درس هایی از زیارت اربعین

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام سید علی مهدوی نیا، استاد حوزه علمیه قم 19 آذر در سلسله برنامه های تبلیغی دهه دوم صفر حرم مطهر رضوی در «شرح زیارت اربعین» به تشرف شیعیان به کربلا در ایام اربعین اشاره و اظهار کرد: خدای متعال در رابطه با اصل زیارت امام حسین(ع) فرموده است که یکی از هدیه هایی که به زائر قبر امام حسین(ع) عنایت می کند این است که عذاب قبر را از او بر می دارد.
وی تصریح کرد: امام صادق(ع) نیز می فرمایند: «کسی که قبر امام حسین را زیارت کند خداوند او را جزو رستگاران عالم قرار می دهد و در هنگام برگشتن از زیارت، ملائکه به او خطاب می کنند که همۀ اعمال بد گذشته ات پاک شد و برای آینده خودت را آماده کن».
حجت الاسلام مهدوی نیا افزود: در روایات دیگری از امام جعفر صادق(ع) آمده است که کسی که قبر جدم حسین(ع) را زیارت کند، آتش جهنم بر بدن او حرام می شود همچنین کسی که قبر جدم حسین(ع) را زیارت کند، گناهانش آن گونه بخشیده می شود که گویا فرزندی است که تازه از مادرش متولد شده و در روز قیامت نیز خداوند حق شفاعت را به زائران قبر ایشان عنایت می کند.
زیارت اربعین از نشانه های مؤمن
استادحوزه علمیه قم افزود: امام صادق(ع) نیز فرموده اند: «زائران قبر جدم 40 سال زودتر از سایرین وارد بهشت می شوند، به عبارتی مردم در قیامت مشغول حساب و کتاب هستند که آنان وارد بهشت می شوند».
وی با اشاره به این که روایات در این باب به ویژه زیارت اربعین امام حسین(ع) زیاد است به گونه ای که امام حسن عسگری(ع) زیارت اربعین را به عنوان یکی از نشانه های مومن ذکر کرده اند، گفت: البته علاوه بر زیارت قبر امام حسین(ع)، زیارت امام رضا(ع) نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است به گونه ای که امام جواد(ع) می فرمایند ثواب زیارت قبر پدرم از ثواب زیارت قبر حسین(ع) بالاتر است.
حجت الاسلام مهدوی نیا با بیان این که ثواب زیارت قبر امام رضا علیه السلام برابر با ثواب یک میلیون حج مقبول است، اظهار کرد: شاید علت فضیلت بسیار آن که نقل شده کسانی که حضرت رضا(ع) را قبول دارند و برای زیارتش مشرف می شوند شیعیان اثنی عشری هستند در حالی که افرادی که به زیارت حسین (ع) می روند ممکن است شش امامی و غیره باشد زیرا بعد از امام رضا(ع) کسی را نداریم که نه یا ده امامی باشد و شاید یکی از دلایل برتری زیارت امام هشتم همین باشد.
وی با بیان فرازی از زیارت اربعین تصریح کرد: امام حسین(ع) می فرماید: «خدایا ابی عبدالله حسین(ع) خون قلبش را در راه تو داد برای این که بنده های خدا از جهالت و سرگردانی و گمراهی ها نجات یابند»؛ یعنی حسین کشتۀ مجالس اهل بیت عصمت است، زیرا در مجالس عصمت و طهارت است که انسان از گمراهی و جهالت دور می شود.
فضیلت مجالس حسینی
مدرس حوزه علمیه قم افزود: این مجالس ارزش فراوانی دارد به گونه ای که «ام سلمه» می گوید: «از پیامبر(ص) شنیدم که هیچ گروهی نیست که دور هم بنشینند و فضایل و بیانات اهل بیت(ع) در آن مطرح شود مگر اینکه فرشتگانی از سوی آسمان در آن حضور پیدا می کنند و با تک تک این افراد سخن می گویند و پس از اتمام جلسه به سوی آسمان می روند، سایر فرشتگان بوی عطری به مشامشان می رسد و از این فرشته هایی که زمین بودند و بوی خوش می دهند می پرسند کجا بودید؟. آنان در جواب می گویند ما در میان جمعی بودیم که فضایل عصمت و طهارت سخن گفته می شد و این بوی عطر و خوش از شرکت در مجلسی است که درباره اهل بیت(ع) صحبت می شده است؛ آن ملائکه به محلی که مجلس برگزار شده بود می آیند و در فضایی که مجلس تشکیل شده بود، با این که مجلس تمام شده است؛ خود را متبرک می کنند».
وی به فضایل برگزاری و فضیلت مجالس حسینی و اهل بیت و هزینه در این راه اشاره کرد و گفت: روزی فردی نزد پیامبر اکرم(ص) آمد و گفت بیرون تشییع جنازه مومن و داخل مسجد فردی منبر رفته و چیزی یاد می دهد من در کدام مجلس شرکت کنم؟ پیامبر(ص) فرمودند اگر کسانی هستند که تشییع جنازه آن مومن بروند شما در مجلس شرکت کن؛ ارزش نشستن در یک مجلس بالاتر از هزار روز روزه گرفتن، هزار شب تا صبح عبادت کردن، بالاتر از هزار درهم در راه خدا صدقه دادن، بالاتر از هزار تشییع جنازه مومن رفتن، هزار عیادت بیمار رفتن و هزار حج غیر واجب رفتن و همچنان ادامه دادن و گفتند آیا نمی دانی که به واسطه همین یادگرفتن ها است که خدای متعال را بندگی می شود.
