی درحوزه فناوری و صنعت و تجارت برای ایجاد خودکفایی کامل یا حداقل خود اتکایی درتولید و تأمین این اقلام.
هشتم، برقراری ارتباطات خاص اقتصادی با برخی از کشورهای دوست، گسترش ارتباطات اقتصادی با کشورها و بلوک های منطقه ای و گسترش شرکای تجاری از یک شریک عمده به چند شریک کوچکتر.
نهم، شکلگیری روحیه جهاد ا قتصادی، تولید ملی وحمیت ایرانی، ضمن آنکه برای تقویت اقتصادی ملی، «دیپلماسی اقتصاد مقاومتی» نیزلازم است. هدف از این نوع دیپلماسی تبیین دستاوردهای اقتصاد مقاومتی درمقابل فشارهای وارده است، فشارها درمورد کالای مصرفی و شاخصهای روزمره اقتصادی وارد می شود، ولی دستاوردهای مقاومت کشور، دستاوردهایی استراتژیک و بلندمدت هستند، همچون خودکفایی درتکنولوژیها و فناوریهای برتر(هسته ای) و استقلال درسیاست خارجی و...
دهم، خودداری از اسراف و ضایع کردن کالاها و ذخیره سازی کالاهای اساسی در ابعاد حجیم از سوی دولت و انبارهای کوچک و هدایت شده و هوشمند از سوی مردم (مانند کشور سوئیس) حتی در زمان صلح و آرامش جهت تأمین امنیت غذایی مردم.
توانایی و نقش اقتصاد مقاومتی در بیاثرسازی تحریمها
در مقالهای با عنوان توانایی و نقش اقتصاد مقاومتی در بیاثرسازی تحریمها چنین آمده است:روندی که تا به حال در زمینه رفع اثرات تحریم در پیش گرفتهایم (دور زدن تحریمها)، منفعلانه، کوتاهمدت و پرهزینه است، اما راهکاری که اقتصاد مقاومتی به ما پیشنهاد میکند همان راهکاری است که هم میتواند اهداف روشهای قبل را پوشش دهد و هم ما را برای مقابله با تحریمهای سنگینتر آماده کند.
این روش تقویت زیرساختهای اساسی اقتصاد و حمایت از تکتک تولیدکنندگان و فعالین اقتصادی در داخل است که در پی تحقق آن، نیاز به واردات کاهش مییابد که در این صورت،اهرم فشاری به دست دشمنان باقی نخواهد ماند که درصدد تحریم برآیند و ما را زیر فشار قرار دهند.
هماکنون ما در زمینههایی ضربه میخوریم که در آنها ضعف داریم، برای مثال، همان طور که گفته شد، 80 درصد واردات ما از کالاهای واسطهای است که به نظر نمیرسد آنچنان فناوری پیچیدهای برای تولید آنها نیاز نباشد و تنها با یک مقدار همت و تلاش و مدیریت در این راستا، میتوانیم خودمان بخش اعظم آنها را تولید کنیم و نیازهای خود را از داخل تأمین نماییم و اینگونه خواهد بود که اقتصاد مقاومتی نتیجهاش را نمایان خواهد کرد.
ویژهنامه اینترنتی«اقتصاد مقاومتی» به مناسبت سال حماسه سیاسی و اقتصادی در پایگاه اطلاعرسانی راسخون منتشر شده است و علاقمندان به مشاهده و استفاده از این ویژهنامه میتوانند به نشانی اینترنتی www.rasekhoon.net مراجعه کنند./907/ت302/پ
ارسال نظرات