اقتصاد مقاومتی، فرمول واقعی دوران پسا تحریم
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، دوران پسا تحریم... این چالشی است که حالا با افزایش امید به حل پرونده هستهای ایران، اذهان بسیاری را به خود مشغول کرده است. کشورمان طی پنج سال گذشته سختترین تحریمهای اقتصادی را تجربه کرد که این تحریمها توانست مشکلات زیادی را برای کشور به وجود بیاورد؛ مشکلاتی که زندگی را برای بسیاری از شهروندان سختتر از گذشته کرد. از حوزه اقتصاد و بانکداری گرفته تا حوزه صنایع و کارخانهها و حتی نیازهای دارویی بیماران همه در شرایط تحریم دچار چالشهای متعددی شدند. اگرچه این نکته را نیز نباید فراموش کرد که در طول این مدت همواره مسئولان کشورمان کوشیدند که با دور زدن تحریمها و استفاده از فرمول اقتصاد مقاومتی اجازه ندهند سایه تحریمها بر زندگی عادی مردم تاثیر بگذارد اما واقعیت آن بود که ضعف زیر ساختها در کشور که مانع از اتکا به توان داخلی میشد، باعث شد که عموم جامعه تاثیر تحریمها را لمس کنند.
حالا پس از انتشار بیانیه سوئیس و در حالی که هنوز نگارش جزئیات توافق نهایی شروع نشده، برخی در کشور میکوشند حصول توافق و لغو تحریمها را پایانی بر تمام مسائل و مشکلات کشور که طی پنج سال گذشته به وجود آمده عنوان کنند. دورهای که از آن به عنوان دوران پسا تحریم یاد میشود و کشور دیگر همانند گذشته درگیر چالش تحریمها نیست. اما واقعیت آن است که مسائل و مشکلات یک شبه به وجود نیامده که قرار باشد فردای رفع تحریمها این مشکلات تمام شود. اما به راستی دلیل پیگیری این خط خبری توسط جریانات خاص چیست؟ در دوران پسا تحریم در کشور چه اتفاقی قرار است بیفتد؟ عملکرد دولت در دوران پسا تحریم چگونه باید باشد؟ جایگاه اقتصاد مقاومتی در دوران پسا تحریم کجاست؟ اینها سؤالاتی است که آقایان محمدرضا محسنی ثانی، محمد اسماعیل کوثری و محمدرضا باهنر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به آن پاسخ گفتهاند.
فاصله بیانیه با واقعیت میدانی
محمدرضا محسنی ثانی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در همین ارتباط به خبرنگار روزنامه جوان گفت: آنچه که امروز در زمینه مذاکرات وجود دارد، با واقعیت میدانی تفاوت زیادی دارد. ما هنوز هیچ توافقی را امضا نکردهایم و باید صبر کنیم تا جزئیات توافق نگارش شود و شرایط کشور در خصوص تحریمها مشخص شود.
وی با بیان اینکه قطعا مشکلات و مسائل کشور یک شبه حل و فصل نمیشود، ادامه داد: ما در جریان این دور از مذاکرات در ظاهر مشاهده کردیم که امریکا و شرکای غربیاش در نیات خود کوتاه آمدهاند اما این کوتاه آمدن هنوز در عمل مشاهده نشده و قطعا تا توافقنامه اجرایی نشود، نمیتوان تشخیص داد که آیا نیات امریکا به راستی تغییر کرده یا خیر.
این عضو کمیسیون امنیت ملی تأکید کرد: برای بررسی تاثیر لغو تحریمها در اقتصاد کشور و شرایط کشور در دوران پسا تحریم نیز باید منتظر اجرایی شدن کامل این توافق ماند تا اثرات آن خود را نشان دهد.
محسنی ثانی سپس در خصوص جایگاه اقتصاد مقاومتی در دوران پساتحریم نیز عنوان کرد: نسخه موفقیت آمیز برای اقتصاد کشور، همان موضوع اقتصاد مقاومتی است که توسط رهبر معظم انقلاب عنوان شده و بر فرض آنکه این توافق اجرا و تحریمها نیز لغو شود، ما باید این فرمول را در دستور کار خود قرار دهیم و به آن جامه عمل بپوشانیم.
وی خاطرنشان کرد: توافق هستهای موضوعی تهدیدپذیر است و همانطور که مقامات غربی نیز عنوان کردهاند، امکان بازگشت تحریمها وجود دارد، بنابراین نباید بین اقتصاد کشور و موضوع توافقنامه پیوند ایجاد کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی تصریح کرد: مسئولان دولتی باید با اجرای درست اقتصاد مقاومتی کشور را در خصوص تحریم بیمه کند.