اهمیت تعلیم و تربیت
حجت الاسلام مهدوی نیا با بیان این که سیدالشهدا(ع) خونش را در راه خدا داد تا این مجالس احیا شود و امت اسلام از گمراهی و ضلالت دور شود، خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) وارد مکانی شدند و دیدند دو مجلس، یکی دعا و گریه و زاری و دیگری سخن از اهل بیت و یادگیری است و عرضه داشتند: هر دو مجلس نزد من عزیز است هم این گروه که دعا می خوانند هم این دسته که چیزی فرا می گیرند؛ ولی به سمت مجلس علمی و سخن از ارزش ها حرکت کردند و در مسیر راه فرمودند هدف از رسالت من یادگرفتن و یاد دادن است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان حکایت دیگری از ائمه اطهار(ع) تصریح کرد: پس از رحلت نبی مکرم اسلام(ص) شخصی نزد حضرت فاطمه زهرا(س) آمد و هدیه ای را خواست؛ ایشان به فضه فرمودند: روایتی که پدرم روی پوست نوشته اند را بیاور، اما فضه آن را پیدا نکرد. در این هنگام حضرت زهرا(س) فرمودند این روایتی است که حکم خدا در آن بیان شده است، آیا می دانی نزد من چه اندازه می ارزد؟ این روایتی که حکم خدا روی آن بیان شده است معادل فرزندانم حسن و حسین ارزشمند است؛ بنابراین آن را پیدا کن؛ پس از پیدا شدن آن رنگ حضرت باز شد.
حجت الاسلام مهدوی نیا ابراز کرد: امروز مطرح شدن آیات و روایت و مطالب تا چه اندازه برای کسانی که در مجالس می نشینند، سودمند است، خدای متعال می فرماید: ارزش آن هایی که دنبال یادگرفتن هستند با آن هایی که نیستند، با هم برابر نیست.
سخنران حرم مطهر رضوی افزود: در این مجالس توجه انسان به خوش بیشتر می شود علما و انسان هایی که به درجات معنوی بالایی رسیدند با همین منبرها به آن جا رسیدند و تربیت شده اند، به فرموده امیرمومنان علی(ع) همۀ مردم در هلاکت اند به جز آن هایی که دنبال فراگیری هستند؛ آن ها هم در هلاکت هستند مگر آن هایی که فرابگیرند تا عمل کنند.
وی با اشاره به این سخن خداوند در قرآن کریم که:«با همان زبانی که شکر من را به جا می آوری با همان زبان شکر پدر و مادرت را به جا بیاور» بیان کرد: خداوند در قرآن کریم فرموده است: کنار بندگی خودم، اطاعت پدر و مادر چه بی سواد یا تحصیل کرده، پولد ار یا فقیر، بیمار یا سالم، وضعیت اجتماعی مناسب یا نامناسب، هرچند دارای مقام والای اجتماعی حتی ریی س جمهور یا آیت الله عظمی هم باشی وظیفه ات این است که بال های ذلت خودت را زیر پای پدر و مادر پهن کنی.
خدمت به پدر و مادر
استاد حوزه علمیه قم با بیان روایتی از پیامبر(ص) خاطرنشان کرد: اگر کسی در شبانه روز کاری انجام دهد که پدر و مادرش را خوشحال کند خدا ثواب یک حج مقبول در نامه عملش می نویسد؛ همچنین خداوند وعده داده که در برابر خدمت به پدر و مادر، صرف صدقه و هزینه برای آن ها حتی اگر محتاج نباشند، هفتاد هزار برابر ثواب در نامه اعمال ثبت شود.
سخنران حرم مطهر رضوی اظهار کرد: آیت الله خامنه ای در قم مشغول تحصیل بودند، علما و بزرگان در رابطه با ایشان می گفتند شما استعداد سرشاری دارید و می توانید مدارج علمی و معنوی را طی کنید بنابراین به تحصیل و علم آموزی ادامه دهید؛ با این وجود پدر ایشان در مشهد بیمار می شوند و نیاز می شود تا یکی از فرزندان ایشان در نزد پدر بماند، آیت الله خامنه ای نزد یکی از اولیا می آیند و تکلیف را سوال می کنند؛ آن عالم پاسخ می دهد همان خدایی که می تواند از راه علم و تحصیل انسان را به مدارج علمی و معنوی و برساند همان خدا می تواند از راه خدمت گذاری به پدر ، انسان را به همان مدارج برساند از این رو وسایل شان را جمع کردند و به مشهد آمدند و به پدر خدمت کردند.
حجت الاسلام مهدوی نیا یادآور شد: تمام این کلید ها و نکات عبرت آمیز در مجالس ائمه به انسان منتقل می شود؛ دعای پدر و مادر نیز از تراوشات مجالس ائمه اطهار است./1308/پ202/ب5