۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۰
کد خبر: ۲۵۹۸۷۶

نگاهی به مراکز علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

خبرگزاری رسا ـ پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دارای مراکز علمی ـ پژوهشی متعددی است که فعالیت‌های این مراکز در بسیاری از زمینه‌ها قابل توجه است.
نگاهی به مراکز علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، یکی از مراکز مهم این پژوهشگاه مرکز مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی است، تأسیس این مرکز، حاصل تجربــه بیش از بیست سال تلاش مستمــر دفتر تبلیغــات اسلامی در عرصــه‏ اطلاع‌رسانی دینـی است.
 
در این مدت، معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی فعالیت‏های متعددی را در عرصه مدیریت اطلاعات و فناوری ‏اطلاعات و ارتباطات (ICT) سامان داد که تأسیس پایگاه‏های بلاغ و شارح، تولید نرم‌افزارهای مختلف، تدوین اصطلاح‌نامه‏های علوم اسلامی، فرهنگ‏های مستند علوم اسلامی، طراحی کتابخانه دیجیتالی اسلامی از آن جمله است.
 
گروه‌های پژوهشی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی سه گروه، اصطلاح نامه، فرهنگنامه، نمایه‌سازی و فهرست‌نویسی هستند.
 
مرکز فرهنگ و معارف قرآن
مرکز فرهنگ و معارف قرآن در سال 1366 با هدف گسترش فرهنگ و معارف قرآن و دفاع از حقانیت آموزه های آن شکل گرفت و با نگاهی نو به عرصه‌های تفسیر، ترجمه و موضوعات قرآنی، به جهت‌دهی فعالیت‌های قرآنی در حوزه علمیه قم، کمک شایانی کرده است.
 
این مرکز وظایفی همچون طبقه­بندی و سازماندهی معارف قرآن، تدوین فرهنگ‌نامه‌ها و دائرة‌المعارف‌های متنوع قرآنی، پدید‌آوردن ترجمه و تفاسیر گوناگون از قرآن، شناسایی خلأها و نیازها در عرصه فرهنگ قرآنی و پاسخگویی به پرسش‌ها و شبهات در حوزه معارف قرآن را به عهده گرفته است.
 
گروه‌های پژوهشی مرکز فرهنگ و معارف قرآن، گروه دائرة‌المعارف‌های قرآن، گروه فرهنگنامه‌ها و معاجم قرآن،گروه مأخذ‌شناسی و طبقه‌بندی اطلاعات قرآن، گروه تفسیر ترتیبی و ترجمه قرآن کریم، گروه تفسیر موضوعی قرآن، گروه علوم قرآنی و گروه قرآن و علوم روز می باشد.
 
مرکز احیای آثار اسلامی
مرکز احیای آثار اسلامی، در سال 1364 با هدف بازسازی انتقادی متون اساسی شیعی آغاز به کار کرد؛ این مرکز در طول این مدت با بهره­گیری از محققان نامور تصحیح انتقادی متون و استفاده از آخرین یافته­های این عرصه، تا کنون آثار مهمی از تراث ماندگار علمی شیعه را تحقیق و در قالب صد جلد کتاب منتشر کرده است و به ‌عنوان مرکزی کارآمد در این عرصه شناخته می­شود.
 
تا کنون هجده اثر از آثار این مرکز در جشنواره‌های علمی کشور از جمله کتاب سال کشور و کتاب سال حوزه برگزیده و شایسته تقدیر شده است.
 
همچنین گروههای پژوهشی مرکز احیای آثار اسلامی، گروه کتاب‌شناسی و نسخه ­شناسی، گروه تصحیح و احیای آثار و مرکز مطالعات فرهنگی ـ اجتماعی هستند.
 
مرکز مطالعات فرهنگی و اجتماعی
امروزه، تحولات پرتلاطم فرهنگی و اجتماعی ضرورت دقت و حساسیت نسبت به فراهم‌آوری امکان توسعه‌ی اثر بخش فعالیت‌های دفتر تبلیغات اسلامی را حتمی ساخته و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با پیشینه‌ای درخشان و با سرمایه انسانی ارزشمند در محیط علمی حوزوی و دانشگاهی، ظرفیت و قابلیت شایسته‌ای در پاسخگویی به نیازهای فکری دینی جامعه و جهان را فراهم نموده است.
 
گروههای پژوهشی مرکز مطالعات فرهنگی و اجتماعی؛ گروه مطالعات بنیادی و دین پژوهی فرهنگی ـ اجتماعی، گروه مطالعات حوزه و روحانیت، گروه مطالعات بنیادی و دین پژوهی فرهنگی ـ اجتماعی و گروه مطالعات حوزه و روحانیت هستند.
 
مرکز اخلاق و تربیت اسلامی
فراخوانی گسترده و تأکیدهای مکرر قرآن کریم به سازندگی اخلاقی و تهذیب نفس، بیانگر جایگاه بسیار جدی مقوله اخلاق در میان اهداف دین است.
 
نقش تعیین‏ کننده سنجه ‏های اخلاقی در سوگیری کلان‌ رفتارهای آدمی، بشر را سخت دغدغه‏ مند پالایش و ژرف ‏کاوی و بازتعریف مفاهیم اخلاقی و تدوین و بازنگری در موازین و قوانین اخلاقی و بازخوانی انگاره‏ های عام انسان‏ شناختی و معرفت‏ شناختی در حوزه فرا اخلاق، ساخته است و این دل‌ مشغولی و علقه خاطر، وی را در طول تاریخ معرفت‏ اندوزی؛ به اندیشه ‏ورزی اخلاقی وا داشته است.
 
گروه های پژوهشی مرکز اخلاق و تربیت اسلامی دو گروه؛ اخلاق و تربیت هستند.
 
لازم به ذکر است این مراکز علمی هر کدام دارای تعداد بسیار زیادی آثار منتشر شده، تعداد زیادی اثر آماده نشر، ده ها پژوهش در حال انجام، نشست و گفت و گوهای فراوان علمی و بالای 100 اثر برگزیده می باشد./1330/پ203/ف
ارسال نظرات