۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۱
کد خبر: ۲۳۱۵۰۵

جایگاه نقد در توسعه کتاب کودک و نوجوان بررسی شد

خبرگزاری رسا ـ نشست جایگاه نقد در توسعه کتاب کودک و نوجوان عصر امروز 27 آبان در سرای اهل قلم برگزار شد.
جایگاه نقد در توسعه کتاب کودک و نوجوان بررسی شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کاشفی خانساری، سردبیر پیشین کتاب ماه کودک و نوجوان عصر امروز در نشست جایگاه نقد در توسعه کتاب کودک و نوجوان اظهار داشت: «دختران در ادبیات کودک» نخستین عنوان از مجموعه سه جلدی «تئوری ادبیات کودک» است که در قالب 78 صفحه به بررسی جایگاه دختران در داستان‌های کودک و نوجوان پرداخته است. با توجه به این‌که دختران نیمی از مخاطبان کتاب‌های کودک و نوجوانند نویسنده در این کتاب به بررسی سهم دختران در ادبیات کودک و نوجوان و چگونگی آن می‌پردازد.

وی افزود: در حقیقت از میان شاخه‌های مختلف نقد اجتماعی به ادبیات، این نوشته بیشتر معطوف به محتواست تا دیگر عناصر. البته نویسنده پیش از ورود به بحث تحلیل مضامین، اشاراتی به سایر عناصر ملحوظ در چرخه خلق ادبی و بررسی نسبت جنسیت مونث با این عناصر معروض مانند پدیدآورنده، مخاطب و قالب دارد. او سپس به بررسی مطالب و مضامین داستان‌های کودک و نوجوان از نظر محتوا می‌پردازد و معتقد است، اولین کارکرد بررسی محتوای قصه‌های کودکان، دستیابی به اطلاعات عمیق‌تری از واقعیات مربوط به دختران و نوع نگاه حاکم بر مناسبات اجتماعی درباره گروهی از کودکان است. 

وی افزود: در بخش دیگری از این کتاب مصادیقی از داستان‌های ویژه کودکان و نوجوانان که با محوریت دختران خلق شده روبه‌رو می شویم . سپس در پایان این بخش به شکلی تطبیقی به نقش دختران در داستان‌های یک نویسنده مرد و یک نویسده زن به صورت اجمالی پرداخته شده است.

کاشفی افزود: " 7 کتاب، چند پرسش" عنوان دومین جلد از مجموعه «تئوری ادبیات کودک» است که در قالب 95 صفحه به بازنشر هفت مقاله از گزیده‌های نقدهایی که طی سال‌های 76 تا 78 بر آثار غیرداستانی کودک و نوجوان نوشته شده و در مجله کتاب ماه کودک و نوجوان به چاپ رسیده است، می‌پردازد. با توجه به این‌که ادبیات کودک تنها به شعر و قصه محدود نمی‌شود، در این کتاب برخی نکات اساسی درباره آثار غیرداستانی همچون نوشته‌های دینی، آموزشی، تاریخی و مطبوعاتی مطرح شده است.

وی ادامه داد: الفبای قصه نویسی اثر محمدرضا سرشار، «آفتاب در حجاب» اثر سیدمهدی شجاعی، «دریاپری، کاکل زری» اثر گلی ترقی، «بادبادک» اثر زهرا فرمانی، «حکایت پیر و جوان» اثر مهدی میرکیایی، «در مدرسه مولانا» اثر محمود حکیمی و «روزنامه نگاری برای جوانان» اثر محمدرضا کبیر هفت کتابی است که سیدعلی کاشفی خوانساری در این اثر به نقد و تحلیل آن‌ها از زوایای مختلف پرداخته است. وی در هرکدام از مقاله‌ها به بازگویی مقدمه‌ای درباره موضوع بیان شده در کتاب موردنظر می‌پردازد و نقاط قوت و ضعف محتوا و مضمون داستان را بررسی می‌کند.

کاشفی خاطرنشان کرد: "عروسک‌های خدا" سومین کتاب از مجموعه «تئوری ادبیات کودکان» نیز حاوی نقدهایی درباره ادبیات کودکان و نوجوانان است. در این نقدها تلاش شده در خلال بررسی یک کتاب، مسایل کلی‌تری درباره ادبیات و ادبیات کودک به طور خاص مطرح شود تا مطالعه نقدها مستقل از کتاب هم از بهره تهی نباشد. در این کتاب از ادبیات کارگری، نقد جامعه شناختی، زیبایی شناسی بازآفرینی‌ها، طرح متافیزیک و عرفان در ادبیات کودک، ادبیات توسعه و ادبیات وحشت برای مخاطبان کودک و نوجوان نیز صحبت شده است.


کاشفی در پایان نشست افزود: انتشارات حوا، مجموعه سه جلدی «تئوری ادبیات کودک» را با شمارگان هزار نسخه در قطع رقعی منتشر کرده است که علاقه‌مندان می‌توانند «دختران در ادبیات کودک» را به بهای 90 هزار ریال،«7 کتاب، چند پرسش» را به قیمت 100 هزار ریال و «عروسک‌های خدا» را به بهای 120 هزار ریال خریداری کنند. /817/پ203/ب3

ارسال نظرات