قول رفع مشکلات کشور در یک شب خیانت است
محمد اسماعیل کوثری، دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز درباره ایجاد خوشبینی پیرامون رفع یک شبه مشکلات کشور پس از رفع تحریمها به خبرنگار «جوان» گفت: من معتقدم که هرکس چنین تفسیری را در جامعه منتشر میکند، یک دشمنی و عناد جدی با دولت و ملت دارد.
وی در ادامه تصریح کرد: در یک سوی مسئله رفع تحریمهای امریکا و اروپا قرار دارد که هنوز مشخص نیست قرار است تعلیق شود یا لغو... این موضوعی است که در جلسه کمیسیون امنیت ملی با آقای ظریف، این موضوع به ایشان گوشزد شد و قرار شد در نوشتن توافق پایانی آن را مورد توجه قرار دهند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی ادامه داد: بر فرض آنکه تحریمها نیز لغو شود، همه به خوبی میدانند که مسائل و مشکلاتی که طی چند ساله گذشته به وجود آمده یکشبه حل نخواهد شد. این موضوع را آقای طیبنیا، وزیر اقتصاد نیز عنوان کردهاند.
کوثری همچنین عنوان کرد: من معتقدم طرح چنین مباحثی برای ایجاد فشار به تیم هستهای است تا از طریق ایجاد امید واهی در دل عموم، تیم هستهای را وادار کنند که به هر توافقی تن در دهند که این موضوع بسیار خطرناک است.
وی همچنین در خصوص جایگاه اقتصاد مقاومتی در روزهای پسا تحریم نیز عنوان کرد: من معتقدم که امروز هم برای اجرای اقتصاد مقاومتی دیر شده است. اگر کشور بر اساس اقتصاد مقاومتی پیش برود، دیگر هیچ نگرانی در خصوص بحرانهای اقتصادی و تحریم نیز وجود نخواهد داشت. اقتصاد مقاومتی در برنامه ششم توسعه نیز باید قطعاً توسط دولت مد نظر قرار بگیرد.
سهم تحریمها در اقتصاد شاید به 30درصد هم نرسد
محمدرضا باهنر، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی نیز در اولین جلسه شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین به دوران پسا تحریم اشاره کرد و افزود: فارغ از موضوعاتی که درخصوص توافق گفته میشود نکتهای که باید به آن توجه داشت و نباید از آن غفلت نمود این است که حقیقتاً برای اقتصاد کشور در سطح کلان باید توجه بیشتری شود. آنچه که به اقتصاد ما ضربه میزند فقط ناشی از تحریم نیست و شاید سهم تحریمها در وضعیت اقتصادی کشور به 30 درصد هم نرسد. اما ما برای داشتن اقتصادی قوی و مقاوم در برابر ضربهها و تهدیدات چارهای جز حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی مطابق آنچه که رهبر معظم انقلاب فرمودند نداریم.
به گزارش فارس نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: سالهاست که کشور ما با تحریمهای غربیها و امریکاییها روبهروست و عمر بسیاری از این تحریمها به چندین سال میرسد اما آنچه که بیش از تحریم به ما ضربه میزند بیتوجهی به اقتصاد مقاومتی و بیتدبیری در حوزههای عملکردی است.
وی افزود: من بارها گفتهام که علاج اقتصاد ما توجه به مسائل بنیادی و حل ریشهای معضلاتی همچون اشتغال، رکود و تورم است و هرگز نباید فکرکرد که همه مسائل اقتصادی با رفع تحریمها حل میشود.
باهنر با تشکر از تلاشهای بیوقفه مسئولان دیپلماسی کشور و تیم مذاکرهکننده هستهای و توفیقات کسب شده توسط ایشان تصریح کرد: مرحلهای مذاکرات که از امروز تا دهم تیرماه طی میشود قطعاً حساستر و مهمتر از قبل است و مذاکرهکنندگان ما باید دقت نمایند تا حقوق هستهای ملت بزرگ ایران حفظ شود. رفتارهای طرف مقابل بارها نشان داده است که قابل اعتماد نیستند لذا بایستی این دقت وجود داشته باشد تا هرگز از واژهها و تعابیری که امکان تفسیر و تأویل وجود دارد در متون مورد توافق استفاده نشود.
باهنر در پایان اظهار امیدواری کرد که مذاکرهکنندگان عزیز ما با دقت و توجه فراوان از حقوق ارزشمند و مسلّم ملت ایران دفاع و حفاظت نمایند و انشاءالله دعای خیر ملت ایران همراه آنها در این کارزار دیپلماتیک خواهد بود و لطف و عنایت خداوند شامل حال ملت بزرگ ایران و فرزندان آنها در جبهه دیپلماسی خواهد شد./907/د101/ح
منبع : روزنامه جوان