نداشتن تعهد کاری و نبود نظارت سبب فرار از کار در جامعه میشود
حجتالاسلام رضا برنجکار، عضو هیأت علمی پردیس قم دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در پاسخ به پرسشهای« چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟ علت کار گریزی چیست؟ وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟ بعضیها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کار گریزی چیست؟» به عوامل تحقق نیافتن کار جمعی اشاره کرد و گفت: کار جمعی وقتی صورت میگیرد که یک نهاد یا سازمان، مسؤول کار بشود و آن را مدیریت کند.
وی در ادامه افزود: علت نبود کار جمعی در جامعه امروز ما به ویژه در میان قشر روحانیت این است که ما، در روحانیت، حکومت اسلامی و ساختار جمعی نداشتیم و وضعیت به این گونه بوده است که حوزه ساختار فردی داشته و به حداقلها اکتفا میکرده است.
عضو هیأت علمی پردیس قم دانشگاه تهران بیان داشت: در دوران قدیم اکثریت بحثها فردی بوده است یعنی ساختاری نبوده که افراد را دور هم جمع کند و فقط عدهای تبلیغ و تدریس میکردند البته آن هم نه به صورت ساختار یافته بلکه به صورت خود جوش و همین روال در مورد آموزش و پژوهش هم صدق میکند.
وی خاطر نشان کرد: البته بعد از انقلاب یک سری از کارهای جمعی شروع شد ولی چون افراد به کارهای فردی عادت کرده بودند باز هم به لحاظ مفهومی، یک کار فردی را دنبال میکردند.
حجتالاسلام برنجکار بر لزوم کار دسته جمعی تأکید کرد و گفت: البته کار جمعی وقتی صورت میگیرد که یک نهاد مسؤول کار بشود تا پروژه به درستی مدیریت شود. در این زمان است که ما باید کار جمعی کنیم و آموزش بدهیم و پروژههای جمعی تعریف بکنیم. علت را هم میتوانیم کمبود سازمانهایی که پروژه های جمعی را مدیریت بکنند، بدانیم.
وی در این باره تصریح کرد: ما باید مسائل علمی و اجتماعی را در عمل تحقق بخشیم، ما باید سیستمی را طراحی کنیم و این سیستم را عملی کنیم، در غیر این صورت تدین و انگیزه فردی از بین میرود، در مراکز و سازمانها بایستی واحد کارسنجی داشته باشیم تا نتیجه کار را بسنجیم و نه ساعت کار را و در نتیجه افراد بجای اینکه به دنبال ساعت کاری باشند به دنبال کار مفید خواهند رفت.
عضو هیأت علمی پردیس قم دانشگاه تهران درباره علت فرار از کار در جامعه گفت: از علل کار گریزی میتوان به نداشتن تعهد کاری و این عقیده که، کار کردن و کار نکردن فرقی با هم ندارد، عدم نظارت و این که مفهوم کار در ادارات و سازمانهای ما عملیاتی نشده است را میتوان اشاره کرد، ما باید از شعار دادن پرهیز کنیم البته تبلیغ اثر دارد و به جای خود بسیار سودمند است.
وی در پایان گفت: تا وقتی نتوانیم شعار را به عمل تبدیل کنیم فایده ندارد البته بعد از اینکه این امر در جامعه نهادینه شد دیگر نیاز به نظارت آن چنانی ندارد، سبک زندگی مورد نظر مقام معظم رهبری این است که فرهنگ زندگی اسلامی در زندگی عملی شود، و باید همه آن را عمل کنند، ولی متأسفانه فقط بیانات رهبری را تکرار میکنند.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، پرسشهای زیر بخشی از آن پرسشها است:
چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟
علت کار گریزی چیست؟
چرا در روابط همسایگیمان رعایتهای لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینه فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطی به طور کامل نیستیم؟
حد زادوولد در جامعه ما چیست؟
الگوی تفریح سالم چیست؟
نوع معماری در جامعه ما چگونه است؟ چقدر متناسب با نیازهای ماست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخی از بخشهای کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگری و بیصبری در میان بعضی از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانون گریزی در برخی از مردم چیست؟
انضباط اجتماعی در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخی از حرفهای خوب، ایدههای خوب، در حد رؤیا و حرف باقی میماند؟
چه کنیم که ریشهٔ ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینی چقدر برای ما ضروری است؟
تجملگرایی چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیاری از مردم ما مصرفگرایی رواج دارد؟
چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟
چرا در برخی از بخشهای کشورمان روی آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهٔ رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینی چقدر برای ما ضروری است؟ چقدر درست است؟
طراحی لباسمان چقدر متناسب با نیازهای ما و عقلانی و منطقی است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهای روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوییم؟
بعضیها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کار گریزی چیست؟
علت پرخاشگری و بیصبری و نا بردباری در میان بعضی از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفی در بخشهای مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههای اداری ما کم است؟
چرا در بعضی از شهرهای بزرگ، خانههای مجردی وجود دارد؟ این بیماری غربی چگونه در جامعه ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشی خانواده، آنچنان که در غرب رایج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعه ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود، هم وظائف اجتماعیاش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگیاش محفوظ بماند؟/979/ت302/ن