تربیت رزمنده قرآنی راه مبارزه صحیح با تهاجم فرهنگی
حجت الاسلام والمسلمین مهدی احدی، نویسنده تفسیر قرآنی فروغ، در گفتوگو با خبرگزاری رسا با بیان ضرورت آشنایی جامعه با مفاهیم قرآنی اظهار داشت: با توجه به تفاوت سطح معلومات و آگاهی جامعه از مباحث دینی برای بهرهبرداری عمومی از قرآن به چند نکته باید توجه داشت.
عشق به توحید و احساس نیاز به قرآن در گسترش فرهنگ قرآنی مؤثر است
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به تهاجم فرهنگ غرب و تلاش برای تغییر سبک زندگی اسلامی تصریح کرد: برای گسترش فرهنگ استفاده از مفاهیم کتاب خدا نخست باید احساس نیاز به قرآن در جامعه افزایش یابد و این مهم با اعتقاد و معرفت پیداکردن نسبت به قرآن به عنوان «تبیان لکل شی» امکانپذیر خواهد بود.
مدیر موسسه تحقیقاتی جواد الائمه(ع) قم با اشاره به کمی اساتید صاحبنفس قرآنی ابراز داشت: نَفَس رحمانی و قرآنی استاد در انسان تأثیر گذار است و اهمیت زیادی دارد که مفاهیم قرآن از چه زبانی با چه روحیه و اعتقادی صادر میشود.
وی پایههای توحیدی و عشق به توحید را در گرایش به فرهنگ قرآنی مهم برشمرد و گفت: اغلب گرفتاریهای مادی و معنوی به سبب نقص توحیدی است و باید آیات توحیدی قرآن مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین احدی آسان سازی را در گسترش مفاهیم قرآنی ناکافی دانست و تأکید کرد: افراد مختلف با تفاسیر متفاوت سعی بر آسانگویی و آسان سازی داشتهاند اما حلقه گمشده در گسترش فرهنگ قرآنی این است که کتاب خدا متناسب با مسائل روز و نیاز جامعه تفسیر نمیشود.
وی بدحجابی و موج گرایش به تبرج را ناشی از ضعف توحید عنوان کرد و افزود: با توجه به این که در ظاهر برخی خانوادهها با قرآن رابطه دارند مجالس مذهبی یا تلاوت قرآن برگزار میکنند؛ اما به مفاهیم اصلی قرآن یعنی فهم توحید و درک عرفانی نرسیده و نسبت به برخی از احکام شرعی بیتفاوت هستند.
جامعه برای مقابله با تهاجم فرهنگی به رزمنده قرآنی نیاز دارد
حجت الاسلام والمسلمین احدی با بیان این که جامعه به رزمنده قرآنی نیاز دارد خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن میفرماید: «والذین جاهدو فینا لنهدینهم سبلنا» کسانی که مجاهدند هدایت میشوند یعنی رزمنده قرآنی در مقابل تهاجم فرهنگی غرب میتواند بایستد و مشکل امروز جامعه این است که در برابر تبلیغات وسیع دشمن، رزمنده و مجاهد قرآنی کم است.
وی با اشاره به سطح اطلاعات و علوم کلاسیک در میان نسل جوان افزود: قرآن معجزه الهی است و باید با مطرح کردن واژههای معقولی قرآن، شگفتی نسل جوان را برانگیخت که شگفتآفرینی راز هدایت قرآن در دوران پیامبراکرم(ص) بوده است و چه اصراری بر ساده کردن و آسان گویی وجود دارد؟
حجت الاسلام والمسلمین احدی با توجه به آیه «إِنَّا سَنُلْقِی عَلَیْکَ قولا ثقیلا» بیان داشت: قرآن بیانش سنگین و شگفتآور است و باید با بیان تفسیر المیزان علامه طباطبایی و علامه جوادی آملی به مخاطبان گفته شود.
وی شعار آسان گویی را ناقص خواند و تأکید کرد: در قرآن میخوانیم «ولقد یسرنا القرآن للذکر» آسان گویی در این آیه به معنای قصه و داستان گویی نیست بلکه به معنای محکم و متقن حرف زدن و شبهات مطرح روز را حل کردن است که امروز دنیا به دنبال درشتگویی است اما ما شعار سادهگویی را سر میدهیم.
