یاد خدا روح انسان را تعالی می بخشد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمدتقی مصباح یزدی رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) جمعه شب در ادامه سلسله دروس اخلاق ماه مبارک رمضان با موضوع شرح دعای 45 صحیفه سجادیه با عنوان دعای وداع رمضان که در دفتر رهبر معظم انقلاب در قم برگزارشد، گفت: حقیقت ذکر توجه قلبی است.
وی افزود: در تعاریف دیگری بیان لفظی نیز ذکر نامیده شده است، همچنین رفتارهایی که نشان دهنده به یاد بودن طرف مقابل باشد ذکر نامیده می شود؛ برای ذکر تقسیم بندی های دیگری همانند ذکر ذهنی نیز بیان شده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به آیه«فاذکرونی اذکرکم» اظهار داشت: در مفهوم این آیه تفاسیر گوناگونی ذکر شده است، در بسیاری از تفاسیر آمده است که یاد خدا کردن اطاعت و یاد بنده از سوی خداوند اهدای پاداش است.
وی ادامه داد: شاید راجح ترین تفسیر این باشد که اصل یاد از قلب و توجه دل است که لوازمی دارد و به همراه ملزوم پیش می آید، البته تفسیر بیان شده نادرست نیست اما شاید منحصر در آن نباشد؛ باید دانست که چه خصوصیتی در ذکر وجود دارد که در جای دیگر نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری با بیان این که اطاعت و پاداش برای همگان قابل درک است، ابراز داشت: خداوند متعال برای این که مردم را تشویق کند تا به یاد او باشند می فرماید اگر مردم به یاد من باشند من نیز به یاد آنها خواهم بود.
وی عنوان کرد: روایتی در زمینه این آیه وجود دارد که در آن آمده خداوند می فرماید ای انسان من را در دلت یاد کن که من نیز در دلم یادت می کنم، در تنهایی به یاد من باش که من نیز در تنهایی به یاد تو هستم، در میان مردم به یاد من باش که من هم در میان جمعیتی بهتر یادت کنم.
آیت الله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: چنین تعبیراتی به دلیل این که انسان خداوند را نشناخته و کمالاتی را که در سایه شناخت و معرف پدید می آید به دست نیاورده برای او جاذبه ای ندارد، اما اگر شناخت لازم را داشت به خود می بالید.
وی اضافه کرد: از چیزهایی که بین انسان ها شایع است روابط عاطفی به شمار می رود، ریشه بسیاری از محبت ها خیر رسیدن از طرف مقابل است؛ اگر این روابط عاطفی همانند جامعه غرب وجود نداشته باشد چنین روابطی رشد پیدا نمی کند.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: پاک ترین محبت ها محبت مادر به فرزند به شمار می رود؛ کمتر مادری است فکر خدمت فرزندش به خود نباشد، در حالی که عاشق همه چیز را فدای معشوق می کند از ته دلش می خواهد که معشوق به یاد او باشد.
وی با بیان این که هیچکس از دل خداوند خبر ندارد، افزود: امام سجاد(ع) در این دعا می فرمایند خدا تو با گفتاری از غیب خودت بندگان را راهنمایی کردی که اگر نمی گفتی نه چشمی دیده بود، نه گوشی شنیده بود و نه وهمی تصورش را کرده بود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که هیچ وهمی نمی تواند غیب را تصور کند، اظهار داشت: اگر خداوند به انسان لطف کند و به انسان تفکر صحیح ببخشد و انسان بداند زمانی که خداوند از او در دل خویش باد می کند چه معنایی دارد می فهمد که شرفی بالاتر از این نیست.
وی ادامه داد: خداوندی که عظمتی بی نهایت دارد به یاد بنده ای است که چیزی از خود ندارد، اینجاست که امام در این دعا به صورت خاص به این مسأله اشاره می کند؛ انسان خداوند متعال را با صفاتش همانند رحمت، خالقیت و رازقیت می شناسد.
نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری با بیان این که زمانی که انسان یاد خدا افتاد نعمت های الهی نیز در ذهن او می آید، ابراز داشت: در این زمان اگر انگیزه فطری انسان بیدار باشد فوری در مقام شکر بر می آید، اقتضای توجه به نعمت های خداوند شکرگزاری است.
وی عنوان کرد: در احوالات ائمه طاهرین(ع) آمده گاهی که ایشان سوار بر اسب بودند و نعمتی را یاد می کردند در همان حالت سجده به جا می آوردند، از آنجایی که خداوند متعال می داند که شکرگزاری چه اندازه در تکامل روح انسان مؤثر است بر آن تأکید می کند؛ خداوند از راه های گوناگونی انسان را به شکرگزاری دعوت کرده است.
آیت الله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: یاد خدا کردن روح انسان را تعالی بخشیده و زمینه را برای دریافت نعمت های بیشتر فراهم می کند./1323/پ201/ج