۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۵
کد خبر: ۲۲۷۸۹۱

تشریح احکام موقوفات و نذرهای حسینی

خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه علمیه قم درباره احکام عزاداری در ماه محرم گفت: موقوفات و نذرهای مربوط به محرم، پیرو وقف نامه و نذر کننده است که باید در شرایط برگزاری مراسم، غذا، وقت، مکان و حتی جگر و پشم گوسفند نذری، شرایط واقف و نذر کننده را مد نظر قرار داد و بهتر است واقف و نذر کننده نیز وقف را محصور به زمان، مکان، شرایط و مناسبت خاصی نکند.
عزاداري

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سیدجعفر ربانی، استاد حوزه علمیه قم، در دومین شب عزاداری شهادت امام حسین(ع)  که در نمازخانه مدرسه فیضیه برگزار شد، اظهار داشت: ذی‌الحجه، ذی‌القعده، محرم و رجب ماه‌های حرام هستند که در شرع مقدس احکام خاصی دارند و جابجایی ماه حرام به ماه غیر حرام جایز نیست.

 

حجت الاسلام ربانی افزود: جنگ در این ماه‌ها جایز نیست اما دفاع همیشه واجب است و محدود به زمان و مکان خاصی نمی‌شود و اگر کسی قتل عمد مرتکب شده باشد باید یک سوم دیه را در این ماه‌ها بیشتر پرداخت کند.

 

استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در سیره اهل بیت(ع) محرم و صفر ماه عزای سیدالشهدا(ع) است که برگزاری این عزاداری‌ها تعظیم شعائر محسوب می‌شود و پیامبراکرم(ص) قبل از شهادت امام حسین(ع) برای مصائب ایشان گریه کردند اما گریه شیعیان بعد از شهادت است و به سنت پیامبراکرم(ص) عمل می‌کنند.

 

وی با توجه به ارزش و ثواب نماز خواندن در مسجد تأکید کرد: اقامه نماز در مسجد، ثوابش از حسینیه بیشتر است از این‌رو عزاداری باید در مواقع نماز متوقف شود؛ همچنین سیاه‌کوبی مساجد در محرم طبق نظر فقها اشکال ندارد و پسندیده است اما نباید موجب تخریب موقوفات و مساجد شود و به در و دیوار موقوفات آسیبی وارد نشود.

 

حجت الاسلام ربانی گفت: احکام مسجد شامل حسینیه و احکام حسینیه شامل مسجد نمی‌شود بنابراین ادغام حسینیه با مسجد و بر عکس اشکال دارد.

 

وی با توجه به ذبح کردن گوسفندان در هیأت‌های مذهبی تصریح کرد: وهابیت اشکال می‌کنند که ذبح گوسفندان به خاطر غیر خدا و شرک است در صورتی که در ذبح گوسفندان نام خداوند برده می‌شود و اشکالی ندارد اما باید مراقب باشیم که مساجد با خون و... نجس نشود و در صورت سرایت با سرعت پاک شود.

 

حجت الاسلام ربانی، تعهد کردن را بهتر از نذر دانست و افزود: در صورتی نذر محقق و واجب می‌شود که صیغه نذر «برای خدا بر من است» خوانده شود که در صورت خواندن صیغه وفا کردن واجب و تغییر دادن مشخصات و شرایط نذر غیر ممکن است و در صورت شکستن نذر باید کفاره بدهد.

 

وی عمل کردن به نذر را واجب خواند و اذعان کرد: اگر گوسفندی نذر مجلس و مناسبت خاصی شده باشد جایز نیست قسمتی از آن همچون جگر و حتی پشم و پوست آن را در جای دیگری مصرف کرد مگر این که نذر کننده استثنا نیز قائل شده باشد.

 

حجت الاسلام ربانی، شرایط وقف را پیرو واقف دانست و یادآور شد: موقوفات مربوط به محرم، پیرو وقف نامه است که باید در شرایط برگزاری مراسم، غذا، وقت، مکان و... شرایط واقف را مد نظر قرار داد و بهتر است واقف نیز وقف را محصور به زمان، مکان، شرایط و مناسبت خاصی نکند.

 

وی حفظ اموال موقوفه را وظیفه همگانی خواند و هشدار داد: مواظب باشیم اموال موقوفه‌ را تخریب نکنیم به ویژه اموالی که وقف عام شده و برای استفاده عمومی فراهم شده است که تصرف کردن یا تبرک بردن جایز نیست و حتی فقها در صورت وقف، نمازخواندن در معابد مسیحیان و یهودیان را جایز نمی‌دانند مگر واقف اجازه دهد.

 

حجت الاسلام ربانی، روز عاشورا را روز حزن اهل بیت(ع) خواند و گفت: پسندیده است که انسان، حرمت روز عاشورا را حفظ کند و همچون ائمه اطهار(ع) به عزاداری مشغول شود.

 

استاد حوزه علمیه قم در پایان افزود: سنت حسنه آب دادن به انسان تشنه، ریشه در روایات دارد که با توجه به شرایط، گذاشتن آب سرد کن و... در اماکن‌ عمومی بسیار پسندیده است./908/پ202/س

ارسال نظرات