درخواست قبولی روزهها آخرین خواسته روزهداران/ فروع غیر متصل به اصول، بی فایده است
![درخواست قبولی روزهها آخرین خواسته روزهداران/ فروع غیر متصل به اصول، بی فایده است](/Original/1394/04/26/IMAGE635727403349590968.jpg)
آیت الله سید محمد حسینی الموسوی زنجانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، پیرامون شرح دعای آخرین روز از ماه مبارک رمضان با قرائت «اللهمّ اجْعَلْ صیامی فیهِ بالشّکْرِ والقَبولِ على ما تَرْضاهُ ویَرْضاهُ الرّسولُ مُحْکَمَةً فُروعُهُ بالأصُولِ بحقّ سَیّدِنا محمّدٍ وآلهِ الطّاهِرین والحمدُ للهِ ربّ العالمین» بیان داشت: در آخرین روز از ماه مهمانی خدا به واسطه این دعا می گوییم اى خدا، در این روز، روزه مرا با جزاى خیر و مقبول حضرتت قرار ده که پسند حضرتت و پسند رسولت گردد و فروع آن را به واسطه اصول آن محکم گردان به حق سید ما حضرت محمد(ص) و آل اطهارش و ستایش خداى را که پروردگار عالمیان است.
آیت الله زنجانی در شرح فراز «اللهمّ اجْعَلْ صیامی فیهِ بالشّکْرِ والقَبولِ» بیان داشت: یک ماه روزه و بندگی کردیم و سعی داشتیم فرمان او را عمل کنیم و عبادتش را به جا بیاوریم امروز که پایان این ماه پر خیر و برکت است و ما در آخرین روز از مهمانی خدا قرار داریم درخواست قبولی روزه ها و پذیرش آنها را به عنوان آخرین خواسته و دعا مطرح می کنیم.
وی افزود: روزه ای که گرفته ایم وظیفه ما بود اما می خواهیم این عمل را از ما قبول کند و به واسطه آن جزای خیری برای ما قرار دهد. مسلما اگر آداب روزه داری و شرایط آن که روزه با چشم و دل و اعضا و جوارح انسان است محقق شده باشد خدا می پذیرد.
آیتالله زنجانی ادامه داد: اگر متقی بودیم طبق فرمایش قرآن اعمال ما مورد قبول خدا قرار می گیرد و یا طبق بیان برخی روایات تولی و تبری هم میزان قبولی اعمال انسان محسوب می شود.
استاد سطح عالی حوزه علمیه خراسان بیان داشت: در ادامه دعا می گوئیم «على ما تَرْضاهُ ویَرْضاهُ الرّسولُ» دنباله همان درخواست است یعنی خدایا این روزه هایی که گرفتیم افزون بر قبول و پذیرش از سوی خودت مورد قبول و رضایت خود و رسولت قرار بده.
وی افزود: ممکن است عملی یا کاری انجام دهیم و از ما بپذیرند اما رضایت از آن نداشته باشند بنابراین درخواست ما افزون بر قبولی و پذیرش اعمال رضایت از آن نیز هست، رضایت خدا و رضایت رسول خدا که جزء امت او بوده و در حقیقت مدعی مسلمانی و عمل به شریعت او هستیم.
استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه خراسان در ادامه شرح دعا «محْکَمَةً فُروعُهُ بالأصُولِ بحقّ سَیّدِنا محمّدٍ وآلهِ الطّاهِرین والحمدُ للهِ ربّ العالمین» بیان داشت: عبادات و اعمالی مثل نماز و روزه فروع دین خوانده شده و توحید و نبوت و معاد از اصول دین محسوب می شود. در این قسمت دعا می خواهیم فروعی که ما انجام می دهیم محکم و متصل به اصول باشد و الا که فایده ای در آن نیست.
وی افزود: وقتی نماز و روزه ما ارزش دارد و راهگشا می شود که در دل یقین به خدا و وجود پیامبران و معاد و قیامت برای پاسخگویی به اعمالمان داشته باشیم که اگر این یقین در ما وجود داشته باشد سبب نگرشی دینی و واقعی نسبت به اعمال و رفتارما می شود.
آیتالله زنجانی ادامه داد: قطعا یقین به اصول کیفیت در فروع را بالا می برد و بر این اساس انسان جایگاه دیگری در نظر خدا خواهد داشت ما امروز این درخواست ها را به حق پیامبر و خاندانش از خدا طلب می کنیم خدایی که پروردگار عالمیان است.
وی گفت: امید داریم در این روز پایانی ماه مهمانی و ماه رحمت و مغفرت اعمال ما مورد قبول خدا قرار گیرد و رضایت او و رسولش نسبت به آنچه انجام داده ایم جلب شود که اگر چنین شود در مسیر سعادت قرار گرفته ایم بنابراین باید خود را ملزم به حفظ دستاوردهای رمضان کنیم و همچون توشه در دیگر ایام سال به همرا داشته باشیم و بهره ببریم ان شاءالله خدا مارا ببخشد و بیامرزد و این دعا و ادعیه ای که در این ماه گذراندیم و خواندیم را در حق ما به حق پیامبر و خاندانش به اجابت برساند./933/ت301/ب4