۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۰:۴۴
کد خبر: ۲۵۷۰۱۲
استاد دانشگاه با اشاره به بیانیه لوزان:

آمریکا در مسائل کلان هسته ای و ایران در جزئیات آن بیشترین انعطاف را داشته اند

خبرگزاری رسا ـ استاد دانشگاه آزاد مشهد با بیان این که اراده طرفین در مذاکرات هسته ای برای دستیابی به توافق جدی تر شده است، گفت: آمریکا در مسائل کلان هسته ای و ایران در جزئیات آن بیشترین انعطاف را داشته اند.
قرائت متن بيانيه پاياني نشست لوزان

 به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، جوانشیر، استاد روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، شب گذشته در نشست بررسی بیانیه لوزان که به همت انجمن علوم سیاسی خراسان رضوی در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی برگزار شد، از بحث ها و مانورهای غیر علمی در رابطه با مسأله هسته ای انتقاد کرد و گفت: در حالی که  ما یک دیپلماسی در حال جریان داریم، این هجمه ها باعث می شوند مطالبی توسط تیم مذاکره کننده بیان شود که در جریان مذاکرات تاثیر سوء دارند.

 

وی با ترسیم دورنمایی از تاریخ مذاکرات هسته ای به دستاوردها و محدودیت های این بیانیه پرداخت و افزود: طی دو سال اخیر پیشرفت های خوبی از نظر سطح برگزاری، تعداد کشورهای شرکت کننده در مذاکرات و توافقات حاصل شده است.

 

جوانشیر ادامه داد: پیش از این دو سال، روند مذاکرات امیدوار کننده و جدی نبود  و انتظار حل وفصل مسأله هسته ای وجود ندااشت.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به این که در مذاکرات چند سال پیش، طرفین برداشت ها و ادراکاتی نسبت به هم داشتند که مانع از توافقی جدی می شد، تصریح کرد: آمریکا ایران را به نداشتن عزم جدی برای حل مشکل هسته ای و خرید زمان با عنوان مذاکره برای دست یابی به بمب اتم متهم می کرد و در مقابل ایران عنوان می داشت که هسته ای بهانه است و حتی با حل شدن مسأله هسته ای هم بهانه هایی نظیر نقض حقوق بشر و موشک های دوربرد وغیره به میان می آید و هدف غرب محدود کردن توان علمی، صنعتی و تکنولوژیکی ایران است.

 

وی اضافه کرد: با تغییر فضای سیاسی کشور طی دو سال گذشته، شرایطی فراهم آمد که دو طرف به صورت جدی به سمت ایجاد توافق و خاتمه دادن به مسأله هسته ای حرکت کردند و برای دستیابی به توافق دو طرف انعطاف پذیری لازم جهت نزدیک کردن دیدگاه ها به یکدیگر را از خود نشان دادند.

 

جوانشیر با اشاره به این که غالبا هر مسأله ای قابل حل شدن از طریق دیپلماتیک است، حل شدن مسائل به طریق دیپلماتیک را مشروط به داشتن درک صحیح طرفین از منافع ملی خود و همچنین توجه به ادراکات و مسائل امنیتی طرف مقابل  وبه رسمیت شناختن آن ها و درنهایت برخورداری طرفین از انعطاف دانست و خاطرنشان کرد: در زمینه پرونده هسته ای، این مسائل تا حدود زیادی از سوی طرفین رعایت شده است.

 

وی با متفاوت دانستن نگاه آمریکا به ایران نسبت به قبل، افزود: آمریکا در اهداف کلان و استراتژیک مذاکرات، انعطاف بیشتری نسبت به ایران از خود نشان داده است و پذیرش صریح حق غنی سازی ایران که تا به حال سابقه نداشته، مؤید این امر است.

 

وی، هدف امریکا از محدود کردن صنایع هسته ای ایران را افزایش زمان گریز یا فرارهسته ایران از سه ماه به یک سال دانست و گفت: ایران در جزئیات و اهداف کوچک تر مذاکرات از خود انعطاف بیشتری نشان داده است که برای مثال می توان به پذیرش بازرسی های آژانس از تأسیسات هسته ای اشاره کرد.

 

این استاد دانشگاه افزود: طرفین در چارچوب های کلان به توافق رسیده اند و این توافقات قابل قبول و به صورت متعادل است.

 

جوانشیر با بیان این که ما باید هر چیز را در زمان خودش بسنجیم به مسأله لغو تحریم ها اشاره و تصریح کرد: با این توافق تحریم های اتحادیه اروپا و شورای امنیت از بین خواهند رفت و فقط بخشی از تحریم های آمریکا به دلیل پیچیده بودن لغو آن ها باقی می ماند که باز هم به دلیل لغو قعطنامه های شورای امنیت در روز توافق، ایران به دستاوردهای بزرگی دست پیدا خواهد کرد./930/پ202/ب5

 

ارسال نظرات