حجت الاسلام والمسلمین احدی با بیان موضوعات معقول مطرح شده در قرآن ادامه داد: قرآن با بیان تحدی میفرماید: اگر میتوانید یک سوره یا یک آیه بیاورید و این نوع تحدی، بیانی همانند المیزان میطلبد تا جامعه را تحت تأثیر قرار دهد چنان که زمانی علامه محمد تقی جعفری و علامه جوادی آملی با آن بیان سنگین اما حذاب و علمی قرآنی در تلویزیون سخنرانی میکردند و بسیاری از دانشگاهیان و مردم، شیفته کلام قرآن میشدند.
به جای سر دادن شعار آسان گویی به خلق واژههای بدیع، دقیق، شیوا، جذاب و علمی قرآنی بپردازیم
وی خلق واژههای بدیع، دقیق، شیوا، جذاب و علمی را در گسترش فرهنگ قرآنی مؤثر دانست و خاطرنشان کرد: همانگونه که رهبرمعظم انقلاب بسیاری از مفاهیم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را در عین علمی بیان کردن، شیوا و جذاب نیز مطرح میکنند و عموم جامعه با سطوح علمی مختلف متوجه میشوند مفسران و اساتید قرآن نیز باید این گونه مفاهیم و معارف قرآنی را بیان کنند.
استاد حوزه علمیه با بیان این که میتوانیم قرآن را علمی اما ساده بیان کنیم گفت: ترجمان قرآن بستگی به شناخت زبان و تاریخچه لغات قرآن دارد و مفسر باید با لغات قرآن که برگرفته از شعر عرب است آشنا باشد که آن لغات شعر عرب برای مردم مقدس و آسان شد و در قالب جدیدی به صورت وحی نازل شد بنابراین فوج فوج به اسلام ایمان آوردند.
وی با اشاره به موضوعات مختلف مطرح شده در قرآن تأکید کرد: قرآن در هجده رشته علوم اجتماعی، علم اقتصاد، نجوم و ... حرف جدید دارد که با تبیین این مطالب، طلبه و دانشجو شگفتزده خواهد شد اما متأسفانه قرآن به اندازه یک نظریه غربی در دانشگاهها مطرح نمیشود.
حجت الاسلام والمسلمین احدی، خلق واژههای نوین، حل مشکلات علمی و روحی را موجب گرایش به قرآن دانست و افزود: اگر نسل جوان نتواند نیازهای خودش را از قرآن به دست آورد به رمانها و نظریههای غربی رو میآورد.
مفسر باید عالم به مسائل روز و خلاق در ابداع نظریه و واژههای نوین باشد
وی شهید مطهری را عالم به زمان و مفسر قرآن در زمینه مسائل روز دانست و گفت: شهید مطهری براساس خلاقیتی که داشت در مقابل نظریات جدید غربی به خلق واژه قرآنی و دینی پرداخت و با به چالش کشیدن این نظریات، نسل جوان را به قرآن دعوت میکرد.
مدیر موسسه تحقیقاتی جواد الائمه(ع) قم به کمبود پدیده نوآوری در تفسیر، خلق واژه و موضوع در قرآن اشاره و اضافه کرد: کتاب «تجلی هنر» رهبر معظم انقلاب و کتاب «زیبایی قرآن» علامه جعفری قابل قیاس با بحثهای امروز قرآنی نیست و این گونه مباحث کمتر مطرح میشود.
وی فرهنگ گرایش به قرآن را نیازمند ابداع نظریه خواند و افزود: با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب درباره ضرورت جبران عقب ماندگیهای علمی، مباحث قرآنی باید در موضوعات جدید و در مقابل نظریات مختلف، متناسب با نیاز روز و با توجه به شبهات، مطرح شود.
حجت الاسلام والمسلمین احدی در پایان به تفسیر فروغ اشاره کرد و بیان داشت: در این تفسیر به موضوعات جدیدی همچون علوم انسانی اسلامی و جنگ نرم اشاره شده که مورد استقبال نیز قرار گرفته است./908/ت301/س