نخستین پاسخگوی جهان اسلام در فضای سایبری
![رواق حکمت](/Original/1394/05/01/IMAGE635732682973508183.png)
به گزارش خبرگزاری رسا، با پیروزى انقلاب اسلامى و حضور گسترده دین در عرصه هاى مختلف جامعه، عطش درک معارف اسلامی را دو چندان ساخت، الگوهاى تجربه شده در غرب از یک سو و تقابل دین با اندیشه هاى نو در بعضى موارد، نیاز به بازنگرى و ارائه ى نو از معارف دینى برای جوانان را شدیدتر ساخت.
توسعه برنامه های پژوهشی و پاسخگویی به نیازهای اقناع نشده فرهنگی در حوزه اندیشه دینی باعث شد، مؤسسه فرهنگی خانه خرد با مجموعه ای از نیروهای کارآمد، تحت اشراف آیت الله هادوی تهرانی در سال 1373 فعالیت خود را آغاز کند.
با ثبت انتشارات خانه خرد، پژوهش در حوزه دین و چاپ کتب دینی از مهمترین اقدامات این مؤسسه در طی سال های 1373 تا 1375 بود.
آشنایی این مؤسسه با فضای نو پای مجازی وب (اینترنت) که در آن سال ها تازه وارد ایران شده بود، نحوه نگرش بنیانگذاران این مؤسسه را دگرگون ساخت. انبوهی از سوالات، شبهات و نبود مرجع پاسخ گو معارف اسلامی در فضای مجازی، باعث شد این مؤسسه اولین پاسخگوی جهان اسلام در فضای سایبر باشد.
عرضه اسلام به شیوه ای روز آمد در فضای سایبر به عنوان خط مشی جدید مؤسسه منجر به تغییر اساس نامه و تاسیس مؤسسه رواق حکمت در سال 1379 شد. کلیه فعالیت های مؤسسه خانه خرد به رواق حکمت منتقل و انتشارات خانه خرد به عنوان زیر مجموعه ای از معاونت پشتیبانی،مالی، اداری مؤسسه رواق حکمت مامور به انجام رسالت های قبلی در زمینه توسعه محتوای چاپی در کشور شد.
در گام نخست مؤسسه رواق حکمت با همکاری موسسه تبیان اقدام به پاسخگویی به سوالات دینی به صورت اینترنتی در سال 1382 نمود. در این پروژه مؤسسه تبیان به عنوان کارشناس فنی وب و مؤسسه رواق حکمت به عنوان کارشناسی دینی به مدت 2 سال به همکاری پرداختند.
مؤسسه رواق حکمت به تولید سوالات در دو سطح کاربر (پاسخی که برای کاربر ارسال می شود) و مرجع (پاسخی که در سایت قرار می گیرد) مامور شد. متاسفانه سیاست های مؤسسه تبیان همسو با سیاست های موسسه رواق حکمت (تولید پاسخ در دو سطح) نبوده و در نتیجه این همکاری در سال 1384 پایان یافت.
با قطع همکاری با مؤسسه تبیان، خود کفایی در تامین نیاز های فنی در فضای وب در دستور کار این مؤسسه قرار گرفت و نتیجه آن تاسیس پایگاه اسلام کوئیست در اسفند ماه 1384 بود. از این تاریخ مؤسسه رواق حکمت رسالت پاسخگویی دینی در فضای سایبر را از طریق پایگاه اسلام کوئیست در 16 زبان تا هم اکنون ادامه می دهد.
امروز در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای تولید علم و نظریه پردازی، بازسازی علوم انسانی بر اساس ارزش های اسلامی، استفاده بهینه از تجارب سه دهه انقلاب اسلامی در زمینه ی علوم انسانی اسلامی و بهره گیری از توان نیروی انسانی موجود در این زمینه، برای دستیابی به کاربردی ترین الگوهای علمی، آموزشی، و فرهنگی برای فرهیختگان و عموم مردم در سراسر جهان، مؤسسه رواق حکمت درصدد است به بنیانی بین المللی برای علوم انسانی اسلامی تبدیل شود.
طرح بنیان بین المللی علوم انسانی اسلامی حکمت به منظور دستیابی به کاربردی ترین الگوهای علمی در علوم انسانی به ویژه مدیریت، حقوق، سیاست و اقتصاد اسلامی در سطح فرهیختگان و پاسخگویی به تمامی شبهات در سطح عمومی ارایه شده است. این بنیان برای رسیدن به هدف اول اقدام به تأسیس حوزه تخصصی و دانشگاه علوم انسانی اسلامی می نماید و برای رسیدن به هدف دوم از ابزارهای عمومی زیر بهره می گیرد:
- سایت پاسخگویی به شبهات دینی (IslamQuest)
- سایت دایره المعارف (IslamPedia)
- تلویزیون اینترنتی (IslamLive)
- سیستم ایمیل (IslamMail)
- سیستم وبلاگ (IslamBlog)
این بنیان با ایجاد سیستم های ارزشی مدرن در عین حال که تابعیت نظام را سرلوحه قرار داده، در رابطه با روابط انسانی، جامعه گرا و در مواجهه با جامعه، واقعیت گرا است و معتقد به رشد و توسعه انسانی به جای اهداف مادی است . جایگزین نمودن مدیریت کاملا اسلامی و نهادینه نمودن نظام های اسلامی در زمینه های مختلف در روند جاری و آتی کشور از جمله اهدافی است که این بنیان قاطعانه دنبال می کند.
گفتنی است ریاست این بخش که عالی ترین جایگاه مؤسسه رواق حکمت می باشد در حال حاضر آیت الله مهدی هادوی تهرانی عهده دار آن هستند.
علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اینترنتی www.ravaqhekmat.ir مراجعه کنند./1325/د101/ی