برای چهار سال نیروگاه های کشور سوخت ذخیره کرده ایم/ برخی نقدها به توافق ژنو وارد است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، ابعاد مختلف توافق ایران با گروه 1+5 و ابعاد فنی پرونده هسته ای ایران را تشریح کرد.
وی با بیان این که ایران در ماه 15 کیلوگرم غنی سازی بیست درصد در فردو و نطنز تولید می کرد، بیان داشت: ما با توافق ژنو از حق غنی سازی خود عدول نکرده ایم، ما به اندازه سه چهار سال سوخت بیست درصد ذخیره داریم و انباشت سوخت بیش از این برای ما مفهوم ندارد.
با تعلیق بیست درصدی غنی سازی چیزی را از دست نداده ایم
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: با تعلیق بیست درصدی غنی سازی، جمهوری اسلامی ایران چیزی را از دست نداده است.
آبشارهای فردو در دولت سابق هم فعال نبود
وی درباره محدودیت های ایجاد شده طبق توافق ژنو برای نیروگاه فردو و اراک نیز بیان کرد: 12 آبشار فردو هیچ گاه کار نمی کرده و از دولت سابق هم کار فعال نبوده است.
صالحی افزود: بنا به تصمیات سیاسی که آن زمان اتخاذ شد و درست هم بود تصمیم بر این شد که گاز به فردو تزریق نشود، الان هم این روند ادامه دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: ما 9 هزار سانتریفیوژ داریم که به بخشی از آن نیز از سابق گاز تزریق نشده بود، این گونه تلقی و تصور نشود که فعالیت های هسته ای ما متوقف شده است.
نمی دانیم برخی محاسبات شان چگونه است؟
وی اضافه کرد: در برخی رسانه ها مطرح شده بود که هفتاد درصد فردو متوقف شده است، ما نمی دانیم این آمار را چگونه محاسبه کرده اند؟
وزیر امور خارجه سابق کشورمان بیان کرد: اگر پنج سال پیش غربی ها سوخت بیست درصد را به ما می دادند ما همین کاری که امروز می کنیم را انجام می دادیم و به سمت غنی سازی بیست درصد نمی رفتیم.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: با کارشکنی غربی ها آقای احمدی نژاد پول خوبی را در اختیار ما قرار داد، خارجی ها می گفتند ایرانی ها بلوف می زنند و نمی توانند صفحه سوخت بسازند اما دانشمندان جوان ما با توانایی های خود دنیا را حیرت زده کردند.
وی بیان داشت: ما توانمندی تولید بیست درصد را داریم منتهی الان نیازی نداریم و با تعلیق آن چیزی را از دست نداده ایم.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان درباره راکتور آب سنگین اراک نیز گفت: راکتور آب سنگین اراک هنوز کار آن تمام نشده و بیست درصد کارهای عمرانی و تجهیزاتی آن مانده است و نباید به گونه ای القا شود که متوقف شده است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره فراوری سوخت و علت نگرانی غربی ها در این باره، گفت: ما نیازی به فراوری نداریم، قصد باز فراوری سوخت اراک را نداریم و در مورد پروژه نیروگاه اتمی بوشهر نیز به روس ها پس می دهیم.
سر و صدایی که غربی ها به راه انداخته اند بی پایه و اساس است
رییس سازمان انرژی اتمی یادآورشد: سرو صدایی که غربی ها در این باره به راه انداخته اند از نظر فنی بی پایه و اساس است، ما حاضریم در یک رسانه بین المللی با دانشمندان آنها مناظره کنیم، آنها می گویند شما از پلوتونیوم می توانید برای مقاصد غیر صلح آمیز هسته ای استفاده کنید؛ در حالی که سوخت ما یک سال در راکتور می ماند و طبیعتا عناصر همزاد پلوتونیوم تولید می شود و جداسازی آنها نیاز به محفظه های پیچیده ای دارد و آنها خودشان می دانند این پلوتونیوم متناسب برای ساخت سلاح های اتمی نیست.
غربی ها نیاز ما به سوخت بیست درصد را تامین نکنند خودمان اقدام می کنیم
وی گفت: البته ما از حق بازفراوری و غنی سازی خود عدول نکرده ایم، اما داوطلبانه گفته ایم غنی سازی را در حد پنج درصد نگاه می داریم و اگر بیش از آن نیاز داشتیم آنها باید تامین کنند و اگر نکردند خود ما اقدام می کنیم.
صالحی یادآورشد: ما امکان غنی سازی در هر سطحی را داریم اما دواطلبانه این کار را انجام داده ایم و غنی سازی بیست درصدی را متوقف کرده ایم.
رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤال دیگری درباره برداشت غربی ها و اوباما از تعلیق برخی فعالیت های هسته ای ایران و القای برچیده شدن فعالیت های هسته ای ایران، گفت: البته ما آنها را درک می کنیم؛ اما چند ساعت نیاز دارد که اینها وصل شود، یک لوله در وسط است که ما آن را مهر و موم کرده ایم و وصل و باز کردن آن کار دشواری نیست.
وی تصریح کرد: ما نه به دنبال تولید، نه به دنبال انباشت و به دنبال استفاده از سلاح هسته ای هستیم، آنها اهل منطق نیستند، ما بدون لجاجت و با نشان دادن حکمت و عقلانیت سیاسی با ارشادات و هدایت های رهبری و کمک های رییس جمهور این مسیر را طی کردیم و خوشبختانه انسجام خوبی نیز در کشور وجود دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: ما غنی سازی پنج درصد را تولید می کنیم، ساخت و ساز در اراک ادامه دارد و تنها بیست درصد را متوقف کرده ایم و با عدم نصب برخی تجهیزات در این شش ماهه چیزی را از دست نداده ایم.
ملت مطمئن باشد از منافع ملی و حقوق آنان عدول نمی کنیم
صالحی تاکید کرد: ملت بزرگ ما مطمئن باشند مسؤولان در جهت تامین منافع ملی در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت اقدام می کنند، این تصمیمات نیز شخصی نیست، بلکه محصول مذاکرات داخلی فراوان است.
اذعان می کنیم تفاهم نامه ایده ال نیست
وی افزود: البته ما اذعان می کنیم که این تفاهم نامه ایده ال نیست؛ ایده ال این بود که فتوای مقام معظم رهبری مبنای عمل قرار می گرفت، اما به هر حال آنها مثل ما فکر نمی کنند.
وی با بیان این که باید این تفاهم نامه را در شرایط زمان و مکان خود بسنجیم، تصریح کرد: تا به امروز دست برتر با ایران بوده است؛ آنها تحت تاثیر لابی صهیونیسم هستند و آنها از این توافق نگران هستند.
رییس سازمان انرژی اتمی کشور با اشاره به توافق هسته ای ایران در سال های اخیر با طرف های غربی در زمانی که مسؤولیت پرونده ایران با دکتر روحانی بود، گفت: دکتر روحانی موفق شد جلوی اجماع جهانی را در آن سال بگیرد، الان آنها می خواهند جلوی اجماع داخلی ما را بگیرند، از این رو باید به صورت یکپارچه دست به دست هم دهیم و در یکدلی خود را در مقابل طرف مقابل که دشمنی و نقض عهد آنها را دیده ایم نشان دهیم.
تحمل دولت در پذیرش انتقادات بالاست
صالحی با تاکید بر این که ما باید در جهت اجماع حرکت کنیم، بیان داشت: البته این مساله به معنای عدم نقد نیست؛ برخی نقدهای مطرح شده به توافق نامه ژنو وارد است و این دولت تحمل نقدپذیری را دارد، اگر نقدها در جهت اصلاح امور باشد و توجه دادن به مذاکره کنندگان باشد مفید است و باید با طیب خاطر بپذیریم.
رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به تولید نسل جدید سانتریفیوژهای ایران، بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران با تولید این نسل از سانتریفیوژها بار دیگر قدرت خود را به رخ کشید و آنها نیز بسیار سرو صدا کردند.
صالحی درباره تحقیق و توسعه فعالیت های هسته ای از سوی دانشمندان کشورمان نیز گفت: ما الان می توانیم روی تمام مراحل و نسل های مختلف کار تحقیقاتی بکنیم و تنها نمی توانیم در تولید از آن استفاده کنیم.
وی درباره این که آیا نظارت مستمر ماموران سازمان انرژی اتمی جهانی، به معنای تعلیق فعالیت های هسته ای است؟ گفت: آنها تصور می کنند همه مثل خودشان هستند اما ما مشکلی با بازدید نداریم چون برنامه ما کاملا صلح آمیز است و بازدید نیز با بازرسی متفاوت است.
رییس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حضور افراد مختلف در راس پرونده هسته ای ایران و پافشاری بر حق هسته ای ایران در تمام ادوار، گفت: الان شتاب ما بسیار خوب است، منتهی سازمان انرژی اتمی مراحل مختلفی را طی کرده است ما الان در مرحله ای هستیم که مذاکره کنندگان ما مقتدرانه در مقابل قدرت های جهانی می ایستند و این نشانه دستاورد جمهوری اسلامی و یک عنصر قدرت است.
وی بیان کرد: ما همه دستاوردها را به دست آورده ایم، ما می خواهیم کیفیت سانتریفیوژهای خود را بالا ببریم، نه این که به کمیت بی توجه باشیم، از سویی دیگر ماموریت اصلی سازمان انرژی اتمی ساخت نیروگاه های هسته ای است و اکتشافات ما با قدرت در حال پیشروی است.
کلنگ زنی واحد دوم نیروگاه بوشهر در سال 93
وی با اشاره به مذاکرات صورت گرفته با روس ها برای احداث نیروگاه های اتمی جدید، گفت: با تامین بودجه نیروگاه واحد دوم بوشهر در سال 93 کلنگ آن به زمین زده خواهد شد.
می خواهیم فناوری هسته ای را وارد چرخه زندگی مردم کنیم
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: ما می خواهیم وارد عرصه بکار گیری این فناوری در زندگی مردم شویم و در این راستا مذاکراتی نیز با وزارت بهداشت و درمان صورت گرفته است. /924/ز503/ج