۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۴
کد خبر: ۱۶۵۷۵۵
مدیر مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام:

مشارکت سیاسی در نظام سیاسی اسلام یک تکلیف است

خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام دعایی، ساز و کار انتخابات در ایران را از موفق ترین مدل های عقلانی و اخلاقی نظام های انتخاباتی جهان دانست و گفت: تمام شبهاتی که نسبت به شورای نگهبان مطرح می شود، ناشی از القائات اجانب، شیطنت های باندهای مافیایی طمعکار داخلی یا ضعف اطلاعات و بینش های ناقص است.
حجت الاسلام سيدمحسن دعايي، مسؤول موسسه مطالعات راهبردي علوم و معارف اسلامي

 حجت الاسلام سیدمحسن دعایی، مدیرعامل مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، در خصوص معیارهای اخلاقی انتخابات اسلامی اظهار داشت: در نظام سیاسی اسلام، مشارکت آحاد جامعه در مسائل سیاسی به عنوان تکلیف معرفی شده چرا که اسلام، دینی کامل و دارای نظام های متعدد است که از مهمترین نظامات آنٰ ‌نظام سیاسی است.

 

وی افزود: این نظام سیاسی، مشروعیت خود را از عالم قدس و مقبولیت را از شهروندان می‌گیرد از این رو همه ما به عنوان یک تکلیف، وظیفه حضور و مشارکت سیاسی داریم و اولین معیار اخلاقی، نگاه تکلیف مدارانه به این حضور است.

 

 حجت الاسلام دعایی، حق مداری را دومین ویژگی انتخابات اسلامی برشمرد و گفت: اساس فعالیت های سیاسی در اسلام مساله حق مداری کاندیداها و طرفداران آن ها است؛ اسلام دائر مدار حق است و همه مبانی دین بر مدار حق می چرخد بنابراین ما باید شاخصه های حق را شناخته و در رفتارها، افکار و فعالیت ها آن را تشخیص دهیم.

 

اسلام دارای سبک زندگی سیاسی مستقل است

مدیرعامل مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام با بیان این که با رعایت دو شرط فوق، تمام یا بخش عمده ای از آسیب های مبتلابه نظام انتخاباتی ما به طورکلی برچیده می شود، افزود: البته مراعات اخلاق و تقوای سیاسی نیز می تواند به عنوان زیرمجموعه حق مداری مطرح باشد؛ اگر اخلاق و تقوا در فرآیند انتخاب کردن و انتخاب شدن پیاده شود، یک عمل عبادی پرنشاط شیرین و به دور از آفات در جامعه شکل می گیرد که ذاتا با سبک دموکراسی های هوس آلود و قدرت زده غرب، متمایز است.

 

وی با اشاره به این که اسلام دارای سبک زندگی سیاسی مستقل برای خود است، تأکید کرد: ما مجاز نیستیم سبک زندگی خود را در هیچ یک از عرصه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی از غرب بگیریم.

 

شعار پیروزی به هر قیمت، خیانت به آرمان های انقلاب است

این پژوهشگر حوزوی در مورد برکات رعایت اخلاق انتخاباتی، تصریح کرد: این که هدف وسیله را توجیه می کند، در اسلام موجه نیست؛ کسی که مطلوب خود را با معصیت خدا طلب کند از هدف خود عقب می افتد بنابراین ما مجاز نیستیم پیروزی به هر قیمت را دستور کار خود قرار دهیم چرا که این عمل، خیانت به آرمان های انقلاب و برگرفته از مبانی منطق مادی گرایانه لیبرال غرب است.

 

حجت الاسلام دعایی خاطرنشان کرد: اگر اخلاق انتخاباتی ملاحظه شود٬ آزردگی ها٬ کدورت ها و تنش های نفسانی مهار می شود و در پرتو آن بر اساس آیه شریفه «سابقوا الی مغفرة من ربکم....»٬ مردم در انتخابات مانند یک مسابقه مثبت با نگاه برد – برد و تکلیف محور عمل می کنند و همه در آن پیروز هستند.

 

در نگاه اسلامی، انتخابات برنده و بازنده ندارد

 مدیرعامل مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام با بیان این که چنین فضایی اساسا با فضای تنش زای رقابت های نفسانی در مدل های غربی متفاوت است، افزود: در نگاه اسلامی، شرکت در انتخابات٬ مصداق بارز «احدی الحسنین»‌ است؛ هم کسی که خدا خواسته و قلوب مردم نیز جذب او شده٬ پیروز است و هم کسی که انتخاب نشده، چرا که هر دو برای خدا آمده اند و فیض و اجر دارند.

