۰۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۵
کد خبر: ۲۶۴۳۱۵
استاد حوزه علمیه قم:

علم امانت الهی و علما امینان این امانت هستند

خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) که علم را ودیعه الهی بیان کرده‌اند، افزود: طبق این حدیث شریف «الْعِلْمُ‏ وَدِیعَةُ اللَّهِ فِی أَرْضِهِ وَ الْعُلَمَاءُ أُمَنَاؤُهُ عَلَیْهِ فَمَنْ عَمِلَ بِعِلْمِهِ أَدَّى أَمَانَتَهُ وَ مَنْ لَمْ یَعْمَلْ بِعِلْمِهِ کُتِبَ فِی دِیوَانِ الْخَائِنِینَ»، دانشمندان و علما امینان بر علم خدا هستند و اگر کسی نتواند این امانت را به درستی ادا کند، جزو خائنین درگاه الهی نامش ثبت خواهد شد.
علي نظري منفرد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در نجف آباد، حجت الاسلام والمسلمین علی نظری منفرد، استاد حوزه علمیه قم در سالروز میلاد حضرت علی اکبر در جمع اساتید و مدیران حوزه های علمیه خواهران شهرستان نجف آباد که در سالن اجتماعات حوزه علمیه زهرائیه برگزار شد، با تبریک به مناسبت این روز و اعیاد شعبانیه گفت: در قسمتی از ادعیه ماه شعبان «وَ اعْمُرْ قَلْبِی بِطَاعَتِکَ‏ وَ لَا تُخْزِنِی‏ بِمَعْصِیَتِکَ» انسان را موظف به تعمیر قلب می‌کنند.

 

وی جهت گیری زندگی را بر مبنای تعمیر بدن بیان کرد و افزود: ادعیه و فرمایشات حضرات معصومین انسان را متوجه این امر می کند که بیش از آن‌چه به زندگی دنیایی خود توجه داری، متوجه قلب که در اصل همان روح است، باشد و تنها اطاعت پروردگار است که سبب نورانیت روح انسان می‌گردد و در این ماه مناجات الهی با طاعت و بندگی هر چه بیشتر حجاب‌ها را کنار زده و قابلیت پذیرش فیض حق را به دست آوریم.

 

حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد در ادامه تدریس و رسالت اساتید را از وظایف بسیار مهم در امر تعلیم و تربیت بیان کرد و افزود: علم‌آموزی از جمله اموری است که هم استاد و هم شاگرد نسبت به هم حقوق و وظایفی دارند و یکی از وظایف استاد نسبت به شاگرد فهم درست استاد از مطلبی است که می‌خواهد بیان کند.

 

وی درباره وظیفه دیگر استاد گفت: تفهیم مطلب به شاگرد از دیگر وظایف استاد است، چنان‌که در سیره علما نیز شاهد هستیم که چگونه حتی بعد از تدریس و تقریر تا ساعت‌ها با صبر و حوصله پاسخ‌گوی سؤالات طلاب در جهت فهم آنان بودند و این امر را جزو وظایف خود می‌دانستند.

 

استاد حوزه علمیه قم با بیان نکته‌ای تاریخی از سیره پیامبر اکرم(ص) در تفهیم مطلب خاطرنشان کرد: عبدالله بن مسعود از کُتاب وحی نقل می کند که پیامبر اکرم(ص) برای فهم هر چه بیشتر ما درباره آیات قرآن، با قرائت بیست آیه و تفهیم آن آیات به سراغ آیات بعدی می‌رفتند.

 

وی با نقل روایتی از اصول کافی درباره اصول و مراحل تفهیم افزود: حضرت علی(ع) در پاسخ شخصی که از ایشان موعظه طلب کردند، فرمودند: استمع، گوش کن سپس استفهم، بعد از گوش کردن آن را به درست بفهم و بعد از فهمیدن آن را باور کن، ثم استعمل و در پایان بعد از این که به باور آن مطلب رسیدی، به آن عمل کن.

 

حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد سمت استادی را از جایگاه های مقدس الهی برشمرد و افزود: اگر استاد مخلصانه و تنها برای رضای حق به تدریس مشغول شود، همان‌گونه که در سیره علما اخلاق نیز شاهد بودیم، تنها با بیان چند جمله سبب انقلاب درونی در یک فرد خواهیم شد.

 

وی در ادامه بیان داشت: خداوند در آیه «یَهْدی بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوانَهُ سُبُلَ السَّلامِ وَ یُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ»، راه‌های سلامت را به انسان نشان می دهد که اگر  انسان مخلصانه در صراط مستقیم قدم بگذارد و برای خدا عمل کند، راه سلامت را خدا به انسان نشان خواهد داد.

 

استاد حوزه علمیه قم آموختن را یکی از رسالت های الهی با توجه به آیه نفر بیان داشت و گفت: آن‌جا که خداوند در قرآن کریم می‌فرمایند: «نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَ لِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ لَعَلَّهُمْ یَحْذَرُون» به ما نشان می‌دهد که آموخته‌ها امانت الهی در دست ما است و موظفیم که آن را به دیگران بیاموزیم.

 

وی در ادامه با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) که علم را ودیعه الهی بیان کرده‌اند، افزود: طبق این حدیث شریف «الْعِلْمُ‏ وَدِیعَةُ اللَّهِ فِی أَرْضِهِ وَ الْعُلَمَاءُ أُمَنَاؤُهُ عَلَیْهِ فَمَنْ عَمِلَ بِعِلْمِهِ أَدَّى أَمَانَتَهُ وَ مَنْ لَمْ یَعْمَلْ بِعِلْمِهِ کُتِبَ فِی دِیوَانِ الْخَائِنِینَ»، دانشمندان و علما امینان بر علم خدا هستند و اگر کسی نتواند این امانت را به درستی ادا کند، جزو خائنین درگاه الهی نامش ثبت خواهد شد.

 

حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد در ادامه در پاسخ سؤال یکی از اساتید درباره راه های موفقیت در امر تبلیغ گفت: چهار اصل مهم و اساسی در امر تبلیغ نقش دارد و اصل اول داشتن سرمایه علمی است که این سرمایه به مثابه مواد اولیه یک کارخانه است و اصل دوم هنر چینش مطالب است که چطور یک مبلغ بتواند در مراسم سخنرانی از مواد اولیه خود استفاده کند.

 

وی در ادامه بیان داشت: اصل سوم در موفقیت یک مبلغ اعتماد به نفس و مدیریت صحیح جلسه است که به دور از هر گونه استرس و هیجانی باشد و اصل آخر، باور داشتن به مطلبی که برای مستمع بیان می کند و تا مبلغ خود به این باور نرسد، سخنانش در دیگران اثر نخواهد کرد و این اصول تنها بر اثر تمرین، تکرار به دست خواهد آمد./1306/پ203/ح

ارسال نظرات