کنترل زبان انسان را از گناهان بسیاری مصون میدارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیتالله سیدرحیم توکل، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم، پیش از ظهر امروز در جلسه اخلاق که در مدرسه گلپایگانی قم برگزار شد، یاد و ذکر مرگ را یکی از مراحل سیر و سلوک الهی دانست و گفت: مرگ انسان را ناگهانی فرا میگیرد و انسان به گونهای زندگی کند که همیشه آمادگی رویارویی با آن را داشته باشد.
آیتالله توکل بیان کرد: اگر کسی به یاد مرگ باشد مشکلات دنیا برای او آسان میشود و مقامهای دنیا، ثروت و مال دنیا در نزد او کوچک میشود.
وی در بخش دیگر از سخنانش با اشاره به این روایت «مَا أَخْلَصَ عَبْدٌ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ صَبَاحاً إِلَّا جَرَتْ یَنَابِیعُ الْحِکْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَی لِسَانِهِ» گفت: هر فردی چهل روز خود برای خدواند جاری کند چشمههای حکمت از قلب او بر زبان او جاری میشود.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم ابراز کرد: خداوند به انسان حکمت اعطا کرده است ولی پرده و حجابی بر آن کشیده و هنگامی که افراد کارهایشان را برای رضایت خداوند انجام میدهند این حجاب از برداشته میشود و زبان آنها به حکمت جاری میشود.
وی با اشاره به آیه «وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِینَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِینَ» افزود: کسانی را که در راه ما مجاهدت کنند و کارهایشان را برای خدا مخلصانه انجام دهند، به راههای الهی هدایتشان میکنیم و همیشه خدا حامی نیکوکاران است.
آیتالله توکل اظهار داشت: حضرت موسی (ع) به مقام کلیم الهی رسید زیرا همیشه بعد نمازهای سر به سجده میگذاشت و در برابر خدواند خضوع و خشوع میکرد.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم بیان کرد: آیت الله بهاءالدینی عارفی بود که از آینده خبر میداد و نیتهای انسانها را میدانست، هنگامی که علت رسیدن به این مقام را از او پرسیدند، وی جواب داد که تمام عمر بدخواهی هیچ فردی نبودم و بدی هیچ فردی را نمیخواستم و همیشه برای مردم دعا میکردم، بنابراین حجابهای دنیای از من برداشته شده است.
وی با اشاره به آیه «لقد آتینا لقمان الحکمه» بیان کرد: خدواند به حضرت لقمان حکمت فراوانی اعطا کرده است و هر فردی دارای حکمت باشد تمام عمرش پر خیر و برکت میشود و لقمان همیشه سخنان پر محتوا و پر نغز در تمام عمرش بیان میکرد.
آیتالله توکل ابراز کرد: فردی از حضرت لقمان پرسید که چه امری تو را به مقام حکمت رسانده است؟ وی پاسخ داد که صدق و راستگویی، امانتداری و خیانت نکردن در امانت، فضولی و تجسس نکردن در کارهای دیگران، فرو بستن چشم از نا محرم، کنترل زبان به گونههای در سخنان تأمل میکردم و بعد صحبت میکردم و دست آوردن روزی حلال سبب رسیدن به این مقام شده است، بنابراین هر فردی که کمتر از اینها داشت، کمتر از من است و هر که بیشتر از اینها را داشته، برتر از من و هر که همینها را انجام داد، همانند من است.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: در روایت آمده هر روز صبح زبان انسان از بقیه اعضای جوارح احوال پرسی میکند به دست، پا، چشم و گوش میگوید حال شما چطور است؟ آنها جواب میدهند حال ما خوب است اگر تو بگذاری، ما را به خود رها کنی؟ و حال دعا و عبادت را از ما نگیری.
آیتالله توکل در پایان سخنان اظهار داشت: در روایت آمده بیشترین افرادی که به جهنم میروند به خاطر زبانشان است و زبان به تنهای میتواند هفتاد گناه انجام دهد، بنابراین اگر فرد زبان و گفتار کنترل کند از بسیار از گناهان مصون خواهد ماند./998/پ202/ف