رعایت حقالناس از عوامل مهم تربیت صحیح فرزندان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حضرت آیتالله حسین مظاهری، رییس حوزه علمیه اصفهان امروز در درس اخلاق خود که در مدرسه صدر بازار برگزار شد، گفت: تضییع حقالناس بسیار گناه بزرگی است، اگر مال مردم یا بیتالمالش بسیار بزرگ است، اما بزرگتر از آن تهمت، غیبت و شایعهپراکنی است که رعایت آن و جبران آن بسیار مشکل است.
وی با اشاره به اینکه حقالناس همچون تهمتها، غیبتها و شایعهپراکنیها روی نطفه و در نهایت تربیت فرزند تأثیر میگذارد، ابراز کرد: یکی از دلایل تربیت بد افراد همین رعایت نکردن حقالناس است، همه باید حقالناس را مراعات کنیم.
حضرت آیتالله مظاهری با اشاره به اهمیت حقالناس، افزود: اولین گردنه قیامت سؤال از نماز و دومین گردنه قیامت پرسش از حقالناس است، که خود خداوند در این گردنه سؤالکننده است، «إن ربک لباالمرصاد».
استاد درس خارج حوزه علمیه با بیان اینکه خداوند به عزت و جلالش قسم خورده است که از حقالناس نخواهد گذشت، اظهار کرد: خداوند در موضوع حقالناس سختگیری میکند، هم قرآن و هم روایات بر این نکته تأکید میکنند که حسنههای فرد به دلیل حقالناس به دیگری داده میشود.
وی تأکید کرد: امام صادق(ع) میفرماید ممکن است کسی که حقالناس کرده باشد، اعمال خوبی داشته باشد، اما اعمال خوب وی را به فرد بستانکار میدهند و در قیامت مورد مسخره قرار میگیرد.
حقالناس سبب از بین رفتن اعمال صالح انسان میشود
حضرت آیتالله مظاهری با اشاره به اینکه اگر فرد از راه حرام و حقالناس مال تهیه کند و به اهل و عیالش بدهد، در قیامت زیاندیده و خسرانزده میشود، ادامه داد: اگر فرد اعمال حسنهای نداشته باشد، به جای حقالناس، اعمال بد فرد دیگر را در کارنامه او مینویسند.
وی بیان کرد: رعایت حقالناس بسیار مشکل است، پیامبر اکرم(ص) برای ده درهم که از بیتالمال نزدشان بود و نتوانستند به افراد مستحق برسانند، بسیار ناراحت بودند، این اهمیت و جایگاه حقالناس را میرساند.
رییس حوزه علمیه اصفهان اظهار کرد: امام علی(ع) به استاندار خود نامه مینویسد و بیان میکند که قلمهایتان را ریز کنید، میان سطرها فاصله نیندازید و از زیادهروی در سخن گفتن بپرهیزید زیرا اموال بیتالمال و مسلمانان تحمل اینگونه ضررها را ندارد.
وی با اشاره به اینکه رعایت حقالناس نزد بزرگان و علما گاه از نظر ما سختگیری یا خدای ناکرده سفیهانه میآید، بیان کرد: امام علی(ع) دو ثلث جهان زیر نظرش است اما با این حال در ریز کردن قلم توصیه میکند.
کمکاری، بدکاری و بیکاری حقالناس است
حضرت آیتالله مظاهری بیان کرد: یک قسمت از حقالناس مال است، اما یک قسمت آن کمکاری، بدکاری و بیکاری هم راجع به ادارهها و هم درباره طلبهها است و درباره این موضوع هم قرآن بسیار گوشزد کرده است.
وی آبروی مردم را مهمتر از حقالناس برشمرد و افزود: علیبنیقطین وزیر هارونالرشید است که به توصیه امام رضا(ع) در دربار او قرار داشت، ابراهیم جمال که ساربان بود به ملاقات علیبنیطقین در مدینه رفت اما نتوانست ملاقات انجام بدهد.
استاد اخلاق حوزه علمیه با بیان اینکه ابراهیم جمال ماجرای خود را برای حضرت موسیبنجعفر(ع) تعریف کرد، ادامه داد: امام هفتم در این موضوع بسیار ناراحت شدند که چرا علیبنیقطین با ابراهیم ملاقات نکرده است و امام علیبنیقطین را به خانه خود راه نداد.
وی گفت: با تهمتها، غیبت، شایعهپراکنی دچار تضییع حقالناس میشویم و اهلبیت(ع) و پیامبر(ص) را آزرده خاطر میکنیم، باید توجه داشت که این داستانها واقعی است و در عالم واقع اتفاق افتاده است./914/پ202/ع