سوره توحید فونداسیون قرآن/ معاد از آیات امالکتاب و محوری قرآن کریم است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، آیت الله عبدالنبی نمازی، نماینده ولی فقیه در کاشان، دوشنبه شب بعد از نماز مغرب و عشا در دویست و هفتاد و هفتمین جلسه تفسیر قرآن در مسجد حضرت قائم(عج) در تفسیر آیات هفتم و هشمت سوره آل عمران گفت: برخی آیات قرآن، آیات محکمات است که از آن به عنوان ام الکتاب قرآن‹‹ مادر قرآن›› نام برده شده است.
وی با اشاره به این که بخش دیگر آیات قرآن، آیات متشابهات است، افزود: افراد مریضی که انحراف فکری دارند برای رسیدن به منافع و مصالح و اهداف سیاسی و غیر سیاسی خود به آیات متشابه که آیات دو پهلویی است استناد می کنند.
به گفته وی این افراد به دنبال فتنه و جابجایی آیات قرآن هستند و این در حالی است که این افراد مریض و بیمار اهل قرآن و توجه به قرآن نیستند.
نماینده ولی فقیه در کاشان با اشاره به این که از آیات متشابهات به غیر خدا و افرادی که راسخ به علم هستند، آگاهی ندارند یادآور شد: آنهایی که در علم دستی دارند و نفوذ دارند، در رابطه با آیات متشابهات می گویند هرآنچه خدا بگوید، اگر محکم باشد یا متشابه، ما ایمان می آوریم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یادآور شد: محکمات آیاتی است که افراد مریضی که انحراف فکری دارند، نمی توانند از این آیات سوء استفاده کنند و در این آیات اصلا زمینه سوء استفاده برای این افراد وجود دارد.
آیت الله نمازی گفت: معنای متشابه در مقابل محکم است که این ظرفیت را دارد که افراد مریض و فرصت طلب می توانند براساس سلیقه خود آن را توجیه کرده و از آن سوء استفاده کنند.
نماینده ولی فقیه در کاشان با اشاره به «ثم استوی علی العرش» گفت: خداوند بعد از این که آسمانها و زمین را آفرید، بر عرش تکیه زد، از این رو این موضوع قابل سوء استفاده است، به این معنی که خداوند ماده است و روی عرش مینشیند، لذا این آیه متشابه است اما با عقل سازگاری ندارد، چون خداوند اگر جسم و ماده باشد باید یکی او را خلق کرده باشد، پس او خدا نیست و مخلوق است و کسی که او را آفریده خدا است.
آیت الله نمازی در معنی واژه فتنه در این آیه گفت: هر چیزی که سبب آزمایش انسانها می شود به آن فتنه می گویند، یعنی به معنای آزمودن است، مانند طلا که برای جدا کردن ناخالصی هایش آن را درون آتش میاندازند تا ناخالص های آن جدا شود و طلای ناب به دست بیاید، لذا انسان ها نیز ناخالصی هایی دارند که در سختی ها و آزمون ها خودشان را نشان می دهند.
سوره توحید فونداسیون قرآن است
عضومجلس خبرگان رهبری همچنین به کاربردن واژه انزله و نزله و تفاوت بین این دو در قرآن اشاره کرد و افزود: انزله به معنای این است که قرآن یک پارچه و یکجا به پیامبر اکرم(ص) نازل شده است، اما نزله به معنای این است که قرآن تدریجی و به مناسبت های مختلف از سوی جبرئیل بر پیامبر نازل شده است، لذا قرآن هم نزله است و هم انزله است.
آیت الله نمازی یادآورشد: خداوند مجموعه قرآن و کُلّیّت آن را از سوره حمد تا سوره ناس یک جا نازل کرده است که انزله است، از این رو تعریف آیات محکمات از نگاه قرآن، عبارت از آیاتی است که ام الکتاب ‹‹ مادر قرآن›› است.
وی از ام الکتاب به معنای فونداسیون قرآن نام برد و یاد آورشد: قرآن نیز فونداسیونی دارد بنام سوره توحید که آن ام الکتاب است و همه آیات الهی بر مدار آن میچرخند و با توحید معنا پیدا می کنند.
نماینده ولی فقیه در کاشان با تأکید بر این که همه چیز بر گرد توحید معنا پیدا می کند و ام الکتاب است، یادآورشد: همه ماجراهایی که در قرآن آمده است در حول محور توحید، نبوت، عدل و معاد می چرخند و اگر ما این ها را از قرآن بگیریم، قرآن هیچ معنایی نخواهد داشت.
آیت الله نمازی همچنین رسالت را محور دانست و گفت: بعد از توحید، پیامبراکرم(ص) بر اهل ایمان ولایت و امامت دارد و اولویت تصمیم پیامبراکرم(ص) بر تصمیم ما حاکم است و تصمیم پیامبر بر ما ولایت دارد.
معاد از آیات محوری قرآن است
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به این که در بحث معاد نیز آیات زیادی است که می فرماید، بندگان من بپرهیزید و بترسید از روزی که به سوی پروردگار خود بازمی گردید و پرونده اعمال شما مورد بازرسی قرار می گیرد و از خود شما خواسته می شود تا پرونده اعمال خود را بخوانی و آن را داوری کنید.
وی با اشاره به این که سوره معاد نیز از موضوعات ام الکتاب است و از آیات محوری قرآن است، تأکید کرد: مرگ را فراموش نکنید چرا که پیامبر نیر تأکید و توصیه کرده است به یاد مرگ که شکننده لذت ها است باشید، لذا ماه مبارک رمضان نزدیک است و دعا های امام سجاد و دعای ابوحمزه فرازهای عجیبی دارد که باید در این ماه به آن توجه داشت.
شایان ذکر است، جلسه تفسیر قرآن آیت الله نمازی از هفته آینده به دلیل فرا رسیدن ماه مبارک رمضان تا پایان این ماه برگزار نخواهد شد/1307/پ202/ح