عقل انسان به تنهایی نمی تواند مسیر سعادت انسان را هموار کند
![حجت الاسلام والمسلمين عابدي](/Original/1393/09/26/IMAGE635544427191762679.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین احمد عابدی رییس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم سحرگاه امروز در برنامه ماه خدا که از شبکه یک سیما پخش شد، با اشاره به سیره زندگانی رسول اکرم(ص) گفت: مسأله سیره حضرت در تعلیم و تربیت همانند نوع تعامل پیامبر و قراء وحی مباحث بسیاری دارد.
وی افزود: پیامبر اسلام اصحاب خود را به گونه ای تربیت کرده بودند که در آستین خود کاغذو قلم داشته باشند و هرکس که آستین گشادتری داشت معلوم می شد که کاغذ و کتاب بیشتری به همراه دارد، از همین رو اگر دیده می شود علمای بزرگ دارای آستین های گشادی هستند بر همین اساس است.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که در زمان گذشته آستین مردم به منزله کیف آنان بود، اظهار داشت: ضرب المثلی به نام آستین گشاد در عربی وجود دارد که اگر برای کسی به کار رود بدان معنا است که آن شخص بسیار کتاب کاغذ و قلم دارد.
وی ادامه داد: به مجرد این که رسول اکرم(ص) در جایی جمله ای را می فرمودند اصحاب ایشان از آستین خود کاغذ و قلم را در می آوردند و کلمات پیامبر را می نوشتند، مرحوم صدوق در کتاب من لایحضره الفقیه می گوید که خط 14 معصوم در نزد من موجود است که متأسفانه از بین رفته است.
حجت الاسلام والمسلمین عابدی با بیان این که ائمه طاهرین(ع) به علم و نوشتن بسیار اهمیت می دادند، ابراز داشت: امام کاظم(ع) 14 سال در زندان حضور داشتند که در طول این مدت چند کتاب برای مردم نوشتند، یکی از این کتاب ها به نام مسند ابراهیم مروزی امروز نیز موجود است.
وی عنوان کرد: اصحاب ائمه طاهرین(ع) 6 هزار کتاب نوشته اند، 400 کتاب حدیثی که در آن زمان ها نوشته شدده است از معتبرترین کتاب های روایی به شمار می رود؛ این موارد نشان دهنده این است که ائمه طاهرین(ع) بسیار به علم ودانش اهمیت می دادند.
رییس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم خاطرنشان کرد: متأسفانه در زمان رسول اکرم(ص) افرادی بودند که کتاب های یهودیان را در جامعه اسلامی پخش می کردند که پیامبر اسلام در این موضوع سه بار جمله«آیا اسلام چیزی کم دارد که برخی کتاب های دیگر را به عنوان دین پخش می کنند» را تکرار کردند.
وی اضافه کرد: اشکالی ندارد که انسان به سراغ کتاب های بیگانگان برود و مطالب علمی را از آنان بیاموزد بلکه این کار خوب و پسندیده ای است اما اگر کسی بخواهد دین و احکام خدا را از بیگانه بیاموزد و در عالم اسلام پخش کند نادرست بوده و خلاف سیره پیامبر است.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که قرآن کریم از جنبه اخلاق، احکام و معارف دین چیزی کم ندارد، گفت: قرآن به انسان ها سفارش کرده که هر جا علم را می بینند به سراغ آن بروند، دین در مقایسه علم و عبادت می گوید علم ترجیح دارد.
وی افزود: انسان نباید طرفدار بی حد و مرز بودن علم و عقل باشد، عقل خوب است اما خود عقل محدودیت هایی نیز دارد؛ علم نیز بسیار خوب است اما در جاهایی علم قلمرو نداشته و باید از تعبد پیروی کرد./1323/پ202/ش