 

وی، شکل گیری یک حرکت جمعی عبادی در مقیاس ملی به منظور اقامه دولت اسلام، عزت جامعه و تعالی مدیریتی آن را از دیگر برکات رعایت اخلاق در انتخابات دانست و گفت: در این نگاه، همه با عشق می آیند و دنبال گزینه اصلح هستند و از حاشیه ها٬ تخریب ها و توهین ها و هزینه های هنگفت و اسراف کاری ها جلوگیری می شود.

 

ساز و کار انتخابات در ایران، از موفق ترین مدل های عقلانی و اخلاقی انتخاباتی جهان است

این پژوهشگر حوزوی در ادامه، درباره جایگاه شورای نگهبان در نظام انتخاباتی کشور، اظهار داشت: ساز و کار انتخابات در ایران جزو یکی از موفق ترین مدل های عقلانی و اخلاقی نظام های انتخاباتی جهان است چرا که هدف اصلی آن، گزینش عناصر سالم و صاحب صلاحیت برای ایفای نقش های برجسته حاکمیتی در نظام کلان سیاسی کشور است و طبعا گزینش چنین افرادی طبعا یک امر تخصصی و بسیار مهم تلقی می شود.

 

به جای شبهه افکنی، قدردان نقش شورای نگهبان در سالم سازی فرآیند انتخابات باشید

حجت الاسلام دعایی اضافه کرد: شورای نگهبان به عنوان یک جمع برجسته متشکل از فقهای عادل و حقوقدانان متعهد و وارسته با آیین نامه های مربوطه در فرآیند تأیید صلاحیت داوطلبان، برای نظارت و کنترل سلامت مسیر انتخابات، بنا به تعبیر رهبر معظم انقلاب٬ امر بسیار مبارکی است که بایستی به جای شبهه افکنی، قدردان نقش آن در سالم سازی فرآیند انتخابات بود.

 

وی ادامه داد: تمام شبهاتی که نسبت به شورای نگهبان مطرح می شود، ناشی از القائات اجانب از یک سو و شیطنت های باندهای مافیایی طمعکار داخلی یا ضعف اطلاعات و بینش های ناقص است.

 

صرف دانش برای مدیریت سالم کافی نیست

مدیرعامل مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام در مورد ضرورت جمع میان تعهد و تخصص در یک کاندیدا، ابراز داشت: در نظام ولایی و سیاسی اسلام٬ احراز صلاحیت برای تصدی مناصب حاکمیتی، صددرصد منوط به بهره مندی از صلاحیت های علمی تخصصی و فنی از یک سو و صلاحیت های اخلاقی و ایمانی و تعهدی از سوی دیگر است. تردیدی نیست که هر یک از این ها دچار نقص شود، ضربه ای سهمگین به جایگاه مورد انتخاب زده و تبعات سوء مدیریتی فرد انتخاب شده متوجه ملت خواهد بود.

 

وی با بیان این که صرف دانش برای مدیریت سالم کافی نیست، افزود: چه بسا انسان های عالم به تمام معنا که به دلیل بی بهره گی از تقوای الهی، خیانت های سنگینی به مجموعه تحت مدیریت خود روا می دارند. بنابراین در انتخاب یک مدیر، بایستی به درجه بالای آرمانخواهی، ایمان به غیب، ارزش ها و مراتب برجسته تهذیب و صفای باطن و عدم طمع به دنیا توجه شود.

 

شوراها زمینه ساز نظارت همه جانبه یک جمع متخصص بر مدیریت شهر و روستاست

حجت الاسلام دعایی در ادامه به نقش شوراها و اهمیت انتخابات آن اشاره و تصریح کرد: اگر نقش شورا مورد توجه قرار گیرد، مردم کوچکترین اهمالی در حسن انتخاب خود نمی کنند بلکه با طیب خاطر برای انتخاب عناصر دارای صلاحیت های لازم اقدام و در احراز اصل صلاحیت ها به تشخیص شورای نگهبان اقتدا خواهند کرد.

 

وی، شوراهای شهر و روستا را زمینه ساز نظارت همه جانبه یک جمع تخصصی بر مدیریت شهر و روستا دانست و گفت: این جایگاه بسیار مهمی است؛ نمی توان تصور کرد شهری که با هزینه و عوارض مردم مدیریت و رفاه مردم توسط مدیران شهری تدبیر می شود، بی نیاز از یک قوه عاقله و اتاق فکر برای تصویب و کنترل برنامه و بودجه و نظارت روند اجرایی باشد.

 

مدیرعامل مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام یادآور شد: این از بدیهیات هر اجتماع مدنی است که تأمین معمول ترین نیاز شهر با یک تدبیر آگاهانه و مؤمنانه به وجود یک جمع فرهیخته متخصص و مهذب وابسته است./930/ت301/ع

ارسال نظرات