۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۹:۴۷
کد خبر: ۱۶۴۳۹۲
به مناسبت روز مادر؛

ویژه نامه اینترنتی «تا ابد مادر» منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ ویژه نامه اینترنتی «تا ابد مادر» به مناسبت روز مادر در پایگاه اطلاع‌رسانی راسخون منتشر شد.
ويژه‌نامه تا ابد مادر
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژه نامه اینترنتی «تا ابد مادر» شامل بانک احادیث، بانک پیامک، پرسش و پاسخ، گالری تصاویر، کارت پستال، بانک صوت و فیلم، ویژه‌نامه های مرتبط و سایر مقالات در پایگاه اینترنتی راسخون منتشر شد.
از جمله مقالات این ویژه‌نامه می‌توان به  مقام والای مادر در قرآن کریم، نیکی به پدر و مادر، احترام به پدر و مادر از دیدگاه قرآن، آداب در محضر پدر و مادر، مقام پدر و مادر، نقش مادر در تثبیت جایگاه پدر در خانواده، قداست مادر در فرهنگ اسلامى‏،  مادر نمونه، قرآن و نقش مادر در تربیت جوانان‏ و باغبان هستی‏ اشاره کرد.
مقام والای مادر در قرآن کریم
در مقاله‌ای از این ویژه‌نامه می‌خوانیم: نوع دستورهایی که اسلام به زن ومرد می‏دهد، در عین حال که یک راه مشترکی برای هر دو قائل است ولی راه مخصوص را هم از نظر دور نمی‏دارد، وقتی احترام به پدر ومادر را بازگو می‏کند، برای گرامیداشت مقام زن، نام مادر را جداگانه و بالاستقلال طرح می‏کند.
قرآن کریم می‏فرماید:«اما یبلغن عندک الکبر احدهما او کلاهما فلا تقل لهما اف ولاتنهرهما وقل لهما قولا کریما؛ اگر یکی از آن دو یا هر دو، در کنار تو به سالخوردگی رسیدند به آنها حتی«اوف‏» مگو وبه آنها پرخاش مکن و با آنها سخنی شایسته بگوی».
ودر بخشی دیگر می‏فرماید: «ما سفارش کردیم به انسان که احسان را نسبت‏ به پدر و مادر فراموش نکند»، «و وصینا الانسان بوالدیه احسانا؛ وانسان را نسبت‏ به پدر ومادرش به احسان سفارش کردیم».
«وقضی ربک الا تعبدوا الا ایاه و بالوالدین احسانا، پروردگار تو مقرر کرد که جز او را مپرستید و به پدر ومادر خود احسان کنید» و در جای دیگر احسان به پدر ومادر را در کنار عبادت حق یاد می‏کند: «ان اشکر لی و لوالدیک؛ شکرگزار من و پدر ومادرت باش».
اما با همه این تجلیل‏های مشترک، وقتی می‏خواهد از زحمات پدر ومادر یاد کند، از زحمت مادر سخن می‏گوید، نه از زحمت پدر، آنجا که می‏فرماید: «و وصینا الانسان بوالدیه احسانا حملته امه کرها و وضعته کرها وحمله وفصاله ثلاثون شهرا؛ زحمات سی ماهه مادر را می‏شمارد، که دوران بارداری، زایمان، ودوران شیرخوراگی برای مادر دشوار است»، وهمه اینها را به عنوان شرح خدمات مادر ذکر می‏کند، قرآن کریم به هنگام یادآوری زحمات حتی اشاره‏ای هم به این موضوع ندارد که پدر زحمت کشیده است.
بنابراین، آیات قرآن که در مورد حق شناسی از والدین آمده است ‏بر دو قسم است، یک قسم حق‌شناسی مشترک پدر ومادر را بیان می‏کند و قسم دیگر، آیاتی است که ویژه حق شناسی مادر است، قرآن کریم اگر درباره پدر حکم خاصی بیان می‏کند فقط برای بیان وظیفه است، نظیر «وعلی المولود له رزقهن وکسوتهن بالمعروف؛ خوراک وپوشاک مادران به طور شایسته به عهده پدر فرزند است».
ولیکن هنگامی که سخن از تجلیل و بیان زحمات است، اسم مادر را بالخصوص ذکر می‏کند.
نیکى به پدر و مادر
در مقاله دیگری از ویژه‌نامه تا ابد مادر آمده است:گرچه عواطف انسانى و مسایل حق شناسى به تنهایى براى رعایت احترام به پدر و مادر کافى است ولى از آنجا اسلام حتى در مسایلى که هم عقل در آن استقلال کامل دارد و هم عاطفه آن را به وضوح در مى یابد، سکوت روا نمى دارد بلکه به عنوان تأکید هم که شده در اینگونه موارد دستورات لازم را صادر می‌کند.
در مورد احترام والدین آنقدر تأکید کرده است که در کمتر مسأله اى دیده مى شود و در اکثر موارد بعد از اینکه دستور داده به اینکه ستایش نکنید مگر خداى واحد را، احترام آنها را بلافاصله ذکر می‌کند.
از آیات قرآن مجید و روایات اهل بیت علیه السلام استفاده مى‌شود که نه تنها عقوق والدین یعنى آزردن و رنجاندن آن‌ها حرام و از گناهان کبیره است بلکه احسان و نیکى کردن و اداى حق آن‌ها واجب است و ترک آن حرام است.
قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «وَوَصَّیْنا الْاِنْسانَ بِوالِدَیْهِ اِحْساناً؛ ما به انسان توصیه کردیم که به پدر و مادرش نیکى کند»
احسان گاهى با (إلی) و گاهى با (بـ) ذکر مى‌شود، در صورتى که با «إلی» ذکر شود ، مفهوم آن نیکى کردن است هرچند به طور غیرمستقیم و با واسطه باشد، اما هنگامى که با «ب» ذکر مى‌شود معنى آن نیکى کردن به طور مستقیم و بدون واسطه است، بنابراین آیه شریفه فوق تأکید مى کند که موضوع نیکى به پدر و مادر با باید آن قدر اهمیت داد که شخصا و بدون واسطه به آن اقدام کرد.
منصور بن حازم گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : کدام عمل افضل است، فرمود: «نماز در وقتش و احسان به پدر و مادر و جهاد در راه خدا عزوجل».
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمود:«کسى که والدین خود را بیازارد مرا اذیت کرده و کسى که مرا بیازارد خداى را آزرده و کسى که خدا را بیازارد ملعون است».
از حضرت امام صادق علیه السلام) روایت شده که «کسى که به پدر و مادرش از روى غیظ بنگرد در حالى که والدین بر او ستم کرده باشند خداوند نماز او را نمى پذیرد». پس چگونه است در صورتى که به او نیکوکار باشند.
باغبان هستی
در مقاله‌ای از این ویژه نامه با عنوان باغبان هستی چنین آمده است: مادر، ای لطیف‌ترین گل بوستان هستی، ای باغبان هستی من، گاه رویید نم باران مهربانی بودی که به آرامی سیرابم کند، گاه پروریدنم آغوشی گرم که بالنده‌ام سازد و گاه بیماری‌ام طبیبی بودی که دردم را می‌شناسد ودرمانم می‌کند گاه اندرزم حکیمی آگاه که به نرمی زنهارم دهد، گاه تعلیمم، معلمی خستگی ناپذیر و سخت‌کوش که حرف به حرف دانایی را در گوشم زمزمه می‌کند، گاه تردیدم، راهنمایی راه‌آشنا که راه را از بیراهه نشانم دهدع مادر تو شگفتی خلقتی تو لبریز از عظمتی، تو را سپاس می‌گویم و می‌ستایمت.
مهربانی و لطافت مادر را بارها یاد کرده‌ایم و ستوده‌ایم، ولی من لحظه ناب خشم و قهر او را می‌ستایم.
لحظاتی که پایم در راه می‌لغزید و سوی بیراهه می‌رفتم، لحظاتی که دست به خطا بردم و از سر جهل راه عصیان را پیش می‌گرفتم، نه به کلام او دل سپردم و نه به نگاه زنهار زده‌اش وقعی می‌نهادم، سر در جیب جهالت فرو کرده، راه خود می‌رفتم و او چون کوهی سترگ، راه بر من می‌بست، چون رودی خروشان می‌خروشید، آنگونه که خود را خردتر از آن می‌دیدم که نافرمانی کنم و چه زود پرده جهالتم دریده می‌شد و چشم دلم گشوده و می‌دیدم که باخشم لبریز از مهربانی‌اش، چگونه راه راه را بر پرتگاه خطا بسته است و آن ‌گاه فروتنانه به سپاس می‌نشستم.
به همان اندازه که مهربانی و لطافت مادر قابل ستایش است، قدرتمندی و استواری در راه تربیت صحیح کودک نیز قابل تحسین، و شایسته ستایش است، مادر فهمیده و دانا، با جدیت از مشاجره با کودک و یا کوتاه آمدن در مورد خواسته‌های نابه‌جای او دوری می‌کند و با قدرتمندی، راه او را بر خطا می‌بندد و این، بهترین راه برای سلامت جسمی و روحی کودکی است که نه خوب و نه بد را می‌شناسد و نه می‌تواند بفهمد و بشناسد.
مادر مسلمان، در کنار همه محبت‌های مادرانه و عاطفه بی‌پایان که خداوند به او بخشیده است، چون راهنمایی است که کودک را از همان ابتدا با اصول اسلامی آشنا می‌کند، او با نقل داستان‌های واقعی یا تخیلی، تذکر گام به گام و بیان کودکانه از واقعیت‌ها و بایدها و نبایدها، کودک را با رفتاری مطلوب و اسلامی پرورش می‌دهد، آنگونه که این رفتارها از همان آغاز کودکی در وجود کودک برجسته می‌شود، چنین مادرانی که راه سعادت را بر روی فرزندان خود می‌گشایند، شایسته تحسین و پاداش الهی هستند.
ویژه نامه اینترنتی «تا ابد مادر» به مناسبت روز مادر در پایگاه اطلاع‌رسانی راسخون منتشر شده است و علاقمندان به مشاهده و استفاده از این ویژه‌نامه می‌توانند به نشانی اینترنتی www.rasekhoon.net مراجعه کنند./907/ت303/ن
ارسال نظرات