مسؤولیت و عوالم پس از مرگ
خبرگزاری رسا ـ رهبر معظم انقلاب در دیدار مسؤولان نظام، رهنمودهایی در زمینه اقتصاد مقاومتی داشتند و در ارتباط با موضوع فناوری هستهای و مذاکرات جاری، به پیشینه بحث اشاره فرمودند.
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان نظام، توضیحات و تاکیداتی در زمینه اقتصاد مقاومتی داشتند و در ارتباط با موضوع فناوری هستهای و مذاکرات جاری، به پیشینه بحث اشاره فرمودند و ضمن تایید هیئت مذاکره کننده ایران، به طور شفاف خطوط قرمز توافق را ترسیم کردند اما در آغاز سخن با یادآوری ماه رمضان به عنوان ماه فضائل اخلاقی، مسئولان کشور را به تقوا دعوت و ضمن قرائت فرازهایی از دعای ابوحمزه ثمالی، دلها را منقلب کردند و بر ضرورت توجه به عوالم پس از مرگ، خصوصا برای مسئولان تاکید فرمودند.
اگرچه در دنیای رسانه و ارتباطات، مقولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، سوژه است و «مرگ» به عنوان مقولهای فردی، جذابیتی ندارد اما در نظام اسلامی، باورهای عمیق فردی و به خصوص باور به مرگ و معاد و قیامت، موتور حرکت و فرمان جهتگیری صحیح، برای مسئولان کشور است تا در جاده ایفای مسئولیت خویش منحرف نشوند و دچار توقف نگردند.
به ویژه آنکه ثروت و قدرت از جمله مهمترین عوامل غفلت بشر است و موجب میشود انسان حقیقت وجودی خود را از یاد ببرد و شیفته شخصیت مجازی خویش در مقام صاحب ثروت یا قدرت گردد. بنابراین اگر انسانی ظرفیت تحمل ثروت یا قدرت را نداشته باشد، ثروت و قدرت موجب هلاکت او خواهد شد. چنانکه امام خمینی (ره) این واقعیت را با جملهای قریب به این مضمون بیان فرمودند که وای به حال کسی که قدرت به او روی آورد پیش از آنکه خود را ساخته باشد.
شگفت آنکه معمولا تا انسان بر مسند قدرت تکیه زده است، از سرنوشت گذشتگان عبرت نمیگیرد و باور نمیکند که تاریخ تکرار خواهد شد و روزی او هم از این مسند کنار خواهد رفت. جالب توجه آنکه جلسه دیدار مسئولان نظام با مقام معظم رهبری از این منظر هم عبرتآموز است و حضور مسئولان دورههای گذشته، نمادی از آینده مسئولان کنونی است. روزی ششمین رئیس جمهور در همین مکان سخنرانی و نسبت به روند گذشته امور انتقاد میکرد و امروز هم هفتمین رئیس جمهور از عملکرد خویش دفاع و به مشکلات گذشته اشاره میکند و فردا رئیس جمهوری دیگر، بر روند کنونی اوضاع خرده خواهد گرفت و از عملکرد خویش دفاع خواهد کرد.
این رفت و آمدهای سیاسی، هشداری برای باور کردن پایان زندگانی و داستان مرگ جسمانی هم میتواند باشد. ما انسانها در مراسم تشییع و تدفین و خاکسپاری دیگران شرکت میکنیم اما احتمال تکرار این حادثه برای خود ما به سرعت از ذهنمان محو میشود و اندکند انسانهایی که آماده شنیدن خبر مرگ خود باشند، گویی مرگ تنها برای دیگران رقم خورده است، به همین دلیل تمامی افراد و به خصوص کسانی که هماکنون صاحب قدرت هستند باید با تکرار یاد مرگ سرانجام نیک خویش را رقم بزنند.
تکرار یادآوری مرگ، نیرومندترین اهرم بازدارنده از گناهان و خطاها و سرکشیها و قدرتطلبیها و سیاسیکاریهاست و ترسیم مراحل دنیایی پس از مرگ، عوالم برزخ و صحنه قیامت، مطمئنترین راهبرد تربیتی خداوند متعال برای هدایت انسانها به خصوص مسئولان است و تنها با تکرار این آموزههاست که بشر میتواند در برابر هجوم وسوسههای نفس و شیطان مقاومت کند.
برای انس با یاد مرگ، در معارف اسلامی بر برخی راهکارها تاکید شده است که مورد نیاز همه انسانها خصوصا اصحاب قدرت و سیاست و مدیریت میباشد تا با تمسک به آنها بتوانند در پایان دوران مسئولیت، کارنامه خداپسندانهای برای خود رقم بزنند و ماه رمضان بهترین فرصت برای اندوختن سرمایه معنویت و تقویت تجهیزات مبارزه با نفس است:
1- تلاوت آیات قرآن با حضور قلب، خصوصا آیات قیامت و عذاب و جهنم از جمله کریمهای که امام علی(ع) در بستر شهادت تلاوت فرمودند «لمثل هذا فلیعمل العاملون» یا آیه «و ان منکم ان واردها» در وصف جهنم که مدتها اصحاب پیامبر را سخت نگران ساخته بود و به ویژه آیاتی که خطاب به اصحاب قدرت است.
2- انس با ادعیه و تعمق در فرازهایی که صحنههای مرگ و عوالم پس از آن را مجسم میسازد.
3- شرکت در مجالس تذکر و بهرهگیری از محضر اهل معرفت، چنانکه در دعای ابوحمزه نسبت به غفلت از این مجالس هشدار داده شده است.
4- زیارت اهل قبور و یادآوری صحنههای افتادن در بستر مرگ، آنچنان که امام سجاد(ع) اشاره فرمودهاند و تجسم مراحل تغسیل و تشییع خویش و تنهایی در خانه جدید قبر که انسان، مونسی جز خدا در آنجا ندارد و گریستن بر تنگ و تاریک بودن قبر و سئوال نکیر و منکر، گریستن بر ذلیل و عریان خارج شدن از قبر، در حالیکه بار اعمال بر دوش انسان سنگینی میکند و هر کس گرفتار کار خویش است، گروهی روسفید و خندان و گروهی ذلیل و با چهرههای غبار گرفته.
5- اجتناب از مجالس بیهودهگویی و بیهودهگویان که به تعبیر حضرت زینالعابدین(ع) موجب میشود خداوند، انسان را در میان بیهودهگویان رها سازد.
کلام آخر یادآوری مجدد این نکته که ماه مبارک رمضان، بهترین پشتیبان همه افراد جامعه به خصوص مسئولان و مدیران ارشد نظام است تا با تقویت خلق و خویشتنداری، در پرتگاههای خطرناک و سراشیبیهای سقوط، قادر به مهار نفس قدرتمند باشند./836/د102/س
منبع: روزنامه رسالت
ارسال نظرات