تقوا، حاکم شدن روح خداترسی در عمق جان انسان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حضرت آیتالله حسین مظاهری، رییس حوزه علمیه اصفهان، یکشنبه پس از نماز صبح در ادامه جلسات تفسیری خود به مناسبت ماه مبارک رمضان با قرائت آیه «وَیَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لَا یَحْتَسِبُ ۚ وَمَن یَتَوَکَّلْ عَلَى ٱللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُۥٓ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ بَـٰلِغُ أَمْرِهِۦ ۚ قَدْ جَعَلَ ٱللَّهُ لِکُلِّ شَىْءٍۢ قَدْرًۭا» گفت: خداوند متعال در این آیه از بندگان خود تقوا و توکل خواسته و برای آن نتیجه بسیاری مترتب کرده است.
وی با اشاره به اینکه خداوند از ما خواسته است که تقوا داشته باشیم، افزود: تقوا همان اهمیت به واجبات به ویژه نماز، اهمیت دادن به مستحبات به ویژه به فکر دیگران بودن و پرهیز از گناهان است که پرهیز از گناهان از همه مهمتر است.
استاد درس خارج حوزه علمیه ادامه داد: تقوا به این معنا است که روح خداترسی باید در عمق جانمان حاکم باشد، ابتدا باید تلاش کنیم و همت کنیم تا به واجبات و ترک محرمات اهمیت دهیم و کم کم ملکه آن در درونمان حاکم شود.
وی با بیان اینکه تقوا در بیش از 200 جای قرآن ذکرشده است، خاطرنشان کرد: یکی از مراتب تقوا پرهیز از گناهان است و انسان اگر خدایی ناکرده در جایی گناهی مرتکب شد، توبه کردن و ندامت از گناه نیز از مراتب تقوا است که انسان دارای آن میشود.
حضرت آیتالله مظاهری ابراز کرد: توکل را خداوند نیز در این آیه از ما خواسته است، توکل خود مراتبی دارد، توکل یعنی این که فرد دلبستگی و چشم داشتی به کسی جز خداوند نداشته باشد، که این خود توحید افعالی است.
وی با تقسیم کردن توحید به سه بخش ذاتی، صفاتی، عبادی و افعالی خاطرنشان کرد: توحید افعالی یعنی اینکه انسان به غیر از خداوند امید نداشته باشد، در حدیثی قدسی به این مضمون آمده است که به عزت و جلالم هر که امید به غیر من داشته باشد، امیدش را قطع میکنم.
استاد درس اخلاق حوزه علمیه ابراز کرد: انسان باید حالتی پیدا کند که به غیر از خداوند وابستگی و دلبستگی نداشته باشد و هر کس به کسی وابستگی پیدا کرد، از همان مسیر ضربه میخورد، قرآن درباره توکل نیز همین مطلب را بیان میکند.
وی با بیان این نتیجه که توحید افعالی از تقوا نیز بالاتر است، به قرائت این آیه «إِنَّهُۥ لَیْسَ لَهُۥ سُلْطَـٰنٌ عَلَى ٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ» پرداخت و خاطرنشان کرد: شیطان با بندگان مخلَص کاری نمیتواند داشته باشد و مخلَص یعنی فردی که به غیر خداوند امید و توکلی نداشته باشد.
حضرت آیتالله مظاهری خاطرنشان کرد: هر کس در زندگی تقوا و توکل داشته باشد، خداوند او را به جایی میرساند که دشمنان انسی و جنی نتوانند بر فرد سلطه داشته باشند، اگر توکل داشته باشیم، همه کارهایمان در دنیا و آخرت درست میشود./914/پ201/ب