مقام علمی صاحب تفسیر الفرقان تجلیل شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دومین همایش بیداری قرآنی در تاریخ معاصر با محوریت اندیشه و آثار علامه محمدصادق تهرانی صاحب تفسیر الفرقان، پیش از ظهر امروز 15 اسفندماه از سوی جامعة علوم القرآن، پایگاه تخصصی علوم و معارف قرآن کریم در سالن همایشهای دانشگاه مفید قم برگزار شد.
سیدرضا حسینی امین، دبیر همایش بیداری قرآنی در ابتدای این مراسم به ارائه گزارشی از روند برگزاری آن پرداخت و با بیان اینکه از سراسر کشور بیش از پنجاه مقاله به این همایش ارسال شده است، اظهار داشت: حدود 20 مقاله امتیاز بالایی آورده و 5 مقاله نیز برای ارائه انتخاب شده است که البته این تعداد به 10 مقاله افزایش یافت.
وی با اشاره به اینکه کمتر از سه ماه قبل از برگزاری همایش فراخوان مقاله داده شد و پیش از فراخوان نیز کمیته علمی تشکیل و محورهای مرتبط با همایش تعیین و اعلام گردید، افزود: مقالات ارائه شده از سوی هیأت داوری که متشکل از چهارده نفر از کارشناسان هستند در درجه بالایی داوری میشوند.
دبیر همایش بیداری قرآنی اظهار کرد: هر مقاله برای دو داور ارائه و در صورت نیاز برای داور سوم هم ارسال شد، از بین مقالههای ارائه شده، 50 مقاله قبول و برای بررسی به مرحله داوری رسید و تعدادی مقاله هم در راه است که با شرایط مناسب در مجموعهای منتشر خواهد شد.
در این همایش که در در دو نوبت صبح و عصر برگزار میشد، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی ایازی در تبیین مقاله خود با عنوان «جایگاه اهل بیت(ع) در تفسیر الفرقان» و رضا بابایی با عنوان «الفرقان و مؤلفههای تفسیر اجتهادی» سخنرانی کردند.
همچنین «بررسی تطبیقی جایگاه خلود در معاد جسمانی بین آیتالله طباطبایی و آیتالله صادقی تهرانی» قرار بود از سوی حسن جوادی و ناصر محمدی ارائه شود که این دو پژوهشگر در مراسم حضور نداشتند.
محسن آرمین با مقاله «تفسیر قرآن به قرآن علامه تهرانی و ارزیابی انتقادی»، حجتالاسلام مهدی مهریزی با مقاله «روششناسی تفسیر قرآن به قرآن با تأکید بر دیدگاه علامه طباطبایی» و حجتالاسلام دلیر با مقاله «روششناسی تفسیر الفرقان با توجه به آیه سوم سوره نور»، ایراد سخن کردند.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین روحانی دبیر علمی همایش برگزاری همایشهای تکریم را به معنای تجلیل از یک شخصیت معصوم ندانست و گفت: آثار استاد مانند همه دیگران نقدپذیر است، اما این بزرگمرد در طول زندگانی خود راه قرآنی را طی کرد و امروز عطر قرآن از مباحث ایشان به خوبی استشمام میشود.
وی سلحشوری و مقاومت در حق را از ویژگیهای علامه تهرانی عنوان و اظهار کرد: علامه تهرانی آنچه از پژوهش علمی به دست میآورد بیباکانه ارائه میکرد، اما امروز بسیارند کسانی که در تحقیق به مطلبی میرسند و جرأت اظهار آن را ندارند و نمیتوانند محصول علمی خود را عرضه کنند.
براساس این گزارش، در نوبت عصر همایش بیداری قرآنی، مقالههای درایة القرآن، بررسی مبانی مقاصد و اهداف سور، نگاهی به اندیشه ها و آرای آیت الله دکتر صادقی تهرانی، فقیه قرآنی و شناسایی تفسیری الفرقان در پرتو سنجش تفسیر آیات تحریر رقبه با دیگر تفاسیر ارائه خواهد شد.
میزگرد علمی روششناسی تفسیر با حضور حجج اسلام محمدعلی ایازی، کاظم قاضی زاده، رحمان ستایش و شهیدی از دیگر برنامههای نوبت عصر این همایش است و در پایان نیز حج اسلام والمسلمین رحمانی و مهدوی راد از اساتید حوزه و دانشگاه سخنرانی خواهند کرد.
گفتنی است، آیتالله صادقی تهرانی که از کودکی به واسطه تعالیم استاد خود آیتالله شاه آبادی به قرآن مایل بوده است، تصمیم میگیرد که همه علوم رایج در حوزه را بر اساس مبانی قرآنی برای خود دسته بندی و مبتنی بر بیان قرآن در منابر و سخنرانیهای عمومی و خصوصی و تألیفاتشان ارائه کند.
ارائه علوم رایج براساس مبانی قرآنی سبب میشود که آیتالله صادقی تهرانی در بسیاری از مسائل، نظری متفاوت با نظر دیگر فقها داشته باشد چرا که آنها بر مبنای درس استاد و روایات پیش میرفتند اما این مفسیر قرآن کریم همه آنها را عرض بر کتاب الله قرار میدهد./920/پ202